Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki zestaw hydroforowy i zmiękczacz wody?

Buschido

Recommended Posts

Witam,

W najbliższym czasie mam zamiar wykopać studnię z kręgów i doprowadzić wodę do domu. Z tego względu, że mieszkam w pobliżu rzeki woda na działce już jest na czterech metrach. Bakteriologicznie OK, tylko strasznie twarda. Zamierzam wpuścić do studni pompę czeską SIGMA 380 V, w kotłowni podłączyć ją ze zbiornikiem bezprzeponowym 300 l i dalej podłączyć do zmiękczacza centralnego. Rodzina 4 os. Czy taki zestaw hydroforowy będzie dobry i jaki zmiękczacz (max do 3 k zł) proponujecie.

Pozdr

Niezależnie od wszystkiego radziłbym regularnie robić szczegółowe badania tej wody, bo masz duże szanse że jej parametry będą się często zmieniały.

Czy jesteś pewien, że nie masz przekroczonego czegoś poza twardością? np.żelaza?

W kwestii zmiękczacza należałoby wiedzieć jaka jest ta twardość (poza tym że "duża") :) Do tego jakieś (przynajmniej przybliżone) planowane zużycie wody - wtedy można określić rozmiar takiego zmiękczacza. Bez tego można strzelać w ciemno, a szkoda wydać kilka tysięcy i nie trafić. W tej cenie masz naprawdę duży wybór i możesz sobie postawić naprawdę dużą stację...

Woda u sąsiada (ok. 10 m od planowanego posadowienia mojej studni) nie wykazuje przekroczeń takich pierwiastków jak żelazo itp. Jedynie twardość jej wynosi 25 stopni w skali niemieckiej. U niego bardzo dobrze funkcjonuje zmiękczacz TAPWORKS NSC 17 ED, który pracuje dla 5 osób. U mnie podobnie, potrzebuję zmiękczcza dla 4-5 osób. Dobrze, gdyby było to coś tańszego (jak już pisałem powyżej max. 3k zł) i równie dobrego.

Pozdr

Przy takiej twardości polecam ci zmiękczacz na 30 litrów dobrego złoża - taka ilość powinna zapewnić ci ponad 4 m3 zmiękczonej wody pomiędzy regeneracjami. Radziłbym zastosować głowicę Clack CI z mieszaczem i złoże monosferyczne o zwiększonej pojemności taki zestaw w firmie Aqua-Soft może kosztować ok 2500 albo mniej.

Woda u sąsiada (ok. 10 m od planowanego posadowienia mojej studni) nie wykazuje przekroczeń takich pierwiastków jak żelazo itp. Pozdr
Namawiam jednak do zbadania wody z wlasnej studni jak juz powstanie. Nawet tak nieduza odleglosc jak 10m moze spowodowac ze woda bedzie sie solidnie roznic. I dopiero po badaniu decydowac o metodzie uzdatniania. Badanie fizykochemiczne to jakies 100PLN pewnie. Nie warto oszczedzac. Ja zalozylem ze mam taka sama wode jak sasiad i sie srogo zdziwilem.

Po drugie, czerpanie wody ze studni kregowej z glebokosci 4m i zakladanie ze jest bezpieczna bakteriologicznie to proszenie sie o klopoty moim zdaniem. Ja bym sie nie odwazyl.

A po trzecie, przy tak plytkiej studni, prawie na pewno jakosc wody bedzie sie wahac sezonowo.

pozdrawiam

marcin