Osówka 03.12.2002 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2002 Myślę, że duże znaczenie ma wzrost gospodarzy. Mój mąż 190 cm miałby kłopoty z przeciąganiem się rano, nie mówiąc już o podniesieniu dziecka "na samolot". Młodsze pokolenie znacznie przerasta rodziów, więc 2,60 - 2,70 to chyba optimum. Chyba, że salon ma 40m - wówczas poniżej 3m bym nie ryzykowała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 04.12.2002 07:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2002 2,60 to mam w bloku, wiec co za wysokosc we wlasnym domku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tczarek 04.12.2002 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2002 Wysokość pomieszczeń to ważna sprwa. Oczywiście im wyższe tym więcej energii cieplnej do ogrzania(to minus) A są i plusy więcej powitrza wewnątrz domu. Myślę że na gotowo czyli po wylewkach i po doliczenu grubości podłogi na dole co najmniej 2.60 m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marekk 04.12.2002 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2002 Dla mnie 2,70 to minimum. Sam mam 2,76 i nie narzekam. Wyższe chyba sa bez sensu a w niższych będą kłopoty z wystrojem wnętrza: lampy za nisko, meble pod sam sufit. Ale każdy robi na swój wymiar a ja mam 1,90 i muszę czuć przestrzeń. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bed 10.12.2002 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2002 Ja mam zamiar zrobić 2,9 - 3,0 na dole, na poddaszu siłą rzeczy będzie trochę inaczej. W moim mieszkaniu jest tak, że powstało ono z dwóch kondygnacji. Przez dziurę na schody (niemałe) ciepło idzie na górę. Na dole mam odkręcone dwa kaloryfery - w łazience i za przeproszeniem salonie, który jest w pełni otwarty. Na górze - tylko w łazience. Przy obecnych temperaturach! Budynek ma trzy lata, więc wysokość jest całkiem przyzwoita. Nie bałabym się wielkiego wzrostu nakładów na ogrzewanie. Grunt to ciepłe ściany i dobre okna (w tym mieszkaniu niestety są zbyt dobre i muszę pamiętać o rozszczelnianiu, bo nie działa wentylacja). Poza tym wysokość powinna pasować do powierzchni. Wysoka klitka to tragedia, a płaskie 60 m2 - to też tragedia... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michalus 10.12.2002 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2002 ja mam 2,80 minus 10-15 cm na ocieplenie i wylewkę wyjdzie 2,65-2,7 co jest optymalne w domu jednorodzinnympozdrawiam Michalus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vardamir 10.12.2002 16:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2002 u mnie jest tak ) na dole parter na gotowo ma byc 270 cm w salonie ma byc 300 bo choinka i takie tam ) i sam salon ma 50 m2 na gorze na gotowa zaplanowane mam 250 ... myse ze to jest rozsadne rozwiazanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jesion 10.12.2002 17:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2002 uwazam ze przesadzacie. mam u siebie 250, wzrost 190 i nie stwierdzilem problemow z przeciaganiem sie. zyrandoli dlugich tez nie preferuje. mysle ze podstawowe kryterium to powierzchnia - duzy dom, wysoko sufit. ja mam maly domek to i niskie pomieszczenia. po co doplacac za ogrzewanie tego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vonet 06.01.2003 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2003 Wychowałem się w zabytkowej kamienicy, w której wysokość pomieszczeń wynosi 3,60 m na parterze i drugim piętrze, a 3,70 m na pierwszym piętrze. Pomimo słabej termoizolacyjności i ogrzewania węglowego, a potem elektrycznego, jedynie w największe mrozy marźliśmy. Ale to przecież tylko kilkanaście lub niewiele więcej dni w roku. W pozostałe dni zimy było 17-19 stopni, rachunki za ogrzewanie znośne. Za to wiosną, latem i jesienią jest wspaniale! Gdy wchodzę do mieszkania o wysokości 2,50 m czuję się jak ptaszek w klatce, a zimą w blokach jest mi zdecydowanie za gorąco i jest za suche powietrze.W sumie wolę chłodniej zimą, a za to wysokość od 2,70 do 3,00 m. Nikogo nie namawiam do takich wysokości, to rzecz gustu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szadam 06.01.2003 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2003 Jeżeli rozważania powstają na utapie projektu to nie bez znaczenia ma moduł stosowanego materiału. Ja buduję na ok 265 tzn 11 warstw porothermu + zaprawą to 25x11= 275, przed stropem poducha betonowa 4cm, razem 279, potem odejmujemy 1,5cm tynk sufit, 12cm posadzki.Jak byś budowała z Jopka to bloczki są niższe i trzeba 12 warstw.Uważaj, bo widziałem istotne błędy w tej materii na budowach. Z tego co wiem łatwo popełnić błąd przy zamianie materiału lub gdy podłoża wykonuje się po ścianach. Uważam, że jezeli w domku wychodzi 240 to jest kompletny klops. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Metal 06.01.2003 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2003 Ja w projekcie miałem jakieś 2.80m. W salonie, który otworzyłem na kuchnię i hol - razem chyba ponad 50m2 - mam duże (2x2.5m) trzy pary drzwi balkonowych, nad nimi wstawiłem RKS-y na rolety w przyszłości. Nie pasowało mi za bardzo robić wieniec bezpośrednio na RKS-ach, bo np firanki już na ścianie nie powieszę. Dałem więc na RKS-ach jeszcze jeden bloczek Ytong i wyszło docelowo 3m wysokości. Wcale nie uważam, żeby było za wysoko. Sąsiedzi też chwalą przestrzeń, a dodatkowo żadnego problemu z rozprowadzeniem ciepłego powietrza z kominka kanałami podwieszonymi. Jak będzie z ogrzewaniem, to się okaże. Pozdrowionka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew Rudnicki 02.02.2003 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2003 Decydując się na zmianę wysokości parteru w typowym projekcie należy też przeprojektować schody, lub co najmniej skorygować szerokość i wysokość stopni, oraz sprawdzić czy będą zgodne z prawem budowlanym.Czasami trzeba zastosować schody zabiegowe (zakręcone).Ale uwaga, liczba stopni w jednym biegu jest ograniczona do 17. ZbiR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekS 02.02.2003 14:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2003 W projekcie mam 2,50. Architekt zmienil wysokosc i wszystko dopasowal, tak iz bede mial 2,80 na parterze i na poddaszu tez 2,80. Obecnie mieszkam w kamienicy i mam 3,10. Zgadzam sie z poprzednikami, że jestesmy coraz wyzsi (ja mierze 188 cm) i nikt z nas nie lubi przytlaczających i dusznych pomieszczen. W kamienicach mimo wentylacji wylącznie grawitacyjnej nigdy nie zauwazylem duchoty, latem jest przyjemny klimat, a zimą tez da sie wytrzymac chocby zakladając grubszą koszule. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szukam 02.02.2003 17:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2003 Na parterze 2,80Na poddaszu 2,70pozdrawiam, Sylwia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ADAMOS48 18.02.2003 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2003 Ja w swoim domu zrobiłemm 2.9 .Jest to uzasadnione komfortem psychicznym jak i parametrami świeżego powietrza .Trzeba mieszkać żeby to docenić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 18.02.2003 22:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2003 U mnie będzie 3,0 m. Tak wyszło trochę przypadkiem przy zmianie konstrukcji dachu. Przy okazji zlikwidowałem zaprojektowane obniżenie podłogi w salonie, będzie na jednym poziomie z resztą domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzegorz63 18.02.2003 22:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2003 Dlaczego zlikwidowałeś obniżenie podłogi w salonie? Oglądałem taki dom w naturze, chyba Kaprys Archetonu (wieżyczka mi się nie podobała), za to obniżenie podłogi, zejście po schodku- bardzo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 18.02.2003 22:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2003 Zlikwidowałem większość komplikacji w projekci aby się łatwiej i szybciej budowało. A różnica poziomów by mi tylko przeszkadzała. Precz ze schodami! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teska 19.02.2003 07:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2003 u mnie jadalnia z kuchnia 2,70 i dwa schodki w dół salon wys 3, widziałam juz to...oj mozna oddychac:smile:pozostala czesc domu 2,70 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ryszard1 19.02.2003 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2003 Fajnie wyglada stopniowanie wysokosci salonu : Ja mam wysoki salon, powyzej 4 m, z boku dalem mala antresole, a pod nia kacik kuchenny. Tak ze calosc nie jest taka monotonna, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts