Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czym zabezpieczyć beton przed wilgocią i mrozem

panfotograf

Recommended Posts

Mam wylewkę w garażu na której kładę płytki. W garażu jest brama segmentowa i po jej zamknięciu garażowa wylewka z płytkami będzie wystawać kilka centymetrów na zewnątrz. Dalej będzie ułożona kostka na podjeździe (cegła klinkierowa - mam już taką na tarasie).

PYTANIE:

czym przesmarować brzeg wylewki garażowej który będzie się stykał (bokiem) z bokiem kostki leżącej na podjeździe.

W przypadku braku warstwy hydroizolacyjnej wilgoć (woda) z podjazdu będzie wsiąkać w wylewkę garażową, a zimą do tego zamarzać i rozwali mi wystające na zewnątrz kafelki!:(

"jęzor" to raptem jakieś 4 cm o które cofnięta jest dolna krawędź bramy (względem powierzchni ścian do których jest przykręcona konstrukcja bramy). Krawędź płytek będzie się znajdować w jednej linii ze ścianami. Poza tym garaż będzie (praktycznie) nieogrzewany (mały grzejniczek włączany przy wielkich mrozach a w dolnej uszczelce bramy są otwory wentylacyjne więc nie ma się co łudzić że mróz nie wlezie). Nad bramą mam spory okap dachu, więc lać tam się nie powinno. Może jedynie wypływać woda z roztopionego sniegu z samochodów i zamarzać - i tego się boję.

Mój "mapejowy" kafelkarz poleca preparat mapei Mapelastic

No i ostatni rząd płytek (ten pod bramą) myślę zafugować silikonem:popcorn:

Edytowane przez panfotograf

Przed położeniem płytek, ten "jęzor" i trochę jeszcz w głąb (ok. 10 cm) garażu, możesz zaimpregnować beton środkiem o nazwie FORMPLAST HYDRO GRUNT, tak na maxa, aż przestanie cokolwiek "pić", będziesz miał pewność, że płyta betonowa nie będzie nasiąkać od strony "jęzora" co może być korzystne dla trwałości położonych płytek..