Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

MRÓWKI, mrowisko - przepędzanie i zwalczanie

Recommended Posts

• Odpowiedzi 252
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 10 months później...

Kochani jak pozbyć się tego małego a upierdliwego stworzonka ?

W sumie to próbowałam chyba wszystkiego oprócz podpalania (bo szkoda mi kwiatów i drzewek rosnących obok): mrówkochron, stop mrówka,.... lecz zdychają tylko te, co najedzą się tego świństwa a reszta bryka sobie jakby nigdy nic i rozmnażają się bardzo szybko.

niedługo one mnie zjedzą.

Proszę o pomoc.

Tu znajdziesz więcej informacji:

http://forum.muratordom.pl/mrowiska-i-akacje,t128556.htm?highlight=mrówki

lub: szukaj: mrówki

Sama osobiście uważam,że mrówki są pożyteczne :D , wyjątek „lubią” się z mszycami :evil: , ale ponieważ robią dobrą robotę w naszym ogrodzie można im to wybaczyć. Jeśli nie są plagą to po co je tępić? W domku – ok. rozumiem, bo wchodzą do cukiernicy :D , ale na zewnątrz :-? ? Pozwól im żyć :roll: :roll: :roll:

a Expel zabija całe mrowiska czy tylko pojedyncze osobniki?

Powinien zlikwidować mrowiska. U mnie niestety jest tak, że mrowisk jest od cholery - takich małych. Więc ciężko je wszystkie wytropić. Też muszę sie za to zabrać, bo mi w winoroślach i innych krzewach grzebią za bardzo. Wydłubują ziemię spod korzeni, co nie zabardzo jest korzystne. No i hodują te mszyce.

• 3 months później...
  • 7 months później...
zapach lawendy odstrasza mrówki. Co o tym sądzicie. Próbował ktoś tego?

Hmmm, może coś w tym jest, ponieważ przy moim zakątku lawendowym mrówek brak.

ps. mrówki na podjeździe potraktowałam dzis ... proszkiem do prania, posypałam ich ścieżki, kopce. skoro zapach odstrasza to może będzie efekt.

Kupiłem dom z ogrodem i zauważyłem duże czerwone mrówki w ogrodzie, zwłaszcza na brzozie i sośnie. Ok. 10 m. od płotu jest duże mrowisko tych mrówek. czy jest jakis "cywilizowany" sposób, aby zmusić mrówki do odwrotu z ogrodu?

my też mamy mrowisko, na razie nieduże, jakieś 20 cm nad poziom gruntu, zamieszkane przez rudnice. Ogrodziliśmy niskim płotkiem, żeby nikt nie wdepnął i obserwujemy życie mrówczej społeczności. Szkodnictwa i natręctwa ze strony owadów nie stwierdzono.