Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

styropian Albaterm - ktoś zna ??

atika

Recommended Posts

produkują to w Stawie koło Słupcy. Ceny maja przyzwoite. Kupiłem dokładnie ten sam na podłogę i ściany fundamentu. Na podłodze kładziony w 2 warstwach. Ekipa która go montowała nie narzekała (narzekali za to na styropian akustyczny kładziony na stropie - miękki - innej firmy). Koleś co kładł podłogówkę miał o nim mieszane opinie. Klipsy do podłogówki trzymały się przeciętnie. Z tym, że nic nie musieliśmy kombinować. Klipsy się trzymały. Generalnie w tej cenie kupił bym go jeszcze raz.

Czekam na opinie o grafitowym i czy ktoś kupował z frezami? Ja chciałbym dać 20 cm w jednej warstwie, grafitowy, frezowany. I najwazniejsze czy deklarowane wartości nie odbiegają od rzeczywistości? Planowałem, że zakupię Austrotherm.

• 3 weeks później...
  • 3 months później...
  • 2 years później...
  • 1 year później...
Gość grend
Dawno nie odświeżane, czyżby nie było nikogo, kto montował ów styropian na elewację. Podbijam temat, jestem przed wyborem styropianu. Opinie mile widziane.

testowałem ten styro i był prosty nie miałem do niego zastrzezeń ale szczegółem przegrał z innym.... W Poznaniu w największych hurtowniach jest sprzedawany i tam gdzie się pytałem o cenę to najwięcej go sprzedają

• 5 months później...

Pobijam temat

Mam wycene na styro grafit 0,32 z Albatermu i 0,31 z termoorganiki lub swissporu (ta sama cena)

Roznica na kozysc termoorganiki 15 zl na m3. nie sa to cuda ale chcialbym wiedziec czy jest sens doplacac do poprawy wartosci o 0,01 ?

Widzialem ze albaterm jest w programie gwarantowany styropian , sprzedawca tez twierdzi ze trzymaja wszystkie parametry i wymiary.

Co o tym sadzicie?warto pojsc w ten styro czy jednak zdecydowac sie na TO lu Swisspor?

P.S mowimy tu o grubosci 20 cm

Pobijam temat

Mam wycene na styro grafit 0,32 z Albatermu i 0,31 z termoorganiki lub swissporu (ta sama cena)

Roznica na kozysc termoorganiki 15 zl na m3. nie sa to cuda ale chcialbym wiedziec czy jest sens doplacac do poprawy wartosci o 0,01 ?

Widzialem ze albaterm jest w programie gwarantowany styropian , sprzedawca tez twierdzi ze trzymaja wszystkie parametry i wymiary.

Co o tym sadzicie?warto pojsc w ten styro czy jednak zdecydowac sie na TO lu Swisspor?

P.S mowimy tu o grubosci 20 cm

a jakie to sa ceny za m3 w pln?

• 1 year później...

Witam,

Podbijam temat

Jakieś świeże opinie odnośnie styropianu ALBATERM - cały czas mało opinii w tym temacie.

Po krótkim telefonicznym rekonesansie u lokalnych dostawców zaproponowano mi właśnie ALBATERM. Zastanawiam się nad:

- styropian grafit EPS 032 Fasada Super - 195 zł brutto/m3

- styropian EPS 038 DACH/PODŁOGA - 176 zł brutto/m3

Druga hurtownia zaproponowała mi styropian Austrotherm EPS FASSADA THERMA 033 - 196,80 zł brutto.

Będę wdzięczny za wszelkie opinie o ALBATEREM i ewentualnym porównaniu do AUSTROTHERM.

Pozdrawiam

• 2 years później...

Odkopię temat.

Zakupiłem Albaterm EPS 100-038 na podłogę: 12 cm. + 8 cm (parter) oraz 7 cm. poddasze + 16 cm. nieużytkowe poddasze. W sumie prawie 50 m3.

Przekonały mnie do niego te badania:

https://www.gunb.gov.pl/sites/default/files/pliki/samples/sprawozdanie_nr_363_t_2018.pdf?810

Dostępność oraz cena. Na początek lipca 2019 roku - 199 zł/m3.

Z tych 50 m3 może kilkanaście płyt było chipsem, reszta bardzo OK.

Prosty, twardy, ciężki, trudny w obróbce.

Dałem kawałek facetowi od elewacji do "pomacania". Był bardzo zdziwiony jego twardością i solidnością.

Nie mam porównania z innymi styropianami, ale ten mogę z czystym sumieniem polecić.