Alupin 17.08.2011 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2011 (edytowane) Witam serdecznie Jestem posiadaczem budynku z lat 60 tych, który posiada podpiwniczenie po całości.. ->Ława fundamentowa ( w zasadzie cegła postawiona na sztorc - ok 50 cm. grubości x 12 cm. wysokości -> Sciana fundamentowa ok 40 cm grubości murowana z pełnej cegły. Chcę nadbudować trzecie piętro ( istnieją 2 kondygnacje ponad piwnicę ) w związku z czym muszę podbić fundamenty . Konstruktor zaproponował rozwiązanie podbicia zbrojoną płytą odciążającą ( zbrojoną płytą fundamentową ) , co wydaje mi się słuszne, ale mówi że wystarczy z tą płytą "wjechać" pod istniejącą ławę ( w zasadzie cegłę postawioną na sztorc ) na 5-10 cm. głebokości ( zaznaczyłem na rysunku o co chodzi ). Nie chciał bym kwestionować kompetencji konstruktora, ale dziwne wydaje mi się "podbijanie" istniejącego fundamentu tylko na 5-10 cm głębokości. Poniżej link do poglądowego rysunku.. http://pro-gress.nazwa.pl/public/Fundament.JPG Prosił bym fachowców o opinię w temacie takiego rozwiązania. Jakieś sugestie? Edytowane 21 Sierpnia 2011 przez Alupin .dodano tekst Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts