e_tomi 16.08.2011 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2011 Witam Jak w temacie. Jakiego użyć bloczka na ścianę fundamentową? Pełnego czy z otworami tzw. oszczędnościowego. Jaka jest między nimi różnica poza ceną i ciężarem? Niby wytrzymałość na ściskanie mają takie same czyli 15MPa. W tym drążonym są dwa otwory 4x13cm. Czy nie ma jakiś przeciwwskazań, aby użyć tego drążonego na ścianę fundamentową (u mnie dom z silikatów)? Jakich Wy używaliście bloczków? pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
abol1 22.08.2011 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2011 Ja murowałem ściany piwnicy z pustaków betonowych alfa o wymiarach 24x24x49.Są to pustaki z niewielkimi otworami na pióro i wpust. Są dosyć ciężkie ale szybko się z nich muruje z uwagi na wymiary. Poza tym mają dużą dokładność i jak murarze są fachowcamito ściana wychodzi gładka jak stół. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pirawawa 29.08.2011 06:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2011 Na fundamentach bym nie oszczędzał, ja zrobiłem fundament betonowy. Koszt identyczny jak przy bloczkach, po odliczeniu kosztu desek 5m3 które i tak pójdą na strop. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts