Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Płytki pod prysznicem - Zmiana barwy jednej płytki

Proper

Recommended Posts

Witam

W załączniku przesyłam zdjęcie płytek zrobione podczas montażu oraz po okresie 3 miesięcy kiedy są użytkowane. Płytki zamontowane są w prysznicu.

Jak można zaobserwować płytka zmieniła odcień i widać sporo przebarwienie.

Bardzo proszę o informację zwrotną czym to może być spowodowane, gdyż niepokojące i zastanawiające jest, że tylko i wyłącznie jedna płytka zmieniła kolor. Czy mam tutaj do czynienie z przeciekiem z baterii (jeśli tak to dlaczego płytka zmienia kolor powyżej, a nie zmieniają płytki poniżej) czy też pękniętym szkliwem płytki przez które tylko i wyłącznie ta jedna płytka łapie wilgoć. Nie mam kompletnie pojęcia a nie chciałbym robić niewiadomo jakiej rewolucji w zamieszkanym już domu.

Czy spotkali się już Państwo z takim problemem. Będę wdzięczny za Państwa opinie i radę co powinienem zrobić

IMG_6590.jpg

IMG_6597.jpg

IMG_1070.jpg

IMG_1071.jpg

IMG_1073.jpg

Płytki ścienne potrafią sie przebarwić , gdy sa mokre . Wynika to z ich nasiąkliwości - powyzej 7% . Ja bym skul te płytkę , by zobaczyć co sie dzieje pod nią .

Miałem dzisiaj hydraulika,który montował całą instalację i pokazał mi że woda cieknie otworami wyciętymi na mufki pod baterią prysznicową. Te maskownice czy jak to się nazywa które chronią śrubunek nie zabezpieczają dokładnie otowrów płytkowych i woda podczas brania prysznica leci sobie pod nie. Rozwiązaniem to zasilikonować te otowry, jednak czy to jest rzeczywiście normalne zjawisko, żeby silikonem traktować otowry pod baterią?

Spotkał już się ktoś z takim czymś?