Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Patent na cofkę

QBELEK

Recommended Posts

Ja też miałem podobny zamysł. W pierwszych postach na tym forum pisałem o zamiarze dogrzewania wody w elektrycznym bojlerze za pomocą wężownicy odbierającej ciepło z okolic rury dymowej. Aby zpobiec zagotowaniu wody w takiej instalacji przy jednoczesnym braku w domu kaloryferów myślałem o zrzuceniu nadmiaru ciepła pod schody zewnętrzne. Wymagałoby to dodatkowych pompek i jakiegoś nośnika niezamarzającego zamiast wody. Zamysł porzuciłem ze względu na malą kubaturę naszej chatki.

Ale nie w postaci klapki w rurze spalinowej od wkładu :bash: a odpowiednio wyprofilowanej komorze nad paleniskiem . To co jest częścią całej konstrukcji kominka otwartego trudno porównywać do pomysłu Pana Glazurnika . Mam wrażenie że pomysłodawca tego patentu na klapkę widział gdzieś na rysunku ..regulator ciągu kominowego :yes: i tak narodził się pomysł ..

Cytat o paleniskach otwartych " Wielkość gardzieli powinna być dobrana do wielkości otworu komory paleniskowej – nie mniejsza niż 1/10 jego powierzchni. W gardzieli powinien być zainstalowany szyber do regulacji odpływu spalin. Poprawnie wykonana gardziel zapobiega cofaniu się spalin do pomieszczenia. Półka służy do wychwytywania spadającej sadzy i osadzającego się bistru oraz zapobiega opadaniu zimnego powietrza z komina do komory spalania."

A czy ta półka w otwartych paleniskach działa samoistnie i w jaki sposób zatrzymuje opadający dym?

Witam.

W teorii wygląda to tak:

- paleniska otwarte wymagają kominów o dosyć dużych przekrojach kanału dymowego - czasami też są to kominy znacznie odbiegające od właściwej proporcji boków (1 do 1-1,5) kanału dymowego

- w takich kominach zdarza się że mogą wystąpić dwa lub więcej strumienie powietrza i spalin (dymu) i to zarówno wnośne jak i opadowe (powietrze - zwłaszcza ciepłe, porusza się zazwyczaj po okręgu, ruchem wirowym)

- półka w dobrze skonstruowanym palenisku będzie stanowić "stoper - odbojnik" dla ewentualnego opadającego strumienia zimnego powietrza, które dzięki jej (półki) konstrukcji może być "zabrane" z powrotem w górę komina (jeżeli posiada dobrze wyprofilowany "nosek") i tym samym nie "zakorkuje" całkowicie paleniska tzw. "wstecznym ciągiem"

To teoria. W praktyce bardzo dużo jeszcze innych niuansów konstrukcyjnych samego paleniska jak i komina decyduje o tym czy spełni ona swoje zadanie zgodnie z przeznaczeniem.

Pozdrawiam.