QBELEK 18.08.2011 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2011 (edytowane) Dziś mój glazurnik ujawnił swoje szerokie horyzonty i pochwalił się ze stawia również kominki. W ciągu tego roku postawił już skromne 20 pozycji i uchylił mi rąbka tajemnicy (tak abym wiedzial kogo wybrać do budowy kominka) jak uniknąc cofki dymu która występuje z różnych powodów m.in. wiatr, utrata cugu itd (moi rodzice mają kominek już 10 lat bez cofki?). Otóz na kolanku rury przyłączeniowej wklad kominkowy do komina robi się drzwiczki swobodnie się otwierające w obie strony a przestrzeń gdzie w/w rura jest zamontowana w obudowie kominka oddziela się od reszty płytą kg tak by powstała komora. Kiedy wystąpi cofka dym pokona opór drzwiczek i wypadnie na zakręcie rury do owej komory, gdy w kominie wytworzy się cug dym zostanie spowrotem zassany. Dzięki temu genialnemu patentowi jesteśmy zabezpieczeni przed zaczadzeniem i smrodem w domu ponieważ dym pozostaje w szczelnej obudowie kominka. Obudowa kominkowa z czerwonej cegły tak jak standardowe kominy. Glazurnik przy okazji odradził również korzystania z rur przyłączeniowych cienkościennych, strażka który nic nie daje oraz ocenił trwałość mojego stalowego wkładu w kominie na ok. 7 lat. Kominek jeśli się zdecyduję postawi mi po cenie konkurencyjnej ze zniżką dla solidnego klienta. Oczywiście wykonanie powyższego wymaga pewnych niuansów które zna tylko on, mój glazurnik więc proszę tego patentu nie wykorzystywać bez konsultacji z wynalzcą. Wszystkich czytających ten wątek uprzedzam że autor stworzył go w gatunku czarnego humoru z ideą jakich talentów należy unikać. Edytowane 19 Sierpnia 2011 przez QBELEK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mki1719508566 19.08.2011 04:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2011 Rewelacja.. :lol2:.... Niema to jak takie odkrywcze techniki:sick: budowania kominków . Jak czytam o takich pomysłach to..nóż się w kieszeni otwiera:mad:. Wolny rynek wykonawców nie powinien skutkować NIEPROFESJONALIZMEM mogącym zagrozić ŻYCIU klientów .:evil:Jestem ZA SZKOŁĄ która wykształci fachowców którzy ODPOWIEDZIALNIE i PROFESJONALNIE będą budować kominki . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bohusz 19.08.2011 05:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2011 QBELEKZ tym glazurnikiem układającym płytki i dodatkowo budującym kominki z cegieł i tymi "patentami" to taki żart? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
QBELEK 19.08.2011 07:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2011 QBELEK Z tym glazurnikiem układającym płytki i dodatkowo budującym kominki z cegieł i tymi "patentami" to taki żart? Niestety nie. Facet twierdzi że swoim doświadczeniem pokaże mojemu zdunowi gdzie raki zimują, jak go tylko zobaczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romole 19.08.2011 07:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2011 Glazurnik, co to...krawaty wiąże i usuwa ciąże... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
QBELEK 19.08.2011 07:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2011 Glazurnik=płytkarz Kolejny uniwersalny pomysł na czystą szybę w kominku glazurnika. Aby szybę zachować czystą należy dokładać do ognia wyschniętych obierek z ziemniaków, jak twierdzi lepsze to niż sadopal. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 19.08.2011 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2011 Ja mam lepszy patent - Nie palić ! W najnowszym Świecie Kominków artykuł poświęciłem tej właśnie kwestii. Glazurników , elektryków, hydraulików - budujących namiętnie kominki . Odradzam czytanie typom mającym alergię na moją osobę . Skłania ich to tylko do coraz głupszych komentarzy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
house4live 19.08.2011 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2011 Jak to przeczytałem to nie wiedziałem czy śmiać się, czy płakać czy po prostu wyciągnąć kabel zasilający kompa z gniazdka:) Najgorsze jest to, że zastosowanie będzie tu miała pewna zasada, a mianowicie: Jest popyt to jest i podaż Na pewno ten Super Mario Bross od wszystkiego znajdzie jakiegoś nieświadomego klienta, który zdecyduje się na jego usługi. A po jakimś czasie (maksymalnie miesiąc) o ile klient ten będzie w czepku urodzony i przeżyje, to odwiedzi jakiegoś fachowca, który mam nadzieję uświadomi owemu klientowi, że swojego wykonawcę (o ile będzie miał jakiś papierek, potwierdzający wykonanie przez niego usługi) może pociągnąć do ODPOWIEDZIALNOŚCI KARNEJ, za umyślne spowodowanie zagrożenia życia i zdrowia. Ale jak to przecież twierdzi Sobieradek, po co komuś za coś płacić, jak zawsze można zrobić coś samemu, bądź zlecić Super Mario Brossowi. Przecież będzie to bardziej fachowe, tańsze i podbudowujące ego klienta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
QBELEK 19.08.2011 10:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2011 Ja to się trochę pośmiałem, opłacało się ślęczyć na forum. Ten folklor pochodzi z podlasia, w narodzinach patentu pomagał bodajże jakiś kominiarz..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vito2 19.08.2011 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2011 Glazurnik=płytkarz Kolejny uniwersalny pomysł na czystą szybę w kominku glazurnika. Aby szybę zachować czystą należy dokładać do ognia wyschniętych obierek z ziemniaków, jak twierdzi lepsze to niż sadopal. ... drzewiej bywało, ża naród był ogólnie niegramotny, znaczy się mało - lub - wcale kształcony nie był, ale wysuszone obierki wciepywał na żar pod fajerki ... A sadpal to nic innego jak skrobia. Łykentu miłego dla wsiech - ide sobie, bo cośik mnie w gardle zaschło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bohusz 19.08.2011 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2011 Glazurnik=płytkarz Kolejny uniwersalny pomysł na czystą szybę w kominku glazurnika. Aby szybę zachować czystą należy dokładać do ognia wyschniętych obierek z ziemniaków, jak twierdzi lepsze to niż sadopal. Tak, ale najlepiej je wysuszyć.... Gorzej jak domownicy stołują się poza domem, no ale zawsze wtedy można udać się do sasiada po obirki, lub do pobliskiej restauracji. Z tymi obierkami to wiedziałem u mojej babci, ale skąd ona to wiedziała skoro glazurnika normalnie nie znała... Tak się zastanawiam kiedy ten wspomniany glazurnik tą glazurę układa, bo ponoć w tym roku postawił skromnie 20 kominków. To około 2 i pół kominka miesięcznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 19.08.2011 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2011 Jednym słowem , albo kominki glazurą łobkłada , alboglazurę w kształcie kominków układa... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mki1719508566 19.08.2011 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2011 . Tak się zastanawiam kiedy ten wspomniany glazurnik tą glazurę układa, bo ponoć w tym roku postawił skromnie 20 kominków. To około 2 i pół kominka miesięcznie. Czy on jeszcze jest glazurnik ?? Słyszę często takie opowieści " Panie ja kilka tysięcy kominków postawiłem.." . Nie wiem tylko czy chodzi o postawienie kominków czy ich zainstalowanie i obudowanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bohusz 19.08.2011 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2011 Jednym słowem , albo kominki glazurą łobkłada , albo glazurę w kształcie kominków układa... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 19.08.2011 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2011 Ale jak to przecież twierdzi Sobieradek, po co komuś za coś płacić, jak zawsze można zrobić coś samemu, bądź zlecić Super Mario Brossowi. Oprócz poprawnej gramatyki naucz się jeszcze czytać, bo bez tej nauki przekręcasz napisane na tym Forum słowa oraz imputujesz mi nie napisane dotąd tezy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
QBELEK 19.08.2011 19:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2011 Ja stosowałem obierki na sadzę w kominie, suche i do pieca. Ale że to na szyby działa? Mogliby jakieś mazidła skrobiowe dla szyb wynaleźdźć zamiast tej chemii.Jeśli glazurnik podchodzi do wykonania kominka jak do murowanej budy to co za problem 2,5 na tydzień postawić z pomagierem? Aha na wymurowaniu kończyła się usługa bo wiadomo że od grzania i chłodzenia tynki odpadają. Stąd kominki jego wszytkie wyglądem przypominają czerwony mur z fugami, i zresztą to są murki...Glazurnik wiedział co to piec kaflowy ale chyba tematu nie zgłębiał raczej. Kolejna ciekawostka jeśli zabraknie drewna można wspomóc się węglem, dlatego też jest zwolennikiem ceramiki w kominie.yłem zmysły aby wyczuć woń i stwierdziłem że był trzeźwy jak swina podczas wykładu. Zresztą portfolio swoich dokonań które mi przedstawił było autentyczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mki1719508566 20.08.2011 05:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2011 . Jeśli glazurnik podchodzi do wykonania kominka jak do murowanej budy to co za problem 2,5 na tydzień postawić z pomagierem? Aha na wymurowaniu kończyła się usługa bo wiadomo że od grzania i chłodzenia tynki odpadają. . Na TYM poziomie wiedzy to rzeczywiście możliwe że tynki odpadają ... Jak dotychczas to budy budowano nie w salonach i raczej nie dla ludzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
QBELEK 20.08.2011 16:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2011 Jak dotychczas to budy budowano nie w salonach i raczej nie dla ludzi Różni ludzie różne lubią aranżacje. To czemu nie buda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bohusz 20.08.2011 17:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2011 No faktycznie buda może być. Ciekawe kto co ma przecieko budom? Mistrzu miałeś na myśli budę dla psa?Tutaj też są różne style, niektóre to arcydzieła, czyli mistrzostwo świata.Buda ogrzewana kominkiem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mki1719508566 22.08.2011 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2011 Bohusz. Proszę więcej mnie nie podpuszczaj W żartach powiedziałem klientowi że jeszcze psią budę można podłączyć do grzania wkładem wodnym... Tak się człowiek nakręcił możliwością podgrzewania Azorka że hydraulik będzie miał problem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts