hoinka 14.08.2011 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2011 Witam!Czy ma ktoś instalację solarną zasilaną rurkami alu-pex?? Wavin ma dosyć dobre rurki, a porównanie cen z miedzią to jest przepaść... Mam zamiar zasilić 2 kolektoy i 300l zbiornik rórkami fi 16... Aby unikność zwiększenia temperatury w rurkach powyżej 100 st Celsjusza przy braku prądu, chcę założyć UPSa dla pompki solarów. To pozwoli się zabezpieczyć prze przegrzaniem rurek....Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaiba83 15.08.2011 06:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2011 Na 99% to nie wypali, bo co się stanie jak nie będziesz odbierał ciepła - woda w zbiorniku osiągnie 80*C a glikol jak grzeje to ma z 15-20*C więcej?Przy 100*C to z pex`em dzieję się różne rzeczy. Inna para kaloszy to pexy strasznie reagują na zmiany temperatury tzn kurczą się i rozprężąją, miedź tak nie pracuje a w instalacji glikolowej trzeba być przygotowanym na ciągłe zmiany temperatur. U mnie instalatorzy ogrzewanie domu też zrobili na rurach wavin, bo uważali że są jedna z lepszych na rynku a po mimo tego od pieca do skrzynek rozdzielczych ułożyli miedź dla bezpieczeństwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chrobry 11.09.2011 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2011 Mam instalecje na rurkach pex i na wodzie zamiast glikolu. Działa od początku lipca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts