Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

MRÓWKI, mrowisko - przepędzanie i zwalczanie

Recommended Posts

Mam w ogrodzie mrówki i ślimaki. I jaszczurki też ... :D W ogrodzie mam sad, warzywnik, rośliny ozdobne, trawnik (całość spora). I jakoś mało problemów z wyżej wymienionymi. Może właśnie dzięki jako takiej równowadze eko? Nie robię nic specjalnego .Wychodzę z założenia że i mrówka i ślimak muszą coś jeść, więc nie wypędzam ich całkowicie. Nie stosuję też środków zabijających (ktoś tu wspomniał o wrzątku na mrówki, brrr :cry: ) ale odstraszające i tylko wtedy, gdy np. mrówy zrobiły mi kolonię mszyc na młodych pędach drzewek. Ślimaki mają swój cienisty zakątek (jest ich tam tyle, że tam nie chodzę, bo chrupią pod stopami), co ciekawe w tym cienistym zakątku rosną porzeczki, które czekają na przesadzenie, nieco dalej wierzby i dwie brzoskwinie. I nic się nie dzieje :o Może dlatego, że mam w ogrodzie jeża (dochodzący), jaszczurki i żaby? Że nie wspomnę o gryzoniach, o których to znowu populację dbają moje koty :wink:

Dodam, że warzywnik jest na pełnym słońcu i nie mam tam żadnych, ale to żadnych ślimaków (czasem trafi się jakiś winniczek, ale przy ogrodzeniu). Tak więc wspomniane tutaj problemy są mi obce, nie wiem czy ja mam takie szczęście czy niektórzy przesadzają z problemem. Zakładając, że to nie przesada widzę tutaj radę w jako takiej równowadze przyrodniczej. Nie jestem znowu tak 'nawiedzona' żeby nie stosować żadnej chemii, bo na mszyce pryskam aż miło! :bD (ale wcześniej ręcznie usuwam żerujące tam biedronki, bo martwe nie na wiele się przydadzą)

• Odpowiedzi 252
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

ślimak nie mrówka, ale a propos ślimaków przekleję od siebie

Mam na działce podobnie jak w roku ubiegłym pełno ślimaków a w związku z tym pełno dziur na liściach różnych roślin, rozpoczynam więc walkę z nimi

Specjalistyczne preparaty nicieniowe z serii NEMASYS do zwalczania: ziemiórki, wciornastków, miniarek, opuchlaków, pędraków, ślimaków i nowość - owocówek. Nowa formulacja pozwala na stosowanie w opryskach na liście.

http://www.bioplaneta.pl/

AGRICOLLE nowy biologiczny preparat do zwalczania mączlika, mączniaka, przedziorka, mszyc, maczniaka prawdziwego i wspomagająco na szarą pleśń.

zwalczanie ślimaków

http://sionekr.republika.pl/zwalczanie.htm

ku przestrodze -

Opór środowiska naturalnego

W ograniczaniu populacji ślimaków duża rolę odgrywa obecność zwierzęt, które w środowisku naturalnym odżywiają się mięczakami, jak i te które są ich pasożytami. Do głównych reduktorów zaliczymy chrząszcze z rodziny Carabidae, Staphylinidae, Lampyridae oraz pasożytnicze muchówki. Ślimaki nagie jako pokarm stanowią znaczący udział w diecie płazów (żab, ropuch), gadów (padalec zwyczajny, jaszczurka), ssaków (jeże, krety), ptaków i wielu innych zwierząt. Ślimaki nie mając dostatecznej populacji swoich wrogów naturalnych, mogą nadmiernie się rozmnażać. Jednym z działań w tym kierunku jest stworzenie właściwych warunków dla ich egzystencji. Brak równowagi biologicznej na skutek presji antropogenicznej skutkuje zazwyczaj nadmiernym rozwojem jednych gatunków kosztem drugich. Dlatego coraz częściej spotykamy się z problemem pojawu niektórych gatunków ślimaków w tak licznych populacjach.

• 2 weeks później...

U mnie ślimory zamieszkały w chrzanie. Rąbią liście aż miło, ale na chrzanie mi aż tak nie zależy, więc nie rozpaczam (sam wyrósł, wykopuję co roku do ogórków kiszonych, ale odrasta). Jeżeli ślimaka spotkam w truskawkach, eksmituję za płot (jakoś zabijanie stworzeń większych od komara czy gza mi nie wychodzi). Może trzeba chrzan posadzić - ślimaki baardzo go lubią, chyba nawet bardziej niż truskawki.

Mrówki czasem mnie wkurzą, kiedy oblezą mi nogi podczas wyrywania rzodkiewki, ale mrówka też człowiek - niech sobie żyje. Jaszczurki baaardzo lubię i wściekam się na koty, kiedy wnoszą do domu zwinkę bez ogona. Na szczęście jaszczurki są żywe, więc odbieram kotom zdobycz i puszczam na wolność.

Potwierdzam kopce mrówy budują strasznie wysokie i bardzo szybko, póki co mi nie wadzą, wojna się zacznie na wiosnę przyszłego roku 8)

Mam dużo jaszczurek, czerwone mrówki przy lesie, zwykłe bliżej domu. Zamierzam zachować ten ekostystem na wpółkontrolowany, czyli mrówki dalej od domu, jaszczurki gdzie chcą - najbardziej lubią pod gałęziami siedzieć. Ciekawe czy mi się to uda po zlaniu działki radpalem i po nawiezieniu ziemi.

Dzięki takim mieszkańcom nie ma ani jedne kreta, kleszczy i robali, ślimaki są mutanty bez skorupy. Ostatnio znaleziony miał ok 20 cm długości i 3 cm szerokości, bleee :-?

Agduś napisała:

"...Mrówki czasem mnie wkurzą, kiedy oblezą mi nogi podczas wyrywania rzodkiewki, ale mrówka też człowiek - niech sobie żyje...".

Dobreeee :D :D

Ja u siebie na działce kończącej się rzeką mam bobry, taaaak takie włochate, kosmate z wystającymi zębami...., hmmm, jak myślicie czym mogę je załatwić? Piwem, prądem,solą, wodą... 8) Pozdrawiam wszystkich weekendowo :D

• 2 years później...

Jest ich w tym roku mnóstwo, duże i czerwonawe. Jaki kupić preparat?

Zabieram się też do zlikwidowania dużego mrowiska w mojej brzózce, było już tam jak się budowałam. Boję się, że brzózka się przewróci bo gniazdo jest w pniu. Będę wdzięczna za każą poradę, a jeżeli dubluję wątek to proszę wskazać mi linka bo nie mogę znaleźć...