JL 11.03.2004 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2004 W sierpniu ubiegłego roku geodeta złożył projekt podziału działki, która wg. nieobowiazujacego juz pzp przeznaczona była pod zabudowe mieszkaniową. Jest to 0,9 h działki, która ma dostęp do drogi publicznej poprzez droge miejską o szerokosci na moje nieszczęście 3,5 m. Przy drodze tej znajduje sie 1 dom (stary) który ma dojscie i dojazd tylko i wyłacznie ta drogą. Działka jest otoczona wokół posesjami. I jedyna mozliwość dojścia i dojazdu do "mojej wydzielonej" cześci wiedzie przez tą 3,5 metrową drogę . Zgodnie z rozporzadzeniem Ministra Infrastruktury w sprawie warunków technicznych jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie Dz.U. Nr 75, poz 690 - Rozdział 2 "§ 14. 1. Do działek budowlanych oraz do budynków i urządzeń z nimi związanych należy zapewnić dojście i dojazd umożliwiający dostęp do drogi publicznej, odpowiednie do przeznaczenia i sposobu ich użytkowania oraz wymagań dotyczących ochrony przeciwpożarowej, określonych w przepisach odrębnych. Szerokość jezdni nie może być mniejsza niż 3 m. 2. Dopuszcza się zastosowanie dojścia i dojazdu do działek budowlanych w postaci ciągu pieszo-jezdnego, pod warunkiem że ma on szerokość nie mniejszą niż 5 m, umożliwiającą ruch pieszy oraz ruch i postój pojazdów. 3. Do budynku i urządzeń z nim związanych, wymagających dojazdów, funkcję tę mogą spełniać dojścia, pod warunkiem że ich szerokość nie będzie mniejsza niż 4,5 m." Trochę się zamotałam. kontynuujac. Do podziału nieruchomosci potrzebna mi jest decyzja o warunkach zabudowy i zagospodarowania terenu, ponieważ nie ma planu zagospodarowania przestrzennego. Taka decyzja wg uzyskanych przezemnie informacji nie bedzie pozytywna dla mnie przez ta droge. W zwiazku z tym nie moge kupić działki. droga o która chodzi ma tylko 3,5 jest drogą miejską i istnieje od zawsze. Odnosnie tego podziału w projekcjie geodeta wydziełił 3 działki w zwiazku z czym mogłyby tu powstać 3 domy. Nie mam juz siły sprawa ciagnie się od sierpnia 2003 r i końca nie widac. Nadmienie jeszcze że ustalenia słuzebnosci nie chciałabym, a jeśli chodzi o polubowne załatwienie sprawy.. sam zapewne wiesz jak to wyglada, nikt nie odda(nie za darmo) 1m działki bo ja chcę sobie dom budować. Pozostaje wywłaszczenie... poradź mi prosze jak załatwić szybko i sprawnie ta sprawę. Decyzja o war zabudowy i zagospodarowania terenu w fazie podziału to częściowa fikcja, powtórnie będę musiała ja uzyskać przy staraniu się o pozwolenie na budowę. Pozdrawiam J.L. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JL 11.03.2004 12:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2004 sorry pomyłka to miało byc gdzie indziej umieszczone Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts