HAL9000 14.08.2011 14:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2011 Witam!Przymierzam się do budowy swojego pierwszego domu i tak przeszukując internet natknąłem się na płyty stropowe z betonu komórkowego. Ponieważ z natury jestem człowiekiem, który preferuje zrobić coś szybko a dobrze, dlatego bardzo mnie owe płyty zainteresowały. Stąd mój post i zarazem pytanie do Was bardziej ode mnie obeznanych w budowaniu forumowiczów - jakie są wady i zalety tej technologii i jakie ograniczenia - zwłaszcza to ostatnie interesuje mnie w kontekście działki, która niestety leży na terenie górniczym i ma III stopień zagrożenia szkodami górniczymi. Z góry dziękuję za wszystkie rady! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 14.08.2011 14:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2011 No to jak masz trójke to daj sobie spokój z takim stropem.Chyba że lubisz paski pekające na suficie i drobne kruszyny tynku na podłodze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HAL9000 14.08.2011 18:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2011 No to jak masz trójke to daj sobie spokój z takim stropem.Chyba że lubisz paski pekające na suficie i drobne kruszyny tynku na podłodze. A nie są te płyty jakoś ze sobą łączone tak aby się nie rozchodziły? W którymś Muratorze (albo dodatku do Muratora) napisano właśnie, że w przypadku tego typu stropu nie ma zjawiska klawiszowania ze względu na sposób łączenia tych płyt ze sobą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 14.08.2011 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2011 Ale ruchy górotworu powodują że płyty poruszają sie niezależnie od siebie(mają inną strukturę niż łączenie). Dlatego w naszym przypadku lepszy jest monolit. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HAL9000 14.08.2011 19:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2011 Trochę mnie to martwi bo chciałem postawić chałupkę w miarę szybko bez tego całego czekania, aż beton nabierze odpowiednią wytrzymałość... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 14.08.2011 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2011 Ale nie musisz tak długo czekać. Można zacząc stawiać ściany nie zdejmując deskowania i stempli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 14.08.2011 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2011 Drewniany strop jest sprężysty i przez to podatny na ruchy we wszystkich osiach. Dlatego dawniej w Japonii nie mieli większych problemów z domami podczas trzęsień ziemi. U nas to niegroźne.Ale przemieszczanie fragmentów gruntu to już występuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bajanadjembe 14.08.2011 23:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2011 Mój strop z płyt jakieś zamki pomiędzy płytami ma. Zazbrojone prętami stalowymi, zalane betonem. A pręty powywijane w fajki i połączone ze zbrojeniem belek podciągów i wieńca.Połączenia płyt od spodu zazbrojone siatką wtopioną w tynk. Nie ma żadnych rys ani pęknieć na suficie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HAL9000 15.08.2011 06:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2011 Mój strop z płyt jakieś zamki pomiędzy płytami ma. Zazbrojone prętami stalowymi, zalane betonem. A pręty powywijane w fajki i połączone ze zbrojeniem belek podciągów i wieńca. Połączenia płyt od spodu zazbrojone siatką wtopioną w tynk. Nie ma żadnych rys ani pęknieć na suficie. Ale jakie płyty - Ytong? Też się zastanawiałem nad takim dodatkowym dozbrojeniem stropu, ale czy to koniec końców nie będzie tak jakbym 2 stropy robił? Jeden z płyt, a drugi z betonu na nim wylanego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 15.08.2011 06:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2011 A szkody górnicze masz? Czy twój strop jest z BK?Jak długo masz ten strop.Pytam bo u mojej teściowej zaczęło to pękać po 6 latach.I trwa to do dziś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HAL9000 15.08.2011 06:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2011 ...Być może Termalica jest tańsza. Termalica nie ma zdaje się płyt stropowych w swojej ofercie, a jedynie teriva z bloczków a to jeszcze chyba gorsze od płyt stropowych jeśli chodzi o III kat szkód. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HAL9000 15.08.2011 06:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2011 A szkody górnicze masz? Czy twój strop jest z BK?Jak długo masz ten strop.Pytam bo u mojej teściowej zaczęło to pękać po 6 latach.I trwa to do dziś. Ja dopiero będę budował - vide post nr 1 w tym wątku. Ale mam odpowiedź z Karbonii, że na terenie jest przewidziany III stopień szkód, chociaż z drugiej strony moja działka jest w miejscu, w którym ma nie być wydobycia, a z drugiej strony strefa ochronna bo blisko kościoła. Ale słyszałem od ludzi, którzy się zajmują projektowaniem, że kopalnie z reguły zaniżają ryzyko szkód.... Ale po przeczytaniu Twojego posta chyba jednak zostanę przy monolicie, wolę spać nie oglądając sztucznych pajęczyn na stropie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 15.08.2011 06:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2011 Hal to wcześniej to nie było do Ciebie tylko do bajanacośtam.Po prostu pisząc nie było twojego postu.Zwróć uwagę na czas postów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HAL9000 15.08.2011 06:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2011 Zwróć uwagę na czas postów. Sorki, po pracy jestem i chyba mnie zamuliło:sleep: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bajanadjembe 15.08.2011 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2011 Ale jakie płyty - Ytong? Też się zastanawiałem nad takim dodatkowym dozbrojeniem stropu, ale czy to koniec końców nie będzie tak jakbym 2 stropy robił? Jeden z płyt, a drugi z betonu na nim wylanego? Tak Ytong. Zobacz sobie w zeszytach technicznych Xelli. To nie będzie "jakbyś 2..." Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bajanadjembe 15.08.2011 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2011 A szkody górnicze masz? Czy twój strop jest z BK?Jak długo masz ten strop.Pytam bo u mojej teściowej zaczęło to pękać po 6 latach.I trwa to do dziś. Nie mam. Strop ma 2 i pół roku. Nic nie pęka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 15.08.2011 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2011 No widzisz a tu jest "drobny" problem szkód górniczych. Kto mieszka na śląsku wie co to za miód-malina. Wychodzą nawet po 25 latach od zakończenia wydobycia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bajanadjembe 15.08.2011 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2011 No widzisz a tu jest "drobny" problem szkód górniczych. Kto mieszka na śląsku wie co to za miód-malina. Wychodzą nawet po 25 latach od zakończenia wydobycia. http://manu.dogomania.pl/emot/gruebel.gif Może lepiej zapytć jakiegoś doświadczonego w tej technologii (nie mającego alergii na Ytong) konstruktora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HAL9000 15.08.2011 18:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2011 A jednak ma płyty stropowe : http://termalica.pl/a80/stropy/ To ja faktycznie dzisiaj rano przymulony byłem bo oglądałem tą stronę i do płyt się nie dokopałem. Dzięki! Chociaż to chyba i tak nic mi nie da bo czeka mnie pewnie robienie monolitu - jak w Odysei Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 15.08.2011 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2011 Noo, taki monolit to będzie trwały:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts