alaa23 17.08.2011 17:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2011 hejJestem w trakcie obliczanie ilości schodów wysokość klatki schodowej to 298 cm przy wysokości stopnia 16,5 cm wychodzi mi 18 stopni i mam pytanie ten 18 stopień to już korytarz na górze czy nie? Czyli ten 18 musi on być wylany o 16 cm niżej ponieważ przyjdzie jeszcze wylewka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marchew 17.08.2011 17:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2011 ołówek i linijka na rysunku prawdę Ci powie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alaa23 17.08.2011 18:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2011 rozrysowałam sobie wszysko ale ołówek nie odpowie na moje pytania. Tak więc bardzo proszę o odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 17.08.2011 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2011 Bierzesz pod uwagę tylko wysokość od posadzki na dole do posadzki na górze i tak obliczasz wysokość stopni. Najlepiej by ostatni stopień to była już posadzka na górze bo wtedy optymalnie wykorzystasz miejsce na schody. Jeżeli nie masz jeszcze posadzek, wylewek itp to na dole pierwszy stopień dajesz o grubość tych warstw wyżej a na górze przedostatni (ostatnim bedzie podłoga) o grubość warstw na górze bliżej powierzchni stropu. W takiej sytuacji pierwszy stopień będzie wydawał się wyższy (bez wylewek) a ostatni niższy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal_mlody 17.08.2011 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2011 Uwzględnij jeszcze grubości wykończeń schodów, posadzki na parterze i piętrze. Panele, płytki, deski, wykładzina mają różne grubości . Jak chcesz mieć wszystko idealnie musisz wziąć to pod uwagę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alaa23 18.08.2011 08:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2011 no własnie a jak to jest dokładnie powiedzmy że stopnie beda miał wysokość 16,5 cm i mam zamiar dać na to 3 cm deske to ten pierwszy stopień musi mieć 16,5 cm +3 cm czyli 19,5 cm a ostatni 16,5 cm - 3 cm czyli 13,5 cm? Czy na odwrót? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 18.08.2011 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2011 Powiedzmy że możesz sobie wysokość stopni zaznaczyć na ścianie. Najpierw zaznaczasz poziom posadzki na dole i na górze (na górze może nie być ściany ale musisz poziom posadzki uwględnić). Dzielisz tę wysokość (posadzka na dole - posadzka na górze) przez ilość stopni. Od poziomu posadzki na dole rysujesz na ścianie stopnie (ich górną powierzchnię). Jeżeli nie masz jeszcze posadzek to pierwszy stopień będzie o grubość przyszłej wylewki i posadzki wyżej a ostatni o grubość wylewki i posadzki na górze niżej czyli pierwszy będzie miał np 16 + 3 (grubość warstw podłogi) = 19 cm a ostatni 16 - 3 (grubość warstw podłogi) = 13 cm. Od poziomu powierzchni stopni odejmujesz grubość trepów i zaznaczasz na ścianie. Możesz to też zrobić na kartce w odpowiedniej skali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts