Majka 12.08.2005 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2005 Redwald, a mrowisko w ogrodzie tez jest pod ochroną? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Redwald 12.08.2005 14:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2005 Nie wiem . Szukałem w necie i nic nie znalazłem w tym temacie. Ale ja osobiście te duże mrówki leśne pozostawiłbym samym sobie i im nie dokuczał u siebie na działce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Corwin 14.08.2005 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2005 Moge sobie jednak wyobrazic, ze mrowki to problem - mialem kiedys inwazje w... mieszkaniu na 11 pietrze. I nie byly to mrowki faraona tylko zwykle czarne lesne mrowki. Pozbywac sie pojedynczych osobnikow, pryskac itp. nie ma wogole sensu. Zabijesz 1000 to na drugi dzien bedziesz mial 2000 mrowek. Niestety jedyna metoda jest zniszczenie calego mrowiska a to da sie osiagnac przez zabicie krolowej. A to da sie zrobic chemicznie - musisz kupic specjalny, hormonalny srodek przeciwko mrowkom faraona - takie granulki i rozsypac go np. przy mrowisku. Mrowki beda go nosily do mrowiska i sie nim pozywiac. Po 2-3 tygodniach krolowa przestanie sie rozmnazac i mrowki wymra.Niestety ten sposob to wymordowanie calego mrowiska wiec decyzje pozostawiam tobie... Acha: nie wszystkie gatunki mrowek sa zainteresowane granulkami - mozesz je wtedy wymieszczac ze zwilzonym cukrem. K. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Redwald 14.08.2005 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2005 Corwin leśne mrówki na pewno miały by Twoje mieszkanie na 11 piętrze głęboko w nosie. Te mrówki które były u Ciebie to mogła być na przykład Hurtnica pospolita (i najprędzej była to ona, u mnie też się pcha do mieszkania, ale daję sobie radę w inny sposób. Eliminuję tylko te osobniki te które wchodzą mi do mieszkania) albo Kartonówka zwyczajna a nie występująca w lasach Gmachówka drzewotoczna, Mrówka ćmawa czy rudnica. Większość mrówek a szczególnie te leśne są bardzo pożyteczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
manykes 16.08.2005 06:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2005 dzięki za cenne informacje... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EWUNIA_GAPUNIA 29.08.2005 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2005 Na mojej działce jest pełno mrowisk- wszędzie są mrówki. Jak się pozbyć tego diabelstwa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magdzia 29.08.2005 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2005 Też jestem ciekawa, mam to samo, a na wszystkich widzianych przeze mnie środkach napisane jest, żeby stosować wewnątrz i chronić przed zawilgoceniem, bo tracą właściwości... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EWUNIA_GAPUNIA 29.08.2005 16:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2005 Słyszałam ,że należy stosować cytrynę, ale czy to jest skuteczne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sloneczko 29.08.2005 23:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2005 Kiedyś lubiłam mrówki za ich pracowitość. I nadal je lubię, ale tylko w lesie, czy gdzieś tam na łące. Byle dalej od naszego ogrodu Odkąd wiem, że opiekują się i wyprowadzają na rośliny mszyce, wydaję im walkę. Sypię proszek do pieczenia wokół młodych drzewek owocowych. Mrówki bardzo go lubią. Przykre to, ale jest dla nich zabójczy, a z kolei bezpieczny dla zwierząt domowych. Można też sypać sól, ale ta z kolei wypala trawę. Są też typowe trucizny, w proszku, czy w sprayu, w marketach ogrodniczych. Nie daje się ich dużo, tak by mrówki zdążyły donieść trutkę do mrowiska, nie padając po drodze. O cytrynie nie słyszałam. Może ktoś coś wie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jerzysio 30.08.2005 06:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2005 ....bardzo skuteczna, ale zarazem sadystyczna metoda : dużo gorącej wody !J Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Włodek W. 30.08.2005 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2005 Mrówki wyniosły sie same jak spryskałem martwą wodą, tam gdzie bywały .Nie mam ich trzeci, czy czwarty rok. Trzeba poszukać na forum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztofh 31.08.2005 06:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2005 Mrówki wyniosły sie same jak spryskałem martwą wodą, tam gdzie bywały .Nie mam ich trzeci, czy czwarty rok. Trzeba poszukać na forum A co to jest martwa woda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czupurek 31.08.2005 06:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2005 no, martwa woda - to taka co nie żyje, nie? nie polecam wrzątku - próbowałam. mrówki z tego miejsca się wyniosły, ale na trawniku zostało sianko zamiast trawy. sypię mrówkocośtam - różowy proszek. mrówy znikają, by za jakiś czas pojawić się w nowym miejscu (albo odkrywam następne). ten proszek do pieczenia - intrygujące, muszę wypróbować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jerzysio 31.08.2005 06:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2005 ...nie, nie wrząteczkiem nie ! Gorącą ... no i najlepiej w wejście wąskim strumieniemJ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Włodek W. 31.08.2005 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2005 Tu jest bardzo ładnie opisane o martwej wodzie http://murator.com.pl/forum/viewtopic.php?p=689397&highlight=#689397 : Mrówek niet w domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
G.N. 01.09.2005 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2005 Sadzonki pomidorów nieżle działają. Nie szkodzą im ale zapach im nie pasuje i przenoszą się dalej. Ekologicznie homanitarnie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KKinga 21.10.2005 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2005 Na mrówki w moim ogrodzie pomógł Mrówkofon (różowe kryształki). Zabija mrówki w ciągu 24 godzin, ale lepiej żeby nie padał deszcz w międzyczasie, bo nie zadziała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 21.10.2005 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2005 zalecam Diazinon 10 GR jedna łyżeczka do wejscia bardzo skuteczny(15minut) wniosą sobie troszke do środka pomoże to też przy okazji na pędraki Janusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malwinka1410 22.10.2005 06:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2005 firma POKON sprzedaje w marketach środek "NA MRÓWKI" albo "PRZECIW MRÓWKOM" biała plastikowa butelka z czeronym wieczkiem. przy odrobinie systematyczności można tym środkiem zwalczyć wszelkie mrówki. Różowe kryształki wygladające jak cukier. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EWUNIA_GAPUNIA 22.10.2005 14:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2005 Dziękuję wszystkim za informacje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts