Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Płyty stropowe z BK

Recommended Posts

Witam!

Przymierzam się do budowy swojego pierwszego domu i tak przeszukując internet natknąłem się na płyty stropowe z betonu komórkowego. Ponieważ z natury jestem człowiekiem, który preferuje zrobić coś szybko a dobrze, dlatego bardzo mnie owe płyty zainteresowały. Stąd mój post i zarazem pytanie do Was bardziej ode mnie obeznanych w budowaniu forumowiczów - jakie są wady i zalety tej technologii i jakie ograniczenia - zwłaszcza to ostatnie interesuje mnie w kontekście działki, która niestety leży na terenie górniczym i ma III stopień zagrożenia szkodami górniczymi. Z góry dziękuję za wszystkie rady!

No to jak masz trójke to daj sobie spokój z takim stropem.Chyba że lubisz paski pekające na suficie i drobne kruszyny tynku na podłodze.

A nie są te płyty jakoś ze sobą łączone tak aby się nie rozchodziły? W którymś Muratorze (albo dodatku do Muratora) napisano właśnie, że w przypadku tego typu stropu nie ma zjawiska klawiszowania ze względu na sposób łączenia tych płyt ze sobą.

Mój strop z płyt jakieś zamki pomiędzy płytami ma. Zazbrojone prętami stalowymi, zalane betonem. A pręty powywijane w fajki i połączone ze zbrojeniem belek podciągów i wieńca.

Połączenia płyt od spodu zazbrojone siatką wtopioną w tynk. Nie ma żadnych rys ani pęknieć na suficie.

Mój strop z płyt jakieś zamki pomiędzy płytami ma. Zazbrojone prętami stalowymi, zalane betonem. A pręty powywijane w fajki i połączone ze zbrojeniem belek podciągów i wieńca.

Połączenia płyt od spodu zazbrojone siatką wtopioną w tynk. Nie ma żadnych rys ani pęknieć na suficie.

Ale jakie płyty - Ytong? Też się zastanawiałem nad takim dodatkowym dozbrojeniem stropu, ale czy to koniec końców nie będzie tak jakbym 2 stropy robił? Jeden z płyt, a drugi z betonu na nim wylanego?

A szkody górnicze masz? Czy twój strop jest z BK?Jak długo masz ten strop.Pytam bo u mojej teściowej zaczęło to pękać po 6 latach.I trwa to do dziś.

Ja dopiero będę budował - vide post nr 1 w tym wątku. Ale mam odpowiedź z Karbonii, że na terenie jest przewidziany III stopień szkód, chociaż z drugiej strony moja działka jest w miejscu, w którym ma nie być wydobycia, a z drugiej strony strefa ochronna bo blisko kościoła. Ale słyszałem od ludzi, którzy się zajmują projektowaniem, że kopalnie z reguły zaniżają ryzyko szkód.... Ale po przeczytaniu Twojego posta chyba jednak zostanę przy monolicie, wolę spać nie oglądając sztucznych pajęczyn na stropie.

Ale jakie płyty - Ytong? Też się zastanawiałem nad takim dodatkowym dozbrojeniem stropu, ale czy to koniec końców nie będzie tak jakbym 2 stropy robił? Jeden z płyt, a drugi z betonu na nim wylanego?

Tak Ytong. Zobacz sobie w zeszytach technicznych Xelli. To nie będzie "jakbyś 2..."

No widzisz a tu jest "drobny" problem szkód górniczych. Kto mieszka na śląsku wie co to za miód-malina. Wychodzą nawet po 25 latach od zakończenia wydobycia.

http://manu.dogomania.pl/emot/gruebel.gif

Może lepiej zapytć jakiegoś doświadczonego w tej technologii (nie mającego alergii na Ytong) konstruktora.