Pajak 02.04.2001 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2001 Witam, Mam mrowisko na swojej dzialce. Chcialbym sie go pozbyc ale tylko tak zeby nie zrobic krzywdy tym pozytecznym zwierzakom. Czy da sie takie mrowisko przeniesc, jak? Pozdrawiam, Pawel Pajak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alanta 12.12.2001 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2001 A czy koniecznie musisz je przenosić? Jeśli mrówki zaszczyciły cię sąsiedztwem na działce, to znaczy, że jest biologicznie czysta i tylko pogratulować. Ja mam na dużej działce trzy mrowiska, pilnuję tylko, żeby nie przywlokły się zbyt blisko domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 12.12.2001 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2001 Od kiedy to Pająki boją się mrówek. Jeśli masz kłopot, to najlepiej o północy przenieś mrowisko na działkę sąsiada.P.S. Musi być pełnia księżyca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 12.12.2001 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2001 Nazbieraj z mrówek i zagotuj z cukrem. Może wyjść bardzo dobry kompot. Albo wykorzystaj mrówki do produkcji kwasu mrówkowego.pozdrawiam franek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 14.12.2001 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2001 Czytałem, że mrówki zakładają mrowiska i żyją w miejscach w których przebiegają pod ziemią żyły wodne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alanta 18.12.2001 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2001 To możliwe, u mnie na działce na końcu jest rów odwadniający i zapewne kilka cieków wodnych by sie znalazło. A mrówki przywlokłam chyba z działki rekreacyjnej z sosenkami, które dostałam od znajomych. Lubię je, obserwujemy je czasem z moją córeczką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 18.12.2001 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2001 Powitanko, Wiem, ze to pozyteczne zwierzaki, ale na wiosne chce niedaleko postawic niewielki domek, no i nie bede szczesliwy jak mi beda lazic po zarciu w domu Nie wiem jak wyglada takie mrowisko w pionie tzn. jak gleboko moze siegac. Moze da sie sprowadzic potezna kopare, ktora wydlubie to cudo w calosci i przeniesie dalej. Naprawde nie chce ich eksmitowac brutalnie i zgadzam sie, ze pozyteczne to zwierzaki. Patrzec na nie tez lubie:smile: Pozdroofka, Pajak P.S. Pajaki nie boja sie mrowek Pajaki maja o dwie nogi wiecej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alanta 19.12.2001 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2001 Oj, o takie szczegóły trzeba by chyba spytać jakiegoś biologa. Wiem tylko, że każde drobne naruszenie mrowiska, nawet mocne tupnięcie w pobliżu, powoduje zawalenie się części korytarzy w mrowisku i mrówki biegają jak oszalałe. U mnie mrowisku jest na powierzchni, chyba mrówki nie miały siły kopać w mocno gliniastej glebie. Swoją drogą ciekawe skąd ściągnęły takie ilości lekkiego budulca, chyba nie wykopały spod drzewek, a do piasku na budowie jest ok.80m!!!Chyba mają dobrą logistykę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skunks 05.02.2002 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2002 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ketiso 05.02.2002 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2002 moja propozycja zamiast psa zaopatrz się w gekona . on je `załatwi` Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 06.02.2002 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2002 A mrowiska nie podlegają ochronie? Co prawda też nie chciałbym mieć mrowiska 2m o domu, a w dodatku Ty też jesteś właścicielem tej działki (Ty wg polskiego, mrówki wg prawa natury). Nie lubię zabijać zwierzątek, ale jak mi zaczęły wynosić cukier z mieszkania na 10 piętrze to kupiłem Raid i patrzyłem jak robiły koziołki. Spróbowały jeszcze raz po jakichś 10 dniach - odbył się drugi rajd i koniec.Tak jak mówiła Alanta - nie masz szans na przeniesienie, ale może są jakieś sposoby na zachęcenie ich do przeprowadzki gdzieś dalej? Dostarczenie budulca może nie wystarczyć, bo jakoś sobie wybierają jeszcze miejsce. Jeżeli to są żyły, to możesz sam poszukać - 80% ludzi ma zdolności radiestetyczne. Sam to sprawdziłem w wieku parunastu lat. Gkwiatkowski dużo wie o matce Naturze - może on zna sposób? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 07.02.2002 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2002 Mrówki są niezłeTelimena Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 07.02.2002 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2002 I tu się z Tobą zgadzam.Mery Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anka.w 23.07.2002 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2002 Mam dzialke letniskowa pod lasem. Rosna na niej mlodziutkie brzozy, sosny, swierki, modrzewie. Niestety,od roku mrowki, ktore wystepuja na tym terenie w ogromnej ilosci, upodobaly sobie mlodziutkie swierki i buduja na nich mrowiska. Brzozy sa w oplakanym stanie, bo oblepione mszycami, ktore skrzetnie doja mrowki. Zastosowalam juz wszystkie znane mi metody: od oklejania pni drzewek tasmami klejacymi do srodkow chemicznych wlacznie. Nic nie dziala, zadne odstraszacze naturalne czy chemiczne. Drzewka sie wywracaja, gubia liscie, sa pozerane. Prosze pomozcie. Co zastosowac zeby pozbyc sie mrowek i nie zaszkodzic roslinom?! [ Ta Wiadomość była edytowana przez: anka.w dnia 2002-07-23 21:29 ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maco 24.07.2002 06:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2002 Może najpierw pozbyć się mszyc ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iga99 24.07.2002 21:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2002 A na mszyce rewelacyjny jest substral... Moje(mszyce) nie dożyły następnego świtu:smile: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anka.w 25.07.2002 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2002 Na mszyce, ktore mialam na kwiatach balkonowych podzialal, ale na dzialce nic nie chce zadzialac. Co je wystepie (tak mi sie zdaje), to po tygodniu liscie mam zaatakowane na nowo i pelno mrowek wokol. Plaga mrowkowa rozprzestrzenila mi sie i na swierki i modrzewie. Odstraszacze nic nie daja, co popsikam w jednym miejscu to przechodza w drugie, albo w ogole im to nie przeszkadza. Swierki wywracaja mi sie przy lekkim dotknieciu, tak sa podkopane. Nie lubie mrowek... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iga99 25.07.2002 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2002 Może trzeba tępić te mszyce do skutku? Skoro drzewa ledwo żyją, co szkodzi? Ja swoją różę psikałam trzy razy, aż poskutkowało. Wprawdzie wyglądała po tych zabiegach nieciekawie, ale "odbiła" w końcu. Podobno mrówki nie lubią zapachu mięty i czosnku... Może posadź gdzieś w pobliżu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość kazia 26.07.2003 13:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2003 tez mam w domu problem z mrowkami, głównie w kuchni i w łazience, problem w tym, że wchodzą kotu do misek, a nie każdy środek jest dla kota bezpieczny, w sklepie niestety nie każdy jest w stanie powiedzieć, czy oprócz mrówek, pozbędę się kota, co w takim razie zastosować? i ile czasu trzeba czekac na efekt? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 27.07.2003 22:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2003 Kazia, znajdź koniecznie źródło, czyli mrowisko. Jeżeli znajdziesz to ci powiem co dalej........... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts