brownnoiser 14.08.2011 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2011 Witam, Bardzo proszę o radę. Nie było mnie kilka dni na budowie. Murarze doszli do nadproży. Ustalone było, że wykonują nadproża wylewane, żelbetowe. Natomiast w garażu na oknach i drzwiach, których szerokość nie przekracza 1m wykonali nadproża z pustaka porotherm 30 ustawionego na 4 drutach fi 12 zalanych warstwą zaprawy (około 3 cm). Kierownik budowy był, widział i zgodził się na takie rozwiązanie. Nie wiem czy moge zgodzić się na to żeby tak zostało? Czy ktoś może mi w tej sprawie coś doradzić?Z góry dzięki za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alphatom79 15.08.2011 17:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2011 Jak kierownik się zgodził, to znaczy że bierze na siebie odpowiedzialność za te prace czyli wynika z tego że może tak być, ale jeśli masz wątpliwości to każ robotnikom to poprawić, w końcu umawialiście się na nadproża wylewane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
antech 15.08.2011 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2011 jaki jest strop nad nadprożami i jaka wysokość od nadproży do stropu..rozumiem że porotherm p/w?Jeżeli strop wylewany i bezpośrednio nad nadprożem jest wieniec to może tak zostać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bolix 16.08.2011 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2011 U mojego sąsiada robili tak przy działówkach. Antech ma rację jeśli nadproże jest wysoko to nie za bardzo co ma na nie naciskać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brownnoiser 16.08.2011 16:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2011 Strop wylewany grubość 16 cm, nad nadprożem jest jeszcze 1 raja pustaków porotherm p/w 30 ale tam gdzie są nadproża zrobili również spoiny pionowe z zaprawy. W zasadzie są to 2 okna garażowe o szerokości 1 m i drzwi do pomieszczenia gospodarczego, również 1m. Pozostałe nadproża będą lane razem ze stropem. Czyli jak rozumiem nie ma o co robić o to wojny ? Wolałbym tego uniknąć szczególnie, że ekipa w miarę solidna i do pozostałych rzeczy nie można się przyczepić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Okiren 02.09.2011 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2011 Mam tak samo, lecz z bk.Od spodu pustaków wycięte są rowki, w nie wsunięte druty żebrowane fi12 i szczeliny uzupełnione zaprawą do klejenia pustaków. Nadproża nad drzwiami (otwór max 90cm). Reasumując - pustaki, z których jest wykonane nadproże leżą na drutach.Nie dzieje się nic złego, nic nie pęka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts