Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dylemat z wkladem kominkowym

Hir

Recommended Posts

Witam wszystkich serdecznie.

Mam spory dylemat z wyborem kominka może jacyś fachowcy mi doradza który był by lepszy bądź zaproponują jakiś inny wkład kominkowy. Wybór padł na kominek narożny choć nie upieram się przy takiej wersji wydaje mi się bardzo atrakcyjny wizualnie choć obawiam się meczącego czyszczenia kominka może jakiś użytkownik mi odradzi to rozwiązanie lub uspokoi ze nie jest tak źle.

Moje typy kominków to:

KFD ECO 5172 L szyba łączona nie wiem czy to nie będzie mankamentem tego kominka.

ARYSTO 10L szyba łączona lub gięta.

UNICO DRAGON 4B szyba gięta

DOVRE 2175 CBS2 szyba ze szprosem.

Bardzo proszę o jakieś sugestie w co warto inwestować?. Który z kominków będzie najłatwiejszy w utrzymaniu czystości szyby?. Ewentualnie jakieś propozycje innego rozwiązania lub opinie użytkowników. Pozdrawiam Łukasz

• Odpowiedzi 75
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Zawsze szyba narożna jest bardziej podana na zabrudzenia , wymaga także "żywszego" palenia aby stłumiony przepływ powietrza po KURTYNIE nie powodował zawirowań spalin po bokach szkła. W naszej ofercie jest wkład Romotop DYNAMIC KV055C w wersji R /L= prawy/lewy . Jest to palenisko BEZ RUSZTOWE z kurtyną powietrzną , szyba gięta podnoszona i otwierana , powietrze do spalania w 100% z poza budynku .Jako opcja dostępna wersja z podstawą do PIERŚCIENI AKUMULACYJNYCH firm Ortner lub Cebud . http://www.wklady-kominkowe.com.pl Edytowane przez M***ki

Witam wszystkich serdecznie.

Mam spory dylemat z wyborem kominka może jacyś fachowcy mi doradza który był by lepszy bądź zaproponują jakiś inny wkład kominkowy. Wybór padł na kominek narożny choć nie upieram się przy takiej wersji wydaje mi się bardzo atrakcyjny wizualnie choć obawiam się meczącego czyszczenia kominka może jakiś użytkownik mi odradzi to rozwiązanie lub uspokoi ze nie jest tak źle.

Moje typy kominków to:

KFD ECO 5172 L szyba łączona nie wiem czy to nie będzie mankamentem tego kominka.

ARYSTO 10L szyba łączona lub gięta.

UNICO DRAGON 4B szyba gięta

DOVRE 2175 CBS2 szyba ze szprosem.

Bardzo proszę o jakieś sugestie w co warto inwestować?. Który z kominków będzie najłatwiejszy w utrzymaniu czystości szyby?. Ewentualnie jakieś propozycje innego rozwiązania lub opinie użytkowników. Pozdrawiam Łukasz

Na dżem dobry odrzuciłbym Arysto (wzorują się na Sparthermie, zresztą podobnie jak Hajduk i parę innych firm - problem z nimi jest taki, że jakość wykonania jak i estetyka wykonania w moim subiektywnym przekonaniu potrafi razić po oczętach), odrzuciłbym również Unico (kompletnie nie przekonują mnie te wkłady, mam wrażenie, że są robione dla krasnali, małe szyby, a jakość wykonania zbliżona do Arysto).

Dovre, to dobry pomysł, dolot powietrza z zewnątrz, system dopalania spalin, wkładki kumulujące ciepło, model bezrusztowy, automatycznie mechaniczny szyber :) ponad to myślę, że aktualnie ma przystępną cenę.

KFD, nie najgorszy producent i w miarę udane palenisko. Trochę udoskonalili te paleniska, teraz występują w wersjach iLine:

http://www.koperfam.pl/index.php?id=34&id_product=366&id_section=8&id_section_main=6

A dorzucając coś od siebie, zaproponowałbym Ci oczywiście Spartherm. Otrzymasz wkład z boczną szybą, oczywiście unoszoną ku górze, a bardzo dobrym, trwałym i bezawaryjnym systemem podnoszenia. Poniżej linki:

http://www.spartherm.pl/prod/paleniska/1/41/narozne-proste/varia-2lh2rh-1001458.html

http://www.spartherm.pl/prod/paleniska/1/43/narozne-zaokraglone/varia-2lrh2rrh-1001939.html

Obejrzałem wszystkie wkłady najładniej wykonany jest kominek dovre jest po prostu poza konkurencja gwarancja na 10 lat. Minusem wizualnym jest tu ten szpros.

Z kominków bez szprosu chyba najładniej wykonany jest KFD dużym minusem jest szyba łączona która będzie się bardziej brudzić, trudniej ja umyć i nie wiem czy to nie będzie miało wpływu na regulacje cugu??.Na drugim miejscu jest Arysto. Dragon jest chyba największy ale detale ma najgorzej wykonane co jest dużym minusem.Sam już nie wiem czy odpuścić sobie ta szybę giętą i brać dovre?. Wkład spartherma piękna sprawa ale sam wkład to koszt 11 tysięcy w tej kwocie chciał bym zrobić cały kominek. Wkład romotop mi nic nie mówi jaki jest jego koszt?Mam jeszcze pytanie odnośnie samej zabudowy jak ja lepiej wykonać z wełny czy z płyt krzemowo szamotowych czy coś takiego.

Obejrzałem wszystkie wkłady najładniej wykonany jest kominek dovre jest po prostu poza konkurencja gwarancja na 10 lat. Minusem wizualnym jest tu ten szpros.

Z kominków bez szprosu chyba najładniej wykonany jest KFD dużym minusem jest szyba łączona która będzie się bardziej brudzić, trudniej ja umyć i nie wiem czy to nie będzie miało wpływu na regulacje cugu??.Na drugim miejscu jest Arysto. Dragon jest chyba największy ale detale ma najgorzej wykonane co jest dużym minusem.Sam już nie wiem czy odpuścić sobie ta szybę giętą i brać dovre?. Wkład spartherma piękna sprawa ale sam wkład to koszt 11 tysięcy w tej kwocie chciał bym zrobić cały kominek. Wkład romotop mi nic nie mówi jaki jest jego koszt?Mam jeszcze pytanie odnośnie samej zabudowy jak ja lepiej wykonać z wełny czy z płyt krzemowo szamotowych czy coś takiego.

Śpieszę z odpowiedzią :)

Romotop KV 055 C L/P kosztuje aktualnie 2306 euro brutto, czyli przy kursie 1 ojro - 4,15 zł = 9570 zł brutto (23% VAT)/8400 zł brutto (8% VAT), jest troszkę tańszy od Spartherma:). O zaletach i wadach nie będę pisał, bo od tego mamy tu specjalistę:)

Jeżeli mniej więcej w 11k chcesz zamknąć całą inwestycję to nie masz nad czym się zastanawiać, tylko to Dovre, KFD z jakiejkolwiek strony by na niego patrzeć przegrywa to porównanie.

A co do samej obudowy, pomijając akumulację, proponuję Ci ją wykonać na tychże oto płytach:

http://www.varmsen.com/kominki/p%C5%82yta-kominkowa-super-isol

Oczywiście proponuję Ci to zlecić jakiejś firmie z Twojego rejonu:) Chyba, że masz ochotę na montaż kominka metodą, zrobię to sam. W razie czego na pewno miszcz Sobieradek Ci w tym pomoże:)

Kurde temat mnie strasznie meczy:)

Tak się zastanawiam czy mógł by się wypowiedzieć jakiś użytkownik wkładu z łączona szyba.Jakie są tego minusy??Czy szczeliną zasysa powietrze z pomieszczenia?Czy w tym miejscu bardziej się brudzi?Czy zakłócą to funkcjonowanie kurtyny powietrznej?Czy mimo strzeliny dobrze funkcjonuje regulacja cugu?.Myślicie ze będzie odczuwalna różnica w zużyciu drewna i w wygenerowaniu ciepła miedzy tym dovre a np Kdf z łączona szyba?Nie ukrywam ze te bez szprosa są ładniejsze.Coś czuje ze będę jeszcze się trochę zastanawiał.Swoja droga mam do sprzedania neorokokowy portal kominkowy z 1820 roku czy mogę tu umieścić jakieś foty lub założyć nowy temat na forum? może kogoś to zainteresuje bo jest naprawdę piękny

Szyby łączone zawsze się bardziej brudzą , przez szczeliny w miejscu styku dwu szyb dostaje się "lewe" powietrze i powoduje zawirowania , szlifowane szkło nigdy nie da się złożyć idealnie . Zawsze lepiej ja szyba jest gięta , niestety wielu producentów oszczędza na takiej droższej wersji materiałowej ...

Eniu proszę Cię bardzo, daj spokój użytkownikowi tego forum.

Nie dość, że jest tych użytkowników w kategori "kominki" kilku, to jeszcze ich gnębisz.

Co będziemy sobie sami tu pisać w trzech, czy pięciu?

Szanuj użytkownika tego co znasz, bo nie wiadomy czy będzie inny, a jak będzie to może być jeszcze gorszy.

Bohusz, wakacje , wyluzuj :). Miszcz ma alergię na enia i nie umie sobie z tym

poradzić .Nakręca się , atakuje , a jak mu pięknym za nadobne odpłacam,

beczy . Hipokryzja do kwadratu , nie daj się nabrać ...

Sobieradek to tez niezłe ziółko , ale chociaż szczery - na Twój wniosek

odpuszczam (Sobieradkowi :D)

Edytowane przez eniu

Panowie dajcie na luz robicie niezłego offtopa a jak macie za dużo energii to pokarzcie kohonez się umówcie na jakiejś polanie i załatwcie to w mniej inteligenty sposób.A najlepiej byście mi doradzili co brać a co nie bo im więcej czytam tym jest gorzej ludziska narzekają na dovre na serwis i na jakość wiec zaczynam sie zastanawiać kfd czy arysto po czym czytam wypowiedz jakiegoś znawcy tematu ze takie duże drzwiczki będą sie obwieszać z czasem.Albo bardzo prawdopodobne ze szyba pęknie nie wiem czy chodziło o łączona czy gięta czy obie wersje Już nie wiem sam może odpuścić sprawę tego narożnika i kupić jakiś wkład z ze szprosem albo jakiś pionowy bez bocznej szyby.Mam wrażenie ze spharterm tylko nie stwarza tylu problemów no poza finansowym Edytowane przez Hir

Panowie dajcie na luz robicie niezłego offtopa a jak macie za dużo energii to pokarzcie kohonez się umówcie na jakiejś polanie i załatwcie to w mniej inteligenty sposób.A najlepiej byście mi doradzili co brać a co nie bo im więcej czytam tym jest gorzej ludziska narzekają na dovre na serwis i na jakość wiec zaczynam sie zastanawiać kfd czy arysto po czym czytam wypowiedz jakiegoś znawcy tematu ze takie duże drzwiczki będą sie obwieszać z czasem.Albo bardzo prawdopodobne ze szyba pęknie nie wiem czy chodziło o łączona czy gięta czy obie wersje Już nie wiem sam może odpuścić sprawę tego narożnika i kupić jakiś wkład z ze szprosem albo jakiś pionowy bez bocznej szyby.Mam wrażenie ze spharterm tylko nie stwarza tylu problemów no poza finansowym

Wiesz Hir ,że masz rację ? Ale co z tego . Nuda w Kominkach , wakacje,

więc sobie "pogrywamy". To, że inicjatorowi tych gierek puszczają nerwy

to inna sprawa...

Dovre , KFD, Arysto... Jeden czort . Chcesz "poświecić", kupuj . Chcesz grzać,

szukaj dalej.

Może wkład z prawdziwego zdarzenia, taki który nie boi się ognia ?

Poświecić tzn zabłysnąć jak lachony wpadną czy świecić w kontekście romantycznego światełka?.Ma być ładnie minimalistycznie zabudowę chce bardzo prosta kominek ma być ładny i mam mi dawać ciepło jak psiapsiułka wpadnie i napalę to sie sama rozbierze :)

Co jest z dovre nie tak nie wiem czytałem jakieś posty na forum ze kiepski serwis ze komuś szyba pękła tak o(2 przypadki) ze w jakiś tam piecach jest slaby cug i ze trzeba się namęczyć zęby dali jakieś zestawy naprawcze trochę mnie to zniechęciło do firmy kominki nie są najtańsze a problemy jak w market-owcach

Edytowane przez Hir