e_tomi 14.08.2011 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2011 Witam Właśnie wylano mi ławy. Na dniach będą rozbrajać deskowanie i układać izolację. I tu moje pytanie. Wykonawca chce zastosować 2 x papa na lepiku. Czy ławę fundamentową smaruje się przed papą dysperbitem na górze i po bokach? I czy lepsza jest papa termozgrzewalna czy ta na lepiku? Czy lepik nie będzie reagował później ze styropianem, który będzie opierał się na ławie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawel78 14.08.2011 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2011 Papa termozgrzewalna bedzie najlepsza ( pod warunkiem prawidłowego wykonania). Lepik na rozpuszczalnikach może wchodzić w reakcję ze styropianem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcel232 14.08.2011 23:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2011 Nie 'papa termozgrzewalna' a papa do FUNDAMENTOW!!!! Np. Icopal - skad wiem??? bo ja mam oczywiscie zgodznie z polska 'sztuka' budowlana pape termozgrzewalna na lawach....to jest cos czego pozniej nie mozna poprawic i nie warto oszczedzac. Gdybym budowal jeszcze raz na pewno wzialbym beton do law z dodatkiem wodoszczelnym a na lawe pape do fundamentow, itp. a teraz zeby stworzyc izolacje pozioma w piwnicy (bo sciany 'ciagna' wilgoc na 1m - cale szczescie nie ma jeszcze tynkow, podlogi, itp.) trzeba robic iniekcje - koszt 10 tysiecy!!! ale coz u nas w polsce to po zakonczeniu budowy inwestor wie wiecej o budowlance niz KB z ekipa razem wzieci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 15.08.2011 06:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2011 Jeżeli używasz papy do fundamentów jakiegoś producenta to użyj zalecanego przez niego podkładu smarującego. W przypadku Icopala będzie to siplast primer. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts