Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Źle wylane schody betonowe - co można zrobić?

salik

Recommended Posts

Dzisiaj okazało się że mamy źle wylane schody betonowe.

Pierwszy stopień który powinien być niższy niż reszta, jest takiej samej wysokości, analogicznie ostatni stopień jest za niski, zamiast za wysoki.

W efekcie pierwszy stopień będzie miał po położeniu 4cm drewnianej stopnicy, 20cm wysokości (nad podłogą parteru), a ostatni stopień - ok. 12cm (bo mamy ograniczoną wysokość podłogi na poddaszu), podczas gdy pozostałe stopnie będą miały ok. 16.5cm

Czy ktoś ma pomysł co można teraz z tym zrobić?

Skuwać schody, czy można ten problem rozwiązać jakoś inaczej?

Czy można w ogóle skuwać takie schody, w końcu to element konstrukcyjny...

Dodatkowo żeby nie było dużej różnicy wysokości, musielibyśmy skuwać właściwie wszystkie stopnie (z różną grubością).

• Odpowiedzi 40
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

skuć pierwszy do 17,5cm , drugi do 17cm, trzeci i pozostałe do 16,5cm , gdzieś w połowie schodów powinieneś wyjść na zero czyli środkowy schodek powinien być ok, bez kucia, i od tego w górę już schody wymagają podniesienia, jeżeli będzie to obróbka w drewnie to stolarz powinien sobie z tym poradzić, jeżeli jakiś gres to wypadałoby to czymś dolać tak aby schodki były równe (czyli górny dolewasz o te 4cm, kolejny tak by miał 16,5cm itd)

i przed jakąkolwiek czynnością weź ołowek, miarę i kątownik czy poziomice i rozrysuj na ścianie jak to ma wyglądać

Ale schody mają równe wymiary, tyle tylko że pierwszy i ostatni są skopane.

Nie możemy w żaden sposób 'nadlać' górnego, bo on jest jednocześnie chudziakiem poddasza.

Kierbud dzisiaj stwierdził że skuwanie schodów niestety nie wchodzi w grę :(

Poza tym po drodze mamy 2 spoczniki (schody są w 3 kawałkach), więc jakakolwiek zmiana wysokości to rzeźba z wysokościami...

Ale schody mają równe wymiary, tyle tylko że pierwszy i ostatni są skopane.

Nie możemy w żaden sposób 'nadlać' górnego, bo on jest jednocześnie chudziakiem poddasza.

Kierbud dzisiaj stwierdził że skuwanie schodów niestety nie wchodzi w grę :(

Poza tym po drodze mamy 2 spoczniki (schody są w 3 kawałkach), więc jakakolwiek zmiana wysokości to rzeźba z wysokościami...

Może jednak jakiś dodatkowy stopień na dole ... jeżeli się zmieści.

Hej Salik! No cóż- pozostaje zawołać "o dolo inwestora". A co robił KB kiedy wylewano schody? (mój był na urlopie).Wykonawca też pewnie nie był w szkole jak podawali jak się robi schody. U mnie jest jeszcze lepiej. Schody nie są prawidłowo zakotwione na dole, żaden stopień nie ma kąta prostego, a wysokość jest różna dla każdego stopnia. Wykonawca mówi, ze doleje 2 cm do już istniejących ok 19 i schody będą miały 17 cm !!! tak, tak to nie pomyłka- tak mi wpiera. KB zapytany, czy rozumie metodę naprawy, odpowiedział że nie, ale też nie wie jak z tego wybrnąć. A tak w ogóle to KB rzucił robotę z powodu, że nie mógł dogadać się i inwestorem- to też nie pomyłka! Może to Ci się przyda technik_budownictwa_311[04]_Z2.04_u.pdf- szukaj na google. Może znajdziesz rozwiązanie. Powodzenia. Ja zamierzam te schody skuć na koszt wykonawcy, bo on twierdzi, że schody są SUPER.

Jest tez coś takiego jak równia pochyła. W końcu podłoga nie musi być idealnie w poziomie. Może być z lekkim spadkiem w odpowiednią stronę. Na kilku metrach 2-4 cm nawet się nie odczuje. Ja mam np na 6 metrach 3cm spadku w stronę okna balkonowego i trudno to zauważyć. (też miałem "lekki"problem z wysokościami )

Super pomysł - żeby poprawić sytuację schodów, będę robił w domu krzywą podłogę...

Chyba nie zrozumiałeś z poddaszem - ostatni stopień jest za niski i nie mogę go zrobić wyższego niż określony poziom, ponieważ ograniczeniem jest wysokość podłogi na poddaszu (która jednocześnie będzie ostatnim stopniem).

Na pierwszym stopniu robimy dokładną wylewkę do poziomu

Robimy stopien o grubości 1cm z wystającym noskiem o grubości pozostałych stopni

Przyklejamy go na tą wylewkę klejem do parkietu

Stopien będzie wyższy tylko o 1cm a z tym da się żyć

Gorzej z ostatnim

Albo rozbijamy jego grubość na pół z noskami normalnej grubosci

wtedy przedostatni i ostatni będą innych rozmiarów niż pozostałe

ale już nie o tak drastycznych różnicach albo zostawiamy tak jak jest bo tak wybiera większość klientów

Z pierwszym o wysokości 20cm też da się żyć i nie ma co kombinować

I na koniec

Jeśli pierwszy stopień jest wyższy a ostatni niższy to schody są dobrze wylane

natomiast spartolony jest poziom posadzek

Nie zawsze tak jest ale z reguły ludzie sami zmieniają czy to grubość styropianu czy grubość wylewki

i potem mamy takie efekty

Edytowane przez LasekD