Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Znowu te LEDy... Kilka prościutkich pytań.

Recommended Posts

Witajcie,

chciałbym oświetlić schody i korytarze LEDami, także włączając ściemniacz i być może później czujnik ruchu i/lub zmierzchu.

Mam kilka pytań do znawców w związku z tym, może wypunktuję:

- czy puszka instalacyjna fi60 to dobry pomysł na umieszczenie opraw (10 cm nad schodem i ok 30-50cm w ścianie, wybór opraw pozostawiam na później) ?

- 230V czy 12V (nie potrzebuję uzasadnienia :)

- jeżeli 12V to jak to wygląda z transformatorem ? jest jeden na obwód np 10 diód schodowych ? gdzie go się umieszcza (mam na myśli fizycznie, czy w rozdzielnicy, w pierwszej puszce ? w osobnej puszce ?)

- czy nie zależnie od napięcia mogę obwód przygotować przewodem YKY 1,5 ?

- czy ściemniacze współpracują z LEDami ?

Instalację będzie wykonywał elektryk, ja tylko badam pole manewru.

Pozdrawiam.

Co do puszek to nie wiem - pewnie zależy od opraw, wydaje mi się że widziałem kilka opraw schodowych nie wymagających w ogóle dziury w ścianie.

Diody proponuję 12 V.

Zasilacz (to nie to samo co transformator) przemysłowy do ukrycia po prostu tam gdzie jest miejsce, w puszkę się nie zmieści, w rozdzielnicy jak najbardziej OK pod warunkiem, że jest dostatecznie duża albo wentylowana bo zawsze trochę ciepła on wyprodukuje. Moc zasilacza należy dobrać do zastosowanych diod i podpiąć go tak aby wyłączenie światła wyłączało również zasilacz - bo w stand-by zawsze trochę prądu ciągnie.

Kabel w zasadzie dowolny, ja zawsze stosuję kable głośnikowe min. 1,5 mm2, generalnie im grubszy tym lepszy.

Generalnie diody mają możliwość ściemniania ale z żarówkami diodowymi to już różnie bywa - zależy od konkretnego modelu, na pewno łatwiej to wykonać na instalacji DC 12V niż 230V

• 1 month później...

Ja bedę miał coś takiego. Daj mi dwa dni a wstawie do sklepu i prześlę Ci linka.

Wracając do tematu - spora część lamp do zabudowy w ścianę na led ma swoje puszki montażowe - a jeśli ich nie ma to wymaga jedynie otworu, a elementy montażowe sa przystosowane do mocowania bezpośrednio w ścianie ( pustaku, w regipsie bądź betonie). Jak chcesz, aby światło było przyjemne i ukierunkowane to zasadniczo polecałbym PowerLED niż jakieś tam niewiadomego pochodzenia diody sms ( o zgrozo świecące w kolorze 4000K lub wyżej - wg mnie taka barwa występująca w więszkości tanich opraw ledowych jest nie do przyjęcia w domu ). Są takie oprawki na power led FOK LED się nazywają - mają puszkę podtynkową z miejscem na zasilacz ( do nich wymagany jest zasilacz stałoprądowy o pradzie 350mA - defakto chowany do puszki ( wielkość zasilacza jak pudełko do zapałek ).

Jeśli wybierasz ledy 12V to zasilacz możę być w rozdzielnicy lub schowany w puszce gdzieś pod schodami. Jeśli pobierają mało prądu przewód 1,5mm wystarczy - z tym że jesli prowadzisz przewody z rozdzielnicy przydałby się zasilacz z regulowanym napięciem wyjściowym - inaczej lampki na końcu obwody mogą świecić słabiej. Są zasilacze które nadają się do ściemniaczy więc oprawy na LED będą ściemniane. Z żarówkami może być różnie, gdyż mogą mieć stalilizację napięcia wbudowaną :/

Witajcie,

chciałbym oświetlić schody i korytarze LEDami, także włączając ściemniacz i być może później czujnik ruchu i/lub zmierzchu.

Mam kilka pytań do znawców w związku z tym, może wypunktuję:

Rozdziel sobie obwody oświetlenia schodów i korytarzy.

Schody steruj czasowo, korytarze wg uznania (czujka ruchu, włącznik, ściemniacz).

Nie każdy LED współpracuje ze ściemniaczami i vice versa.

- czy puszka instalacyjna fi60 to dobry pomysł na umieszczenie opraw (10 cm nad schodem i ok 30-50cm w ścianie, wybór opraw pozostawiam na później) ?

TAK, nawet wspomniany wyżej SKOFF produkuje oprawy przeznaczone do puszek fi 60.

Wg mnie wysokość 10cm to za nisko, będzie duża biała plama na schodach.

- 230V czy 12V (nie potrzebuję uzasadnienia :)

Nie ma to znaczenia, z rozdzielnicy wyprowadzasz sobie przewód i w pierwszej puszce, lampce umieszczasz zasilacz elektroniczny.

- jeżeli 12V to jak to wygląda z transformatorem ? jest jeden na obwód np 10 diód schodowych ? gdzie go się umieszcza (mam na myśli fizycznie, czy w rozdzielnicy, w pierwszej puszce ? w osobnej puszce ?)

Znajdziesz zasilacze, które zmieszczą się w puszce fi 60. Moc 10-15W to żadna moc, nie ma problemu z przegrzewaniem.

Producent to przewidział. Jak będziesz miał tej mocy 100W i więcej to trzeba się zastanowić nad odbiorem ciepła.

- czy nie zależnie od napięcia mogę obwód przygotować przewodem YKY 1,5 ?

Ja stosuje przewody giętkie 3 żyłowe, trzecia żyła jest wykorzystywana albo jako uziemienie (230V) albo jako sterowanie (12V).

- czy ściemniacze współpracują z LEDami ?

I tak i nie, zależy to od LEDów i od ściemniaczy.

Instalację będzie wykonywał elektryk, ja tylko badam pole manewru.

To upraszcza sprawę, powiedz czego oczekujesz od instalacji i zapłać za końcowy efekt.