Kaśka73 15.09.2011 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2011 salikno to witam w klubie:( tylko u mnie w drugą stronę pierwszy stopień jest za mały mam dwie opcje udawać że jest ok nadlać każdy stopień i przenieść tą różnicę na spocznik (tylko co na to stolarz)??? czy tak się da"czule" pozdrawiam swojego KB i wykonawcę którzy twierdzili że będzie ok gdy mówiłam że pierwszy stopień musi być wyższy dokładnie o grubość styro i wylewki no bo co ja tam się mogę znać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kornik 1 15.09.2011 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2011 O ile jest za mały ten pierwszy stopień? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaśka73 15.09.2011 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2011 o 7 cm co po założeniu stopnia daje różnicę 3 cm i chyba tak zostanie niestety..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
canapl 15.01.2012 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2012 (edytowane) Witam,Również mam problem ze schodami, chodzi o długość dwóch stopni są tak krótkie, że mieści się tylko połowa moich stóp (rozm. 42). Jak to naprawić najtańszym kosztem?http://img4.imageshack.us/img4/4926/schodyc.th.jpgStopnie te zaznaczyłem na zdjęciu na czerwono. Edytowane 15 Stycznia 2012 przez canapl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salik 16.01.2012 07:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2012 Skuć i wylać od nowa?To jest jakaś porażka, u nas to był pikuś przy Twoim problemem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lolek30 16.01.2012 15:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2012 hyba mam ten sam problem z zabiegowymi schodami lanymi co canapl , wydaje mi się że jeszcze większy niestety. Skuć ale co całe schody wyciąć zbrojenie czy same stopnie (kilka) i na nowo zaszalować ? czy może stolarz da rade to jakoś naprawić ? (powiekszając stopnie ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 16.01.2012 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2012 stolarz nie stwórca, z takim babolem nie poradzi, skuć tak, ale raczej zbrojenie zostawić a nie wycinać, będzie ono pewnie zakotwione albo i ciągłe ze stropem na górze i jaką ławą na dole, policzyć, rozrysować, zaszalować od nowa, poprawić zbrojenie, zalać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LasekD 18.01.2012 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2012 Jeżeli jest miejsce na dole aby schody wychodziły dalej na hol to nic nie trzeba skuwaćNależy zaszalować od nowa zaczynając schody wcześniej do tego felernego miejsca tak aby były one szerszeAle z tego co widzę pierwsze dwa przy górnym biegu też szerokością nie grzesząwięc pewnie bez kucia się nie obędzieProponuję podeprzeć dolny i górny bieg,skuć wszystkie zabiegowe pozostawiając zbrojenie i zaszalować na nowoTe proste można zostawić w spokojuSwoją drogą co to za pseudofachowiec to szalowałCztery zabiegi są za wąskie a trzy w porównaniu z nimi bardzo szerokie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
canapl 18.01.2012 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2012 dziękuje za rady. Jeżeli jest miejsce na dole aby schody wychodziły dalej na hol to nic nie trzeba skuwać Należy zaszalować od nowa zaczynając schody wcześniej do tego felernego miejsca Na dole jest wąski korytarzyk ok. 0,8m szerokości i jest ścianka która idzie równolegle z tymi schodami, schodek ten musiałby wystawać na korytarz, tak więc miejsce jest, ale czy później przy odbiorze domu nie będą robić problemów z tym wystającym schodkiem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 18.01.2012 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2012 Jeżeli jest miejsce na dole aby schody wychodziły dalej na hol to nic nie trzeba skuwać Należy zaszalować od nowa zaczynając schody wcześniej do tego felernego miejsca tak aby były one szersze Ale z tego co widzę pierwsze dwa przy górnym biegu też szerokością nie grzeszą więc pewnie bez kucia się nie obędzie Proponuję podeprzeć dolny i górny bieg,skuć wszystkie zabiegowe pozostawiając zbrojenie i zaszalować na nowo Te proste można zostawić w spokoju Swoją drogą co to za pseudofachowiec to szalował Cztery zabiegi są za wąskie a trzy w porównaniu z nimi bardzo szerokie spójrz uważnie raz jeszcze na zdjęcie: bo mi się wydaje ze takie same dwa zabiegowe kaszaloty, tylko nie zaznaczone na czerwono są za pierwszym normalnym biegiem (bieg prosty - dwa wąskie kaszaloty - trzy szerokie kaszaloty - kolejne dwa wąskie zaznaczone na czerwono - bieg prosty), jeżeli tak jest jak mi sie wydaje to tylko skucie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
canapl 18.01.2012 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2012 tak, te dwa schodki po lewej stronie również są za wąskie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LasekD 18.01.2012 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2012 edde przeczytaj jeszcze raz mój post ale dokładniePrzecież napisałem tam że w górnym biegu na początku są też takie kaszaloty jak to nazwałeśi trzeba skuć cały zabieg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek4 19.01.2012 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2012 są tak cienkie, że ja też ich nie zauważyłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jac1977 19.01.2012 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2012 Witam Schody, balkony drzwi wejsciowe balkonowe i tarasowe to jest temat na lata:), niestety wiekszosc robi jak im wygodnie nie mierza poziomow nie wiliczaja grubosci podlog i stopni nikt nie pyta co bedzie czy drewno czy plytka itd. a to sa informacje ktore maja zasadnicze znaczenie, ja robie wylewki i staram sie ratowac to co ............. inni wykonawcy, to do ludzi zaczynajacych budowy, myslcie jakie podlogi co na schody to sa informacje dla ludzi robiacych schody wstawiajacych drzwi balkony itd. Pierwsze bledy popelnia sie na poczatku budowy a potem trzeba to jakos ratowac i isc na jakies kompromisy:( PS A kierwonicy budowy to niech sie wezma za robote a nie tylko za dokumety i czy barierki sa przy odbiorze bo sami kare dostana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ludwik_13 19.01.2012 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2012 Salik, jak rozumiem, to jesteś jeszcze przed wylewkami i izolacją podłóg. To w tej sytuacji masz chyba dobrze : wys. pierwszego stopnia powinna wynosić : h + grubość warstw podłogi parteru- grubość okładziny schodów, ostatniego zaś h- grubość warstw podłogi poddasza+grubość okładziny schodów. Pozostałe stopnie : wysokość h , czyli to co wyszło po podzieleniu rzędnej podłogi przez ilość stopni. Rozliczałam swoje proste schody chyba ze dwie godziny. Ale się sprawdziło . Oczywiście na etapie lania schodów wyszły pewne różnice pomiędzy stopniami, ale są do skorygowania przy robieniu okładziny.Oczywiście jak już jesteś po wylewkach, to kiepsko niestety. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AMF 02.03.2012 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2012 Witam, Również mam problem ze schodami, chodzi o długość dwóch stopni są tak krótkie, że mieści się tylko połowa moich stóp (rozm. 42). Jak to naprawić najtańszym kosztem? http://img4.imageshack.us/img4/4926/schodyc.th.jpg Stopnie te zaznaczyłem na zdjęciu na czerwono. Mam podobny problem. Wykonanca tak wspaniale rozmierzył schody, że czyery stopnie są za krótkie (niecałe 22 cm). Dodatkowa zamiast siedmiu schodów zabiegowych zrobił ich osiem. Schody będą skuwane i wylewane od początku. A jak tam Twoje schody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr Wawa 29.08.2015 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2015 Hej, mam taki problem. Murarze nie zauwazyli w projekcie że na poziomie parteru jest 15cm styropianu a nie 10cm i zle rozmierzyli mi schody, argumentuja to stwierdzeniem "wszyscy daja 10cm i jest dobrze". Po daniu 15cm styropianu pierwszy stopien bedzie mial 13,5 a reszta 18,5. Niestety kierownik budowy tego nie wylapal a ja chyba za bardzo wierzylem solidnosci kierownika i ekipy i teztego nie weryfikowalem. Da sie cos z tym jeszcze zrobic? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
turalyon 29.08.2015 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2015 To żaden problem. Bedziesz miał pierwszy stopień po prostu niżej. Chodzi sie po tym normalnie. Niektórzy nawet sobie specjalnie tak robią. Kwestia przyzwyczajenia jak chodzi sie po ciemku:) Naprawic sie tego nie da, bo jak nadlejesz to na dole bedzie dobrz, ale ostatni bedzie znowy inaczej wzgledem podłogi na pietrze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salik 29.08.2015 11:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2015 Można to naprawić dwojako - nadlać poszczególne stopnie (zaczynając od dołu), tak aby każdy miał taką samą wysokość (aż do poziomu pierwszego spocznika).Czyli na pierwszy od dołu nadlewasz trochę, na ten nad nim trochę mniej itdTrzeba to wymierzyć, ale da się to jak najbardziej zrobić.Druga opcja to zgubienie tych centymetrów w analogiczny sposób, tyle że już przy kładzeniu materiału na schody (drewno, kafle, czy co tam) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosiaczek81 05.08.2022 06:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2022 Dzien dobry, czy moze mi ktos doradzic gdzie szukac osobe ktora doradzi i ewentualnie odnowa wyleje mi schody betonowe. Napewno bedzie trzeba je cale kuc. Powiem tylko tyle ze na rysunku jest 13 stopni a ja mam teraz ich 16 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts