Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

MRÓWKI, mrowisko - przepędzanie i zwalczanie

Recommended Posts

• Odpowiedzi 252
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Na mrówki jest dość skuteczny sposób w postaci MRÓKOFON'u. Wysypuje się go (taki biały cukier) w miejscu ścierzek mrówek a one zabierają go do mrowiska i ... przez 24 godz. wydziela się trucizna. Skuteczne choć drogie.

Znam jeszcze drugi sposób na mrówki ale na dłuższą metę się nie nadaje. Jaki? Np. w miejscu grilowania tuż przed imprezką wysypuje się mąkę. Taką niewielką warstwę, lekki snieżyk. Mrówki nie lubią mąki. Oczywiści po nocy, a szczególnie po pokrym poranku z naszej mąki nic nie pozostaje.

Oba sposoby sprawdzone.

środka w granulkach... choć podobnego nie do cukru tylko do oranżady w proszku (kolor różowo/fioletowy)

rozsypuje się go kolo mrowiska

mrówki go wcinają chyba (albo tylko zabierają choć widzialem że niektore to to jadły :D:D:D

następnego dnia mrówek już nie widziałem (przynajmniej nie w tym miejscu)

niestety nie stosowałem go w mieszkaniu ( na szczęście nie musiałem)

nazwy nie pamietam - poszedłem do sklepu ogrodniczego i poprosiłem oo granulat na mrówki...dostałem i zadziałało...

pozdrawiam

• 2 months później...
  • 4 weeks później...
Wakmen potwierdzam,że jedynie skuteczna walka z mrówami to trucizna którą zanoszą do mrowiska.Ja w ten sposób pozbyłam się mrówek z domu.Próbowały zaatakować następnego lata ale nasypałam im trutki(pomarańczowy proszek)do oranżady.Zleciały się tabunami ,piły na potęgę i zanosiły to do mrowiska.Po dwóch godzinach nie było żadnej.Już więcej nie przyszły.Konik trojański je wykończył. :lol: :lol: :lol:

• 2 months później...

drodzy,

kończę budowę, i z przerażeniem stwierdzam, że mój dom stoi na mrowiskach! a mrówki rządzą i przechadzają się hordami jak chcą... Czy ktoś z was miał taki problem i może coś doradzić? Słyszałem o kostkach tajemniczej substancji kupowanych na bazarze w celu odstraszenia mrówek, ale nie znam żadnych bliższych szczegółów...

pomóżcie! :roll:

dekadent

Mam podobny problem. Mrówki włażą mi do domu wszelkimi szczelinami (trochę przesadzam). Cała działka wygląda jakby była poszatkowana małymi dziurkami z których wyłaniają się mrówki.

Chętnie się dowiem skąd inf. że mrówki są pod ochroną. I jakich konkretnie mrówek to dotyczy. Jeszcze zrozumiałbym ochronę mrowisk a nie mrówek jako takich.

Pozdrawiam