Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Szyba z pyrolizą, problem......

PatiJ

Recommended Posts

Witam

mam pytanie dotyczące użytkowania szyby z pyrolizą w kominku.

Zakupiłem kominek Makrotermu z takową szybą, był tylko testowany - jakieś 6 paleń i nie wiem czy to było czy teraz się pojawiło, ale szyba ma wady w postaci fioletowych plam widocznych na zdjęciu oraz takie przebarwienie brązowe widoczne na drugim zdjęciu po środku.

Czy ktoś może odpowiedzieć na pytanie co to jest? Producent kominka troszkę się miga i nie chce uznać reklamacji. Bede oficjalnie wzywał ich do usunięcia wad, ale chce wiedzieć co to może być.

pozdrawiam

IMAG0765.jpg

przebarwienie_po_srodku.jpg

• 3 weeks później...
  • 1 month później...

Szyba powraca, więc moje pytanie do znawców: jak powinien się odbyć montaż takiej szyby? Napyleniem do wewnątrz czy na zewnątrz?

U mnie zamontowano do wewnątrz i po myciu szyby odbarwia się, chyba schodzi te napylenie.... Oto co napisano mi z Makrotermu:

"Szyba dostarczana jest z naklejką – naklejka jest przyklejana przez producenta szyby. Naklejka powinna być montowana na do pomieszczenia. Taki montaż zaleca producent szyby na której jest napylona warstwa tlenku.

Jeśli chodzi o stronę umieszczenia pyrolizy występują dwie szkoły zamocowania tej szyby.

Pyrolizą do wewnętrznej strony kominka. Pyroliza ma za zadanie zahamować promieniowania ciepła w efekcie czego jest podnoszona temperatura w komorze spalania i tym samym poprawiamy jakość spalania paliwa i substancji smolistych. Większość producentów od niedawana zleca montaż powłoki pyrolitycznej na zewnętrznej stronie kominka."

IMAG0883.jpg

Warstwa tlenku metalu powinna być na zewnątrz paleniska. Pierwsze słyszę aby ktokolwiek montował to odwrotnie.

W łatwy sposób możesz się przekonac jak jest zamontowane u Ciebie - do powierzchni z powłoką przyłóż jakiś miernik, którym sprawdza się zamknięcie obwodu elektrycznego. Powłoka IR jest przewodnikiem, wiec zamknie obwód.

Witam

Czy widać różnicę przy szybie z pirolizą. Jest mniej podatna na zabrudzenie. Czy jest sens wymiany zwykłej szyby na pirolityczną.

Witam,użytkuję kominek z PW Lechma , z taką szybą od roku . Przy rozpalaniu w kominku nie jest zakopcona , jest czysta przez dłuższy czas( wiadomo że nie jak kryształ) ,ogólnie można stwierdzić ,że był to dobry wybór , chociaż podobno spełnia swoją funkcje jedynie przez 2-3 lata

Pozdrawiam

Edytowane przez gosiak00