N.C. 15.08.2011 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2011 Witam forumowiczów Jestem na etapie wykańczania mieszkanka, jak na razie wszystko szło w miarę gładko, aż doszło do momentu w którym trzeba jakoś zaplanować dekoracje okien...i tu pojawia się problem... jak przystroić okna, jakie karnisze kupić. Generalnie okna są od podłogi do sufitu, we wnękach - jak na zdjęciach. Jestem zagorzałą zwolenniczką firanek i zasłonek, więc na razie rolety i inne nie wchodzą w grę. I prośba o pomoc: 1. Czy karnisz powinnam zrobić z lewej strony okna do końca ściany czy tylko np. o 5 cm dłuższy od okna ? Z drugiej strony będzie dochodził tylko do grzejnika. Jeśli zamontuje taki karnisz do ściany nie będzie odstawał za bardzo przez to, że okno jest jakby we wnęce ? 2. Co zrobić z drzwiami balkonowymi (okno ze zdjęcia wyżej i drzwi balkonowe są w tym samym pokoju, więc na obu oknach przydałoby się podobne rozwiązanie) ? Drzwi balkonowe dochodzą do ściany, więc karnisz ścienny odpada, chyba, że będzie się dało przymocować do ściany karnisz ze zdjęcia powyżej ? Macie jakieś pomysły jak to urządzić aby dobrze wyglądało ? Dodam, że jestem zwolennikiem drewna (meble będą na 100% drewniane - ciemne drewno, venge, nad widocznym na zdjęciu grzejniczkiem półeczka również w kolorze drewna venge). Będę wdzięczna za wszelkie pomysły i komentarze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lykke 17.08.2011 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2011 Także jestem na tym etapie ciekawą opcją są karnisze schowane za karton-gipsem.. http://img801.imageshack.us/img801/4989/karnisz.jpghttp://img228.imageshack.us/img228/8241/karnisz2.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
duś1719506024 18.08.2011 22:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2011 mam u siebie to rozwiązanie i mega sobie chwalę. odpadają przelotki, ale listwa sufitowa jest dużo tańsza, dochodzi do samej ściany i można na nią napakować tyle żabek ile tylko dusza zapragnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lykke 23.08.2011 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2011 a orientuje się ktoś z Was może jak by taką konstrukcję najlepiej wykonać samodzielnie? jaki stelaż zastosować.. jaką grubość i wysokość ma zwykle taka listwa z karton-gipsu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
N.C. 01.11.2011 14:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2011 W końcu pozostałam przy karniszach (znalazłam identyczny mocowany do sufitu), ale jak bym miała znów od nowa urządzać mieszkanie to chya zdecydowałabym się na tą zasłonę z karton gipsu - bardzo fajne rozwiązanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
riciontko 18.01.2012 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2012 witam, jesli ktos tu jeszcze zaglada prosze o rade odnosnie zabudowy karnisza. jakie odleglosci, jaka szyna i czy nie jest klopotliwe upinanie zaslony w tej szparce?. Dziekuje i pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lykke 20.01.2012 07:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2012 (edytowane) Hm, co do upinania zasłon to Ci jeszcze nie powiem..gdyż to dopiero przede mną.. a wymiary u mnie wyglądają następująco: odsadzenie od ściany - 15-20cm (w zależności od obecności i odleglości grzejników od ściany, tak żeby zasłonki na nich za bardzo nie lezały, chociaż i tak pewnie się bedą trochę opierać) wysokośc - 15-17cm grubość - ok 2,5cm szyna jest najzwyklejsza biała - sklejka w PCV - u mnie dwutorowa.. Postaram się w przyszłym tygodniu zrobić zdjęcia. Mam nadzieje że uda się też powiesić już jakies zasłonki, więc również zdam relację.. ale myślę że nie powinno być problemow.. ta 'szparka' wcale nie jest taka wąska, u mnie jeszcze ledy są tam w planie. EDIT: obiecane zdjęcia! http://img810.imageshack.us/img810/9757/lykke4.jpg http://img825.imageshack.us/img825/8343/karniszkartongips.jpg Edytowane 25 Stycznia 2012 przez Lykke Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
riciontko 26.01.2012 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2012 rozumiem ze zabudowa jest zrobiona z pojedynczej plyty? jak jest zamocowana do sufitu? nie dynda? dziekuje za odpowiedzi. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lykke 26.01.2012 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2012 Nic nie dyndaa chociaż się tego obawialiśmy.. i następnym razem pewnie zrobilibysmy inaczej niż jest teraz.. zabudowa to podwójna płyta g-k a wynika to z tego, że pomiędzy płytami umieszczone są kątowniczki, - takie małe co okolo pół metra. dodatkowo wewnątrz do sufitu także jest przymocowany wąski pas z karton-gipsu co by ukryć te kątowniki. Wykonawca twierdził że się nie da inaczej.. Tak sobie teraz myślę, że może wystarczyłaby deska odpowiedniej szerokości przymocowana na kątowniku i obszpachlowana - nie wiem? W sumie nie wiem czy tak na prawdę potrzebna jest ta druga płyta g-k. Mam nadzieje że to co mam nie zwali się nikomu na głowę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
riciontko 28.01.2012 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2012 Dziekuje za informacje. Wyglada to bardzo efektownie. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m_aciek 08.01.2013 14:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2013 witacje,również planuję wykonać podobną zabudowę. Napiszcie proszę czy wykonaliście ją może w inny sposób niż ten przedstawiony przez Lykke.Lykke- czy do tej pory nic się nie stało z zabudową, jest OK? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lykke 08.01.2013 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2013 m_aciek, z zabudową wszystko w najlepszym porządku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Miśka76 09.01.2013 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2013 Także jestem na tym etapie ciekawą opcją są karnisze schowane za karton-gipsem.. http://img801.imageshack.us/img801/4989/karnisz.jpghttp://img228.imageshack.us/img228/8241/karnisz2.jpg Można też zrobic tak, ze się je ukryje, ale zrobi tę część osłonową wężsża i do tego szerszą sztukaterię i wtedy moim zdaniem jest lepszy efekt. Widziałam chyba w katalogu mardom decor takie propozycje, albo na stronie jakiejś, nei pamietam. Ale chodzi o to, zeby nie było takiego kawałka ściany pod sztukaterią a nad zasłonkami/firankami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Miśka76 09.01.2013 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2013 Witam forumowiczów Jestem na etapie wykańczania mieszkanka, jak na razie wszystko szło w miarę gładko, aż doszło do momentu w którym trzeba jakoś zaplanować dekoracje okien...i tu pojawia się problem... jak przystroić okna, jakie karnisze kupić. Generalnie okna są od podłogi do sufitu, we wnękach - jak na zdjęciach. Jestem zagorzałą zwolenniczką firanek i zasłonek, więc na razie rolety i inne nie wchodzą w grę. I prośba o pomoc: 1. Czy karnisz powinnam zrobić z lewej strony okna do końca ściany czy tylko np. o 5 cm dłuższy od okna ? Z drugiej strony będzie dochodził tylko do grzejnika. [ATTACH=CONFIG]70230[/ATTACH] chyba bez sensu by było, jakby z jednej strony był do ściany, a z drugiej do grzejnika. Albo na całą scianę, albo z obu stron okna podobnie wystający. Musi być symetrycznie. Po prostu musisz się zastanowić, czy wolisz zasłaniać całą scianę - to może byc ładne dekoracja, jeśli wybierzesz fajne firanki, czy samo okno, tu już się mnie materiału zmieści. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
duś1719506024 09.01.2013 23:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2013 witacje, również planuję wykonać podobną zabudowę. Napiszcie proszę czy wykonaliście ją może w inny sposób niż ten przedstawiony przez Lykke. Lykke- czy do tej pory nic się nie stało z zabudową, jest OK? mam dokładnie takie rozwiązanie u siebie i bardzo sobie chwalę. od sufitu odstaje na 15 cm, szerokość profilu 4 cm. w "korycie" - najzwyklejsza najtańsza plastikowa listwa przysufitowa (z dostępem nie ma problemu - listwa nie dochodzi do ściany na ok. 0,5 - 1 cm, więc mogę sobie żabki (lub haczyki - jak kto woli, metoda przesuwania jest ta sama) spokojnie wsunąć i pozamiatane). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m_aciek 12.03.2013 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2013 m_aciek, z zabudową wszystko w najlepszym porządku dziękuję za inf. Z uwagi na grzejnik zabudowa musiałaby być oddalona od ściany ok 20-22 cm. Obawiam się że to zbyt dużo tym bardziej, że nie na całej ścianie gdzie zabudowa ma być będą firanki. Powstanie wtedy pusta przestrzeń co moim zdaniem nie będzie korzystnie wyglądało. Czy mógłbym Cię prosić o przesłanie kilku zdjęć Twojej zabudowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PawelDebiec 22.03.2013 22:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2013 My mamy podwójne karnisze w salonie (firana + zasłony), a w reszcie domu przylegajace do okna rolety. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adajot07 03.11.2013 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2013 Cześć, czy wątek dalej aktualny? Też chcę takie rozwiązanie wprowadzić u siebie w domu - widziałam, że Lykke ma fajne zrobione te szyny, podoba mi się, że nie ma łączeń, a wszystko płynnie przechodzi na kątach. Gdzie mogę kupić takie szyny? Gdzie są najlepsze? Będę wdzięczna za podpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts