sonya- 18.08.2011 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2011 Witam,pytanie jak w temacie. Zapewne nie raz był roztrząsany ten temat na forum, ale jakoś nie mogłam odnaleźć odpowiedzi.Generalnie byłam zdecydowana na montaż kominka z płaszczem wodnym, do momentu jak zaczęli mi odradzać hydraulicy."..kotłownia w salonie..po dłuższym nie używaniu rury się zastoją..czy ..to jest dobre gdy ktoś ogrzewa prądem..". U mnie sytuacja jest taka: domek do ogrzania ok. 190m2, dostęp do gazu, będzie piec kondensacyjny, no i pytanie czy warto montować kominek z płaszczem wodnym. Jakie są wasze opinie na temat takiego zestawu instalacyjnego? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gonzo93 18.08.2011 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2011 (edytowane) "..kotłownia w salonie..po dłuższym nie używaniu rury się zastoją..czy ..to jest dobre gdy ktoś ogrzewa prądem..". Jeśli jesteś zdecydowana na posiadanie kominka to kominek z PW jest chyba najlepszym sposobem zagospodarowania ciepła z tego kominka. Ja mam u siebie kominek z PW, pompę ciepła powietrze-woda (małą i tanią) i kocioł kondensacyjny (jeszcze nie ma gazu...). Wszystko to grzeje mi bufor. Z bufora ciepło jest pobierane przez podłogówkę, kaloryfery i CWU. Jeśli kominek z PW to wybierz taki z szamotowym paleniskiem (lepsze spalanie, mniejsze brudzenie). !!!Palić suchym drewnem!! Ja palę suchą sosną i jest OK. Tu jest kopalnia wiedzy o kominkach z PW: http://forum.muratordom.pl/group.php?discussionid=2739&pp=20&page=162&do=discuss Edytowane 18 Sierpnia 2011 przez gonzo93 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajmanxxl 18.08.2011 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2011 czy i jaki kominek zależy od Ciebie a dokładnie od tego czy lubisz palić w kominku czy nie, jak lubisz to na pewno warto, a jak chcesz mieć kominek i palić w nim raz na miesiąc to kup zwykły bez płaszcza bo czeka Cię to o czym mówią twoi instalatorzy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts