Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

obliczenia dotyczące schodów

alaa23

Recommended Posts

wysokości 298 / 18 = 16,55

dł biegu 17 x 25 = 425 cm

przy schodach betonowych zafrze pamiętaj co na stopniach będziesz miał n/p stopień drewniany o gr. 4 cm odejmujesz około 4,5 cm na wysokości to znaczy ;

1 stopień ma wysokości 12,05 , od 2stopnia do 17 mają wysokości 16,55 , a 18 wysokości wynosi 21,05 i wtedy jak tak będą wylane schody to stolarz przy montażu będzie zadowolony a stopnie będą mieć równe wysokości .

Pamiętaj punkt zero dolnej posadzki musisz przyjąć razem z wykończeniem Płytka ,Parkiet ITP a górny punkt zero tak samo

:popcorn:

hej

Jestem w trakcie obliczanie ilości schodów wysokość klatki schodowej to 298 cm przy wysokości stopnia 16,5 cm wychodzi mi 18 stopni i mam pytanie ten 18 stopień to już korytarz na górze czy nie? Czyli ten 18 musi on być wylany o 16 cm niżej ponieważ przyjdzie jeszcze wylewka.

16,5 przy wewnętrznych schodach to za niska wysokość

Ja bym zrobił 298:17=17,5cm

W prostym biegu będą miały 16x25=4m

Schody będą wygodniejsze a i mniej miejsca zajmą albo można zrobić je na to konto trochę szersze

16,5 przy wewnętrznych schodach to za niska wysokość

Ja bym zrobił 298:17=17,5cm

W prostym biegu będą miały 16x25=4m

Schody będą wygodniejsze a i mniej miejsca zajmą albo można zrobić je na to konto trochę szersze

Jest norma co pisze że wysokości stopni nie powinna być nisza jak 16 cm i nie wyższa jak 19 cm , ale jak klient mówi że chce wysokości 16,5 to ja mu to wykonam jak na to jest miejsce , lecz najwygodniejsze schody są przy wysokości około 18 cm lecz do tego niema reguły . Ja wykonywałem schody co odniesienie było 23 cm i szerzycielki stopnia zejściowego było około 22 cm i schody były wygodne i zmieściły się w otworze 160 cm x 120 cm i wysokości była 280 cm .:popcorn:

PS. długości do szerokości niema nic do znaczenia :popcorn:

Wys.17-18 szer.25-28

To są najwygodniejsze schody

Wszystko inne to tylko z braku miejsca ale nikt mi nie powie że będzie wygodne

Że zmieściłeś schody w otworze 160x120 chwała ci za to ale nie mów że są one wygodne

Ażurowe przy wchodzeniu i owszem ale przy schodzeniu to jest drabina

Edytowane przez LasekD