Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nadproże do 1 m czy mozna wykonac z pustaka, pretów i zaprawy?

Recommended Posts

Witam,

Bardzo proszę o radę. Nie było mnie kilka dni na budowie. Murarze doszli do nadproży. Ustalone było, że wykonują nadproża wylewane, żelbetowe. Natomiast w garażu na oknach i drzwiach, których szerokość nie przekracza 1m wykonali nadproża z pustaka porotherm 30 ustawionego na 4 drutach fi 12 zalanych warstwą zaprawy (około 3 cm). Kierownik budowy był, widział i zgodził się na takie rozwiązanie. Nie wiem czy moge zgodzić się na to żeby tak zostało? Czy ktoś może mi w tej sprawie coś doradzić?

Z góry dzięki za pomoc.

Strop wylewany grubość 16 cm, nad nadprożem jest jeszcze 1 raja pustaków porotherm p/w 30 ale tam gdzie są nadproża zrobili również spoiny pionowe z zaprawy. W zasadzie są to 2 okna garażowe o szerokości 1 m i drzwi do pomieszczenia gospodarczego, również 1m. Pozostałe nadproża będą lane razem ze stropem. Czyli jak rozumiem nie ma o co robić o to wojny ? Wolałbym tego uniknąć szczególnie, że ekipa w miarę solidna i do pozostałych rzeczy nie można się przyczepić.

• 3 weeks później...

Mam tak samo, lecz z bk.

Od spodu pustaków wycięte są rowki, w nie wsunięte druty żebrowane fi12 i szczeliny uzupełnione zaprawą do klejenia pustaków. Nadproża nad drzwiami (otwór max 90cm). Reasumując - pustaki, z których jest wykonane nadproże leżą na drutach.

Nie dzieje się nic złego, nic nie pęka.