doparem 16.08.2011 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2011 Witam wszystkich Forumowiczów !!!Jestem nowym użytkownikiem forum i szukam porady odnośnie montażu wanny. Chodzi mi o zrobienie podmurówki pod wanne i jej osadzenie (nie ma za dużo informacji na ten temat). Mam wannę 140x 140 symetryczną z siedziskiem. Na początku chciałem ją zamocować na zaczepach do ściany, jednak wszyscy doradcy mi odradzili sprawę. Kupiłem Ytongi standardowe i cienkie i na tym chciałem osadzić wannę. Nie chce wiercić w nowych płytkach dziur na zaczepy do ścian i stąd moje pytania: 1) Czy Ytongi sklejać zaprawą cementową czy też bloczki zostawić jeden na drugim?2) Ile szpary zostawić pod siedziskiem (na piankę lub zaprawę)?3) Chce dać po bokach bloczki wycięte i dokleić do płytek. Tylko czym najlepiej?4) Już nie wiem co dać na bloczki (różne mam opinie). Jedni mówią żeby dać piankę montażową, na to folię, osadzić wannę i nalać wody. Drudzy mówią, że to po pewnym czasie będzie skrzypieć i powinno się dać zaprawę na bloczki, potem folia i wanna z wodą. 5) Jak zrobić żeby bez zaczepów dokręcanych do ścian wanna się nie bujała. Dać piankę czy zaprawę na boczne bloczki, dosunąć wannę i czekać aż ściśnie? Czy kleić do ścian silikonem?Z góry dzięki za wszelkiego rodzaju poradypozdrawiamdoparem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 16.08.2011 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2011 Czegoś tu nie rozumiem...Po pierwsze te zaczepy - dlaczego ci je odradzali? Na ytongach to można zrobić obudowę z przodu wanny, ale przy ścianie zaczepy wg mnie są najlepszym wyjściem. Jeśli to nieprawda - sam poproszę o sprostowanie, bo może czegoś nie wiem.Dziury w płytkach - pod te zaczepy, jak rozumiem? Jeśłi tak, to co za problem z wierceniem nowych płytek, skoro to i tak za wanną ma się znaleźć? Nie planujesz przecież chyba późniejszego przestawiania tej wanny? Żadne klejenie silikonem nic nie da, daj te zaczepy!Ytongi, jakbyś ich nie stawiał, oczywiście nalezy ze sobą kleić. A między szczytem tak wymurowanego postumentu a krawędzią wanny musi być szczelina 2-3mm na silikon. Spód wanny zwykle ma swoje systemowe podpory (np. nóżki) i na nich jest to postawić najprościej, jeśłi jednak chcesz robić postument pod całość - najlepiej chyba wymurować ciut niżej i wannę postawić na świeżo natryśniętje piance. A potem czymś obciążyć, żeby pianka wanny nie uniosła. J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
doparem 17.08.2011 07:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2011 Witam !!!Przepraszam, że odpowiadam z opóźnieniem ale mam chwilowo utrudniony dostęp do netu. Haczyki do ścian odradził mi glazurnik (stwierdził, że to amatorszczyzna montować na haki). Ten się rozchorował i zostawił z całym bałaganem (miał mi montować wannę). . Najgorsze, że jeden bok nie dolega do ściany (jest wnęka na 15 cm). We wnęce są 4 ytongi (przyklejone do ściany, na nich docięta płyta gipsowa i na to miały pójść płytki na równi z wanną). Te ytongi są wycięte, że wanna zachodzi na nie i jak by się podmurowało to by się opierała na tym boku. Tylko teraz przy jednym boku nie mam do czego przykręcić zaczepów. Teraz ułożyłem ytongi pod śiedzisko (zostało koło 2 cm) i pod samą wannę. Do drugiego boku chciałem dokleić 2 ytongi, żeby się wanna też opierała. Tylko pojawił się się problem jak to wszystko na stałe unieruchomić i co dać między wannę a ytongi (glazurnik mówi, że nigdy piankę, znów teść odwrotnie). Jak zrobię tą półkę z płytek to chciałem szparę między zasilikonować (tylko wanna nie może drgnąć). Za każdą poradę będę wdzięczny.Pozdrawiamdoparem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts