Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pęknięcie na fundamencie

voytas80

Recommended Posts

Zauwazyłem dziś pęknięcie na fundamecie, blisko narożnika.

Załączam foto aby łątwiej było wytumaczyć problem, fundament wymurowany na 8 blaczków nad ławie, peknięcie jest świeże i najwiksze około 3mm przy zmniejsza swoja szerokośc w kierunku ławy (nie dochodzi do niej), dodam że dom jest na etapie zakładania dachu.

Pęknięcie idzie w zdłuż spoin cementowych.

Co sugerujecie z tym zrobić? :( Jest tragedia? czy tylko dramat?

Chiałem ocieplać fundament ale teraz zastanawiam się czy jednak tego nie poobserwować troche.

http://imageshack.us/photo/my-images/225/201108161280.jpg

Zgaduje :

1.Masz zasypany od środka funadament może nawet chudziak,

2. Brak wieńca na bloczkach

3. Na zewnątrz nie obsypana ściana - czeka na ocieplenie ?

Jeżeli sa te 3 punkty sa zgodne z moim przypuszczeniem to pekniecie może sie powiększać. Opisz dokladniej stan budowy i daj fotki w dalszym planie.

Poddasze i więźba nie musi oznaczac chudziak, ale rozumiem ze to jest odpowiedź na moje pytanie. Odkopałes cały budynek ? Pisz dokladniej co masz co zrobiłes bo inaczej bedziemy sobie strzelać to tu to tam.

Pękniecie raczej powstało w czasie zasypywania fundamentu piaskiem a dokładniej ubijania go a nie odkopywania, ale czasem mogło i odkopanie ścian to spowodować. Nie widzimy jak masz to wszystko wysko jak wygląda przekój. Pekniecie jest tylko w jednym miejscu ?

Zawsze twierdziłem że nie stawia się ścian z bloczków bez wieńca. Z czego masz ściany budynku ? Pokaż może rzut zanacz gdzie pekło, pokaż przekrój opisz cos wiecej o tym budynku.

Jak najlepiej wzmocnić? :(

Trudno coś powiedź więcej bez znajomości geometrii ścian fundamentowych (długość, grubość, lokalizacja pęknięcia ). Generalnie zalecam wzmocnienei słupkiem żelbetowym lub przyporą (w zależności od sytuacji) z jednoczesnym niewypełnieniem pęknięcia np. ceresit CX5.

po kolei bo mieszacie sporo różnych rzeczy.

Peknięcie jest tylko na fundamencie? Nie idzie po scianie?

Pęknięcie jest tylko na cześci fundamentu, na ścianie nie.

Z 8 bloczków pekniecie dotyczy 6.

Pęknięcie idzie od góry (przerwa ok 4mm najszersza) ku dołowi (zanika).

Nie pękł żąden bloczek tylko pojechało po spoinach cementowych.