Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

MRÓWKI, mrowisko - przepędzanie i zwalczanie

Recommended Posts

A myśleliście o czymś takim?

"Mrówkojad wielki, mrówkojad trójpalczasty (Myrmecophaga tridactyla), ssak zaliczany do rodziny mrówkojadów (Myrmecophagidae), rzędu szczerbaków (Edentata), zamieszkujący obszary sawannowe i leśne Ameryki Środkowej i Południowej.

Długość ciała do 130 cm, ogona do 100 cm, ciężar ciała do 25 kg. Głowa silnie wydłużona, zakończona długim, cienkim pyskiem, sierść dość długa, ubarwiona brunatno, na piersi i bokach pas czarnej sierści z białą obwódką. Tylne łapy pięcio-palczaste, przednie czteropalczaste, zakończone mocnymi, długimi pazurami, których zwierzę używa do rozgrzebywania kopców termitów. Język długi na kilkanaście cm, pokryty lepką śliną, służy do wyciągania owadów stanowiących pokarm z mrowisk i termitier.

Aktywny w dzień, tryb życia samotny, ciąża trwa ok. 180 dni, samica rodzi 1 młode, które nosi na grzbiecie. Chroniony przepisami Konwencji Waszyngtońskiej (CITES), której sygnatariuszem jest również Polska."

• Odpowiedzi 252
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Hm.

Ja bym otworzyła Sanatorium Pod Mrówką.

Na wsi widziałam, jak na mrowiskach ludziska kładli szmatki lniane, a potem bandażowali je na kolanie schorowanym, kiedy " darło " na deszcz.

Może pójść tą drogą i dorobić do cherlawej wypłaty ?

ps. Tylko jako co - to zgłosić do US. ?

• 7 months później...
A czy mrówki ci przeszkadzają? Czy coś niszczą? Lub czy porywają deser z tarasu? Jeśli nie to daj im spokój. Jeśli są uciązliwe są specjalne preparaty odstraszające mrówki. Mrówki nie lubią też insektycydów z grupy pyretriodów. Dobrze też działa Nurelle.

Ślimary to ostatnio temat na topie. Wyobraź sobie, że potrafią wkonsumować pole rzepaku lub zboża. Nie jest je łatwo zwalczać. A to kilka mniej lub więcej skutecznych środków:

1) zapory w formie ścieżek posypanych ostrym żwiekiem z wapnem,

2) sadzenie roślin które niezbyt im smakują - owłosione, kolczaste, iglaki, aksamitki, estragon

3) umiejętne stosowanie srodków ślimakobójczych- typu Mesurol, Ślimax - trzeba je sypać dosłownie pojedynczymi kulkami (są to granulaty) bo ich nadmiar tj. zbyt intensywny zapach je odstarasza zamiast przyciągać, i jeszcze uważać żeby nie zamokły,

4) robienie pułapek np. spodek z piwem lub fermentującym owocem

boże!!!! pułpaki na ślimaki????? a jak można zlikwidowac przyczyne wielkiej ilosci ślimaków???? przecież nie bede całe życie walczyć ze ślimakami!!!

jak na razie na działce zostały tylko iglaki, ale nawet na sośnie himalajskiej (a jest iglasta) znalałzam dwa ślimaki.. mam nadzieje, ze jak przed zimą było mnóstwo wieeelkich chwastów i całe tony przerośnietych grabów, to teraz tego nie ma i po prostu sobie znikną..

boże!!!! pułpaki na ślimaki????? a jak można zlikwidowac przyczyne wielkiej ilosci ślimaków???? przecież nie bede całe życie walczyć ze ślimakami!!!

jak na razie na działce zostały tylko iglaki, ale nawet na sośnie himalajskiej (a jest iglasta) znalałzam dwa ślimaki.. mam nadzieje, ze jak przed zimą było mnóstwo wieeelkich chwastów i całe tony przerośnietych grabów, to teraz tego nie ma i po prostu sobie znikną..

Zrobić z ogrodu Saharę - dosłownie. One adaptują się do wszelkich zacienionych miejsc. Nie koniecznie bardzo wilgotnych.

Ja też mam mrówki - na odmianę małe czerwone i są dosłownie wszędzie. Niestety gryzą i to bardzo boleśnie. Jak je usunąć bez użycia chemii i trucizn, bo mam małe dziecko? Może znacie jakieś sprawdzone sposoby.

Na ślimaki podobno dobra jest sól.

Na mrówki też, pod warunkiem że mają mrowisko np. w ścieżce z kostki. Można je też zalać woda ale to półśrodki. Wiem że wszyscy boją się chemii ale środki o których pisałam nie są wcale tak szkodliwe. Np. pyretroid naturalny znajduje się w koszyczkach chryzantem. Robiono z niego kiedyś tzw. proszek perski na wszy. Wiele tych środków odstrasza mrówki zapachem. Zwijają manatki i przenoszą się gdzieś dalej. Mają te środki mądrą nazwę repelentów.

ale co jest najlepsze? i co zrobić jeżeli mrówki są dosłownie wszędzie - nie mają jednego mrowiska, tylko siedzą w ziemi. Może po prostu tych mrowisk jest olbrzymia ilość, w każdym razie, gdybym chciała zlać całą działkę, to bym majątek straciła.

Oj, zrobić trzeba zaporę zapachową. One tego nie lubią. Oblać środkiem np. miejsca gdzie najczęściej przebywacie. Wyniosą się. Miałam taki problem z mrówami, że jak w kreskówce wynosiły pacek zanim został postawiony na stole. Jednorazowe polanie okolic preparatem i się wyniosły.

My też mamy mnóstwo mrówek na działce - nie ma mrowiska, tylko liczne skupiska żyjące pod ziemią. Jak potrzebuję je przepędzić, to posypuję te miejsca specjalnym preparatem w proszku, kupionym w sklepie ogrodniczym. Działa to bardzo dobrze - mrówki się wynoszą w inne miejsce (mam nadzieję, że co najmniej do sąsiadów :wink: )

My też mamy mnóstwo mrówek na działce - nie ma mrowiska, tylko liczne skupiska żyjące pod ziemią. Jak potrzebuję je przepędzić, to posypuję te miejsca specjalnym preparatem w proszku, kupionym w sklepie ogrodniczym. Działa to bardzo dobrze - mrówki się wynoszą w inne miejsce (mam nadzieję, że co najmniej do sąsiadów :wink: )

zdradź nam jaki to proszek i ile kosztuje

Stosowałam już różne - niektóre proszki były niebieskie lub pomarańczowe w papierowych opakowaniach (jak przyprawy), ale wygodniejszy i chyba bardziej przyjazny - dla środowiska i mrówek - jest biały proszek w plastikowym okragłym opakowaniu (jak mały talk lub np. witaminy) z dziurkami. Jak sprawdzę nazwę, to podam, choć podejrzewam, że może być więcej podobnych produktów. Jak znam życie, to w nazwie mają coś z mrówką :wink:

Wciornastek pisze, że nie lubią aksamitek, a mnie w zeszłym roku zjadły kilkanaście krzaczków aksamitek. Nie dały aksamitkom żadnych szans, pomimo stosowania kilku preparatów na ślimaki. Jakoś dwie aksamitki się uchowały z tej całej grupy, ale je zjadły jak już nie miały ci jeść.