Pello 18.08.2011 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2011 Tak, to prawda przy założeniu, że przywóz jest cysterną. Można to zrobic prościej i taniej - załadunek z BigBaga podnoszonego HDS-em. Dlatego zasobnik musi stac przy drodze. Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikel_1 18.08.2011 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2011 skuwanie nagaru w kotłach typowo peletowych nie występuje. W przyzwoitych peletowych można też grzać bezproblemowo wodę latem i nie bedzie efektu smołowania bo kociol sam się rozpala i wygasza (naprawde nie w teoretycznie - gonzo będzie wiedział o co chodzi) No i oczywiście okresowo trzeba czyścić może nie tak czesto jak napisał gonzo ale trzeba bo to niestety paliwo stałe.Racja, w kotłach na pellety nie ma kolan, nagarów do skucia, smoły, a niektóre same czyszczą palnik i wyrzucają popiół. Ok, a napiszcie może, po czym odróżnić kocioł typowo na pelety, od innego? Tj. będzie miał wskazane jako paliwo tylko i wyłącznie pelety? A jeśli np. jest na pellety (paliwo podstawowe) oraz np. owies,eko-groszek,zrębki (paliwo zastępcze) - to już nie spełnia tego, o czym piszecie wyżej? Rozglądam się za kotłem na pelety, a nie chciałbym badziewia kupić, stąd pytanie. Jak sprawdzić (na etapie zakupu), że kocioł faktycznie jest w stanie "sam się rozpalić", a nie tylko teoretycznie? Może jakieś przykłady? @Jagna, masz już jakieś swoje typy kotłów, które prawdopodobnie kupisz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kroitz 18.08.2011 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2011 Ewentualnie BIg Bagi ale cysterną pelet wozi tylko Barlinek i jest to nie opłacalne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gonzo93 18.08.2011 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2011 - jak rozumiem, taka pompa nie wymaga kolektorów podziemnych? To jest taka, jaką mam teraz tylko do CWU, pobierająca ciepło z pomieszczenia, w którym stoi, tak? I ta pompa grzeje ci podłogówkę (kaloryfery), tak? Czy ona grzeje też wodę użytkową, a kominek z PW tyko ją wspomaga, bo tego nie załapałam... Pompa ciepła powietrze-woda pobiera ciepło z powietrza. To co pokazałem na zdjęciu to właśnie pompa ciepła do CWU. U mnie grzeje bufor w którym wewntrz jest zasobnik CWU. Ogrzewanie domu (podłogówka i kalafiory) jest podłączone do bufora. Reasumując: Mogę grzać bufor pompą ciepła, kominkiem z płaszczem wodnym lub piecem gazowym. Bufor daje mi ciepło do podłogówki, kaloryferów i ciepłej wody użytkowej. - Dlaczego w mroźną zimę wyłączysz PC? Nie da rady ogrzać domu przy wspomaganiu kominkiem z PW? Bo ja nie mam alternatywy w postaci gazu, dlatego tak chciałam potraktować pellety. Jako w miarę bezpieczne źródło ciepła w mrozy. Latem, z kolei kocioł pelletowy byłby zupełnie wyłączany. CWU dawałaby powietrzna PC i już a w chłodniejsze nieco dni odpalany byłby kominek z PW. Moja mała pompa ciepła wg instrukcji działa tylko do zera stopni na zewnątrz. (obecnie chwyt powietrza do pompy ciepła mam podłączony do wywiewu z rekuperatora i kratki zewnętrznej). Moja pompa ciepła ma moc grzewczą ok 3,8kW, więc nie ogrzeje domu. Do grzania domu pompą ciepłą powietrze-woda trzeba kupić taką która może pracować do -20 na zewnątrz. Kominkiem z PW dałoby się ogrzać cały dom, ale trzeba by w nim non-stop palić (opowieści o stałopalności 6-10 godzin to mit.) Czyli skuwanie tego nagaru, cokolwiek to jest, nie ma miejsca w kotle tylko peletowym? Nagar to takie twarde jak sk.....yn cholerstwo które powstaje przy tleniu się pelletu. Czy istnieją palniki które tego nie mają - nie wiem. Nagar powstaje na pewno w palnikach retortowych (pellety podawane od dołu przez podajnik ślimakowy) Na pewno są kotły super automatyczne i prawie bezobsługowe (w żadnym nie ma mechanizmu czyszczącego komorę palnika) ale ona kosztują tyle samo lub podobnie co Pompa Ciepła Powietrze-Woda (PC PW) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pello 18.08.2011 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2011 Są takie palniki na pellety, które mają mechanizmy czyszczące swoją komorę spalania i na pewno kosztują więcej niż Twoja pompa ciepła. Lecz one nie są tyko do ogrzania ciepłej wody. Wydaje mi się, że kupowanie PC tylko dla wody uzytkowej jest nierozsądne dla kogoś kto ma już kotłownię z kominem. Koszt ogrzania pelletem cwu jest niewielki - z moich doświadczeń worek 25 kg wystarcza na tydzień. Zawsze można pod bufor (który grzeje CWU) podłączyc też solary, czy kominek z PW. PC chyba jest słuszne dla potrzeb CO i cwu łącznie, ale to trzeba projektowac już od początku inwestycji. Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 18.08.2011 17:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2011 (edytowane) Moja mała pompa ciepła wg instrukcji działa tylko do zera stopni na zewnątrz.) Dlatego z takich małych pc pw wybrałbym w/w firmy Ulrich, może pracować do -20stC, efektywnie do -5. Przy wspomaganiu ogrzewania grzejnikami może mieć gorszą sprawność niż przy podłogówce i mniej kWh da się z niej wyciągnąć. (opowieści o stałopalności 6-10 godzin to mit.) mam nieco inne zdanie na ten temat, swojego kominka czasem nie wygaszam przez tydzień nawet dłużej dokładając rano i wieczorem, ale kosztem brudnej szyby, chociaż ta oczyszcza się przy mocniejszym rozpaleniu tylko, ze wówczas w salonie jest zbyt gorąco. Edytowane 18 Sierpnia 2011 przez kbab Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorkam 18.08.2011 22:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2011 Witam! Temat dotyczy mnie w 100% tyle, że my już zdecydowaliśmy się prawie na kocioł 21kW KOMBOPELLETICH ULRICH z zestawem solarnym także Ulricha. Proszę o opinię na temat tego kotła, czy się sprawdza? Dostaliśmy wydaje nam się dobrą cenę na całość stąd decyzja na taki kocioł. Uzupełnieniem ma być również kominek z płaszczem wodnym obsługujący także "podłogówkę". Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gonzo93 19.08.2011 06:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2011 Witam! Temat dotyczy mnie w 100% tyle, że my już zdecydowaliśmy się prawie na kocioł 21kW KOMBOPELLETICH ULRICH z zestawem solarnym także Ulricha. Proszę o opinię na temat tego kotła, czy się sprawdza? Dostaliśmy wydaje nam się dobrą cenę na całość stąd decyzja na taki kocioł. Uzupełnieniem ma być również kominek z płaszczem wodnym obsługujący także "podłogówkę". Pozdrawiam. Tu jest trochę informacji od użytkownika: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?127133-Ulrich-Kombopelletich-KP-21-Do%C5%9Bwiadczenia-palenia-peletem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kroitz 19.08.2011 07:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2011 21 Kobopelletich moim skromnym zdaniem nie nadaje się do peletu, o czym świadczy wątek z linka podanego przez Gonzo. Więc albo oszczedzisz sobie nerwów i wycofasz się z tego kotła albo pogodzisz się z ekogroszkiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gonzo93 19.08.2011 08:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2011 21 Kobopelletich moim skromnym zdaniem nie nadaje się do peletu, o czym świadczy wątek z linka podanego przez Gonzo. Więc albo oszczedzisz sobie nerwów i wycofasz się z tego kotła albo pogodzisz się z ekogroszkiem Z budowy zewnętrznej widać, że to zwykły "groszkowiec" - prosty poziomy podajnik z retortą. Niestety takie rozwiązanie nie daje szans na szczelne oddzielenie komory spalania od zasobnika. Rozwiązania typu "zalewanie wodą" lub "czujnik temperatury i wypychanie żaru z podajnika" to tylko chwytanie się brzytwy ;/ W pelletowcu powinna być rozdzielona droga podawania pelletu do palnika - dwa ślimaki z hermetyczną śluzą lub palnik wrzutkowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorkam 19.08.2011 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2011 Bardzo dziękujemy za zainteresowanie. Pytanie w takim razie powstaje dlaczego producent mówi, że wlaśnie pellet powinien być tam spalany a nie ekogorszek? Nic nie rozumiem i płakać się chce takim laikom jak my. Jaki kocioł na pellet kupić na 205 m2, który będzie "grał" z solarami i będzie się zestaw ten mieścił w cenie netto ok. 15-16 tys.? Czy to w ogóle możliwe poza Ulirichem? Prosimy o pomoc! Pozdrawiamy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rybka74 30.10.2011 07:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2011 Jagna i jak tam zdecydowałaś się na kocioł na pellety ? ja też blondynka i powiem Ci ,że jak jest mąż w domu to zdecydowanie jestem za kotłem na pellety gorzej jak jego nie ma ..... przeważnie wtedy piec mi przypomina, że jest obecny i coś chce ...... sam piec i załadunek pelletu --> no problem gorzej ze sterownikiem .... jak wyje alarm to już mam serce w gardle .... brak prądu ..... kiedyś mi się sam nie rozpalił ponownie tylko sypał , sypał ten pellet po czym oznajmił,że czujnik wymaga czyszczenia ..... masakra jak dla mnie ..... teraz jak jest jakiś alarm a męża nie ma w domu to go wyłączam i czekam aż wróci mąż ..... gorzej jakby zaczął wyjeżdzać w jakieś delegacje !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jagna 30.10.2011 09:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2011 Jagna i jak tam zdecydowałaś się na kocioł na pellety ? ja też blondynka i powiem Ci ,że jak jest mąż w domu to zdecydowanie jestem za kotłem na pellety gorzej jak jego nie ma ..... (...) jak wyje alarm to już mam serce w gardle .... brak prądu ..... kiedyś mi się sam nie rozpalił ponownie tylko sypał , sypał ten pellet po czym oznajmił,że czujnik wymaga czyszczenia ..... masakra jak dla mnie ..... teraz jak jest jakiś alarm a męża nie ma w domu to go wyłączam i czekam aż wróci mąż ..... gorzej jakby zaczął wyjeżdzać w jakieś delegacje !!! Rybko, chyba się nie zdecydowałam. Czytając o zużyciu pelletu, wyszło, że trzeba go zamówić tak ze 4 tony na cały sezon a to daje ok. 3,5 tys. zł. Jak czytałam posty użytkowników o zużyciu pelletu rzędu 500 zł miesięcznie to się zmartwiłam. Wcale nie jest tak tanio jak myślałam no i ta fizyczna opieka nad kotłem.... Bo mój nie-mąż jest bardzo często poza domem, w zasadzie więcej go nie ma niż jest i dlatego tak właśnie zatytułowałam ten wątek. Bardzo Ci dziękuję za ten post, bo wiem, że Ty wiesz to czego ja jeszcze nie wiem, ale się tego boję Teraz mam kwadratowy łeb od czytania o wyżej wspomnianych przez Panów pompach powietrze - woda. Podoba mi się Mitsubishi Zubadan, bo ma działać nawet przy -25 stopniach bez wspomaganiem się grzałką elektryczną. Ale "użytkujący użytkownik" jest tu na forum chyba tylko jeden, nie mogę się dowiedzieć o ostateczną cenę całości (jedni piszą 35tys. inni 55tys) a to zasadnicza różnica. W każdym razie podoba mi się zarówno bezobsługowość jak i koszty roczne o których czytam. Tak więc w świetle powyższego cytatu, chyba muszę odpuścić pellet. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
myszka1 08.11.2011 18:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2011 Osobiście w grudniu zakładam Klimosz Bio...- przede wszystkim na 2 komorę spalania i funkcję inteligo.- po drugie poprawiony painik, dobre sterowanie i ekologia... ALe jeśli bym nastawiał się na sam pelet bez dodatkowego rusztu to wybrał bym produkt zapewne z kostrzewy - bogate doświadczenie jeśli chodzi o spalanie samym peletem. i odnosząc się do poprzednich komentarzy i opinii mogę stwierdzić, że spalanie pelletu na retorcie to pomyłka.. A PC - WIADMO OBSŁUGUJE POMPA A POMPA JEST NA PRĄD - A KTO POWIE ILE BĘDZIE KOSZTOWAŁ PRĄD ZA ROK , DWA - JEŚLI JUŻ W PRZYSZŁYM ROKU WCHODZI AKCYZA NA WĘGIEL??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jagna 08.11.2011 18:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2011 A PC - WIADMO OBSŁUGUJE POMPA A POMPA JEST NA PRĄD - A KTO POWIE ILE BĘDZIE KOSZTOWAŁ PRĄD ZA ROK , DWA - JEŚLI JUŻ W PRZYSZŁYM ROKU WCHODZI AKCYZA NA WĘGIEL??? A kto powie ile będzie kosztował pellet? Jakoś nie chce mi się wierzyć, że ceny prądu i węgla wzrosną a drewno opałowe będzie stało w miejscu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dino49 08.11.2011 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2011 (edytowane) A kto powie ile będzie kosztował pellet? Jakoś nie chce mi się wierzyć, że ceny prądu i węgla wzrosną a drewno opałowe będzie stało w miejscu. Koszt 1 GJ na poszczególne rodzaje paliwa: - 1000 kg pelletu 19 GJ z Barlinka kosztuje 830 zł - 43,68 zł/1 GJ - 1000 kg węgla workowanego z Komorzan 19 GJ kosztuje 460 zł - 24,21 zł/1 GJ - 1000 kg Pieklorza 29 GJ z Bytomia kosztuje 870 zł - 30,00 zł/1 GJ - 1000 kg miału workowanego 25 GJ kosztuje 600 zł - 24,00 zł/1 GJ - 1000 kg węgla z Komorzan 19 GJ przy zakupie 24 ton luzem kosztuje ok. 300 zł - 15,78 zł/1 GJ Dane z dnia 04-08-2011 Edytowane 8 Listopada 2011 przez dino49 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gonzo93 09.11.2011 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2011 Jak czytałam posty użytkowników o zużyciu pelletu rzędu 500 zł miesięcznie to się zmartwiłam. Wcale nie jest tak tanio jak myślałam no i ta fizyczna opieka nad kotłem.... Jak by było 500zł/miesiąc to byłoby nieźle. W największe mrozy wychodziło ok 1000zł/miesiąc. Latem 200zł tylko na CWU. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rybka74 09.12.2011 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2011 ja chyba wolałabym płacić za prąd czy gaz a nie mieć kłopotu z piecem na pellety ! pellet jest coraz droższy, gorszy .... człowiek uczy sie na własnych błędach wrrrrr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jagna 09.12.2011 12:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2011 ja chyba wolałabym płacić za prąd czy gaz a nie mieć kłopotu z piecem na pellety ! pellet jest coraz droższy, gorszy .... człowiek uczy sie na własnych błędach wrrrrr Ale rzadko się do tego publicznie przyznaje. Szacun, Rybko, wielki szacun http://www.pic4ever.com/images/13.gif Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magdaCIESZYN 10.02.2013 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2013 Bardzo dziękujemy za zainteresowanie. Pytanie w takim razie powstaje dlaczego producent mówi, że wlaśnie pellet powinien być tam spalany a nie ekogorszek? Nic nie rozumiem i płakać się chce takim laikom jak my. Jaki kocioł na pellet kupić na 205 m2, który będzie "grał" z solarami i będzie się zestaw ten mieścił w cenie netto ok. 15-16 tys.? Czy to w ogóle możliwe poza Ulirichem? Prosimy o pomoc! Pozdrawiamy. polecam piec firmy recco. sama mam taki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts