Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Gość Mąki

A ja wlasnie majstruje, jakby tu włączac grzejniki przez komorke. Mam juz zrobiony modul mikroporocesorowy i elementy wyknawcze (teraz przekazniki 16-to amperowe) i walcze z oprogramowaniem. W domu bedzie komoreczka ME45 Siemensa. I to tyle :) Jakis prosty format SMS-a musze wymyślić... Czy ktoś robil takie sterowanie? Proszę o refleksje, pozdrawiam.

A tak na marginesie, ostatnią moją ambicja jest sterowanie dostępem powietrza do kominka (zamykanego oczywiście). Przepustnica ze starego gaznika sterowana silnikiem krokowym; regulacja poziomu spalania na podstawie pomiaru natężenia promieniowania podczerwonego... A może ktoś już to zrobil ? (nie mówie o wielkich firmach z kupą kasy i systemach za 1000$)

https://forum.murator.pl/topic/15997-sterowanie-przez-kom%C3%B3rke/

Gość PL

U mnie jest stary model Nokii podłączony RS w PC. Na PC chodzi aplikacja DOS'owska i z Delphi. Pełna dowolność w sterowaniu SMS'ami. Komunikacja oczywiście w obie strony.

Ten PC steruje większą ilością rzeczy, choć cały system jest jeszcze w trakcie realizacji.

Przepustnica do kominka też mi chodzi po głowie. Teraz jestem na etapie wykonywania steroweanej ręcznie. Jeśli wogóle to sterowanie będzie miało sens, pomyślę nad automatycznym, kontrolowanym przez wspomnianego PC.

Wydaje mi się jednak, że przepustnica z gaźnika ma za małą średnicę. Rura z powietrzem do spalania ma fi 150 mm.

PL

https://forum.murator.pl/topic/15997-sterowanie-przez-kom%C3%B3rke/#findComment-263145