Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

MRÓWKI, mrowisko - przepędzanie i zwalczanie

Recommended Posts

• Odpowiedzi 252
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Moge sobie jednak wyobrazic, ze mrowki to problem - mialem kiedys inwazje w... mieszkaniu na 11 pietrze. I nie byly to mrowki faraona tylko zwykle czarne lesne mrowki.

Pozbywac sie pojedynczych osobnikow, pryskac itp. nie ma wogole sensu. Zabijesz 1000 to na drugi dzien bedziesz mial 2000 mrowek. Niestety jedyna metoda jest zniszczenie calego mrowiska a to da sie osiagnac przez zabicie krolowej. A to da sie zrobic chemicznie - musisz kupic specjalny, hormonalny srodek przeciwko mrowkom faraona - takie granulki i rozsypac go np. przy mrowisku. Mrowki beda go nosily do mrowiska i sie nim pozywiac. Po 2-3 tygodniach krolowa przestanie sie rozmnazac i mrowki wymra.

Niestety ten sposob to wymordowanie calego mrowiska wiec decyzje pozostawiam tobie...

Acha: nie wszystkie gatunki mrowek sa zainteresowane granulkami - mozesz je wtedy wymieszczac ze zwilzonym cukrem.

K.

Corwin leśne mrówki na pewno miały by Twoje mieszkanie na 11 piętrze głęboko w nosie. Te mrówki które były u Ciebie to mogła być na przykład Hurtnica pospolita (i najprędzej była to ona, u mnie też się pcha do mieszkania, ale daję sobie radę w inny sposób. Eliminuję tylko te osobniki te które wchodzą mi do mieszkania) albo Kartonówka zwyczajna a nie występująca w lasach Gmachówka drzewotoczna, Mrówka ćmawa czy rudnica. Większość mrówek a szczególnie te leśne są bardzo pożyteczne.

• 2 weeks później...

Kiedyś lubiłam mrówki za ich pracowitość. I nadal je lubię, ale tylko w lesie, czy gdzieś tam na łące. Byle dalej od naszego ogrodu ;)

Odkąd wiem, że opiekują się i wyprowadzają na rośliny mszyce, wydaję im walkę.

Sypię proszek do pieczenia wokół młodych drzewek owocowych. Mrówki bardzo go lubią. Przykre to, ale jest dla nich zabójczy, a z kolei bezpieczny dla zwierząt domowych.

Można też sypać sól, ale ta z kolei wypala trawę.

Są też typowe trucizny, w proszku, czy w sprayu, w marketach ogrodniczych. Nie daje się ich dużo, tak by mrówki zdążyły donieść trutkę do mrowiska, nie padając po drodze.

O cytrynie nie słyszałam. Może ktoś coś wie?

no, martwa woda - to taka co nie żyje, nie? :lol:

nie polecam wrzątku - próbowałam. mrówki z tego miejsca się wyniosły, ale na trawniku zostało sianko zamiast trawy.

sypię mrówkocośtam - różowy proszek. mrówy znikają, by za jakiś czas pojawić się w nowym miejscu (albo odkrywam następne).

ten proszek do pieczenia - intrygujące, muszę wypróbować

• 1 month później...