Karizmo 18.08.2011 14:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2011 (edytowane) Wynajmuje warsztat i wokół budynku około 200 m2 chce utwardzić teren trylinką i 80 m2 płytami chodnikowymi.Najpierw wybrać trochę ziemi i nawieść piachu, teren się podniesie nie więcej niż 20 cm I tu moje pytanie czy musze to gdzieś zgłaszać albo uzyskiwać jakiekolwiek pozwolenia?Jeżeli tak to gdzie? Druga sprawa to na tym 80 m2 chce zbudować wiatę, magazyn żeby trzymać części i jakies opony.Konstrukcja metalowa z regałówobłorzona blachą, nic na stałe wmurowywane. I to samo pytanie czy musze to gdzieś zgłaszać albo uzyskiwać jakiekolwiek pozwolenia? Jeżeli tak to gdzie?Szukałem i wiem ze do 25m2 nie trzeba a i to ma być zrobione w granicy działki (tak jak stoi budynek) Jestem w tym totalnie zielony Edytowane 18 Sierpnia 2011 przez Karizmo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balto 18.08.2011 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2011 W kwestii płytki i trylinki. Mam nadzieję, że wiesz na co się porywasz. Typowa trylinka ma wymiar 35 x 35 [po krótszym boku] i grubość 15 cm. Koszt takiego wynalazku to ok 13,80 brutto/szt, ilość szt na m2 - ok 9 z okładem. Pod trylinkę nie trzeba wielkiego utwardzania: ubić podłoże, podsypać żwirem kilka cm, znów ubić i piasek i można układać. Ja na swoim placu [ok 35 a] mam trylinkę ułożoną na litej niemal skale na 2cm podsypki i "trzyma się". Płytka chodnikowa "7" [50 x 50] koszt za szt podobny, położenie jej - podobne. Nie musi być aż tak porządna podbudowa jak pod zwykłą małą kostkę brukową.Do utwardzania swego placu nie musisz mieć chyba zgody i pozwoleń - mnie nikt się o to nie pytał jak to robiłem. Schody zaczynają się jak musisz zrobić czy poprawić wjazd z drogi publicznej - wówczas musisz mieć jakiś tam projekt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karizmo 19.08.2011 11:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2011 (edytowane) Trylinka 1 szt 1,5 zl (już dawno kupiona) używana, przecież nie kupie nowej bo to wywalanie pieniędzy a te starsze sa trwalsze.Płyta chodnikowa 2 zł szt tez już kupione tylko jeszcze 100 szt mi brakuje ale dostępne sa.Mi nie chodzi o koszty i technikę wykonania bo wiem co i jak tylko o kwestie prawne, bo sąsiad mi pitoli ze powinienem mieć zgodę bo to niby ze trwałe nieprzepuszczalne jest traktowane.Sam ma na swojej działce taki pierdolnik ze lepiej nie gadać i płyty, trylinki i youmby poukładane. Edytowane 19 Sierpnia 2011 przez Karizmo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balto 19.08.2011 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2011 Wątpię czy musisz mieć zgodę wszystkich świętych po to by utwardzić plac, co najwyżej musisz tak zrobić plac by woda do niego nie spływała. Ja tak naprawdę owe 30 kilka arów utwardzałem na raty i nikt się nie rzucał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts