jslawek 18.08.2011 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2011 Witam Proszę o odpowiedź i pomoc. W starym domu licznik znajdował się przy wejściu do piwnicy. Niestety dwa tygodnie temu zniknęły dwie fazy. Wezwane pogotowie energetyczne stwierdziło uszkodzenie przewodu pomiędzy słupem a licznikiem - (według mojej wiedzy to należy do NICH)Instalacja nie jest nowa i zlokalizowanie uszkodzenia jest bardzo trudne, więc zapadła decyzja o wymianie przewodu zasilającego.Licznik ma być teraz przeniesiony według nowych zasad z wewnatrz domu na granicę działki do skrzynki.Wszystko OK do tego nie mam zastrzeżeń.Lecz mój dostawca ENEA stwierdziła że nowe przyłącze (przewód, zakopanie i ułożenie przewodu, podpięcie się do instalacji w domu) ma zostac sfinansowane przeze MNIE, ENEA zgodziła się postawić skrzynkę w granicy.Proszę o odpowiedź czy skoro istniało już przyłącze i uszkodzeniu uległ przewód zasilający pomiędzy słupem a licznikiem- koszt modernizacji i naprawy tego odcinka instalacji nie powinien zostać pokryty przez zakład energetyczny. Dziękuję za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
geguś 19.08.2011 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2011 Niestety dwa tygodnie temu zniknęły dwie fazy. Wezwane pogotowie energetyczne stwierdziło uszkodzenie przewodu pomiędzy słupem a licznikiem Miedzy słupem a licznikiem jest linia napowietrzna i WLZ. Dwie rózne sprawy i tak należy to traktować. Tak też trzeba sprawdzić, który odcinek jest uszkodzony. Jeżeli napowietrzna to gołe przewody, to już wiadomo gdzie jest awaria. - (według mojej wiedzy to należy do NICH) Do NICH należy tylko część napowietrzna, bo zapewne granica jest na zaciskach prądowych na WLZ przy stojaku. Instalacja nie jest nowa i zlokalizowanie uszkodzenia jest bardzo trudne, więc zapadła decyzja o wymianie przewodu zasilającego. Wymiana jako remont, a nie tak jak ONI chcą modernizacja. Trzymaj się remontu, to wtedy jest szansa ominąc te wszystkie bzduryz ICH strony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monter_tb 29.08.2011 06:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2011 Wymuś remont linii. Chcą być wygodni.Mi się udało to zrobić przed remontem generalnym domu, wynieśli mi licznik do skrzynki zamontowanej na domie. Wymienili linię napowietrzną na izolowany przewód AsXSn i tyle. Nie zapłaciłem nic, poza kosztami skrzynki, jej uzbrojenia i elektryka z uprawnieniami który mi ją zamontował i się pod tym podpisał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
thomyk 09.09.2011 14:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2011 przed licznikiem to ich problem chyba ze ty coś zmaściłeś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wykrot 12.09.2011 15:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2011 przed licznikiem to ich problem chyba ze ty coś zmaściłeś Czy przeczytałeś to co napisał geguś? Miedzy słupem a licznikiem jest linia napowietrzna i WLZ. Dwie rózne sprawy i tak należy to traktować. Tak też trzeba sprawdzić, który odcinek jest uszkodzony. Więc nie pisz głupot. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
thomyk 16.09.2011 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2011 jak coś to między słupem a licznikiem jest linia napowietrzna i zabezpieczenie pionowe nie wiem co tam można nazwac wlz jeśli ma być nowe przyłącze to wiadome , że nowe opłaty ale po co skoro jest aktualna umowa i mają to naprawić chociaż im to raczej nie na ręke Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts