tom soyer 22.05.2002 07:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2002 oczywiście zawsze trzeba opty,malizować koszty - dlatego polecam BMS. Układ zawiera w sobie wszystko (sterowanie pogodowe kotłem >2000PLN, sterowanie roletami/oświetleniem zew/wentylacją >3000, system dozoru/włamania/alarmowy >1000PLN każdy).Jeśli podejść kompleksowo to można zastosować jeden sterownik/procesor i zamknąć się w 6000 tyś z okablowaniem i uruchomieniem. A jeśli ktoś ma smykałkę to zrobi to sam (bez obaw) i zaoszczędzi jeszcze ze 2 patykiKażdemu kto ma ochote spróbować służę radą i doświadczeniem. Czy nikt już nie pamięta LEGO? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomgor 22.05.2002 07:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2002 TomSoyer. Co to jest BMS? Może jakiś link...czy podane przez Ciebie ceny są za urządzenia sterujące czy cały system? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alicjanka 22.05.2002 07:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2002 Koszt jest dużą kwestią. Osoby o których wspominałam dały za cały system 8500tys (1,5 roku temu). Dlatego właśnie na początek położę okablowanie, które w stosunku do całości inwestycji są pestką, a dopiero kiedyś uzbroję system w pełni. Na razie natomiast będzie działał częściowo (czujki ruchowe)i część okiennych.Pozdrawiam wszystkich,A. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomekM 22.05.2002 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2002 Alicjanko - mam nadzieję, że było to 8500 PLN a nie 8500000 PLN Pozdrawiam, Tomek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom soyer 22.05.2002 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2002 słuchajcie Alicjanki BMS-system zarządzania budynkiem - powszechny w biurowcach hotelach urzędach wysokiej klasyale dla małych też można coś takiego zbudować. Cena zależy od ilość i rodzaju sygnałów. Koszt sterowania CO za system z górnej połki (sterownik, kable, czujniki, zawory/siłowniki, pompka) to około 5000PLN. ItdUpraszczając sterownik PLC (swobodnie progrmowalny: do każdego zastosowania) kosztuje około 3000PLN ale obsłuży nam wszystkie możliwe układy/systemy: CO, antywłamaniowy/alarmowy (to 2 systemy), oświetlenia zew, pożarowy, bramę wjazdową, i co tam jeszcze sobie wymyślicie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alicjanka 22.05.2002 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2002 Tak to było 8500zł. Soorryy! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom soyer 22.05.2002 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2002 jeśli szukasz prostego i "taniego" (pojęcie względne) rozwiązania topolecam elementy firmy Fael Legrand, gdzie elementy (centralka,zamki, czujki) można umieszczać w standardowych puszkach elektrycznych obok gniazdka lub klawisza dopasowane do nich także kolorystycznie. W razie czego służę dobrym kontaktem w wielkopolsce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arsen Lupin 22.05.2002 16:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2002 Serdecznie pozdrawiam :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 22.05.2002 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2002 Bardzo wszystkim dziękuję za odpowiedzi. Nie spodziewałem się aż tylu . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arsen Lupin 22.05.2002 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2002 prawdę mówiąc, ja też nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
baribal 22.05.2002 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2002 Czy słyszał ktoś z Was o systemie "meduza"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 09.06.2002 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2002 On 2002-05-22 22:09, baribal wrote: Czy słyszał ktoś z Was o systemie "meduza"? System czy nazwa agencji w Poznaniu? Tak na marginesie całej dyskusji: - system alarmowy jest częścią systemu ochrony nie można go rozpatrywać bez innych czynników - poziom zagrożenia, czas interwencji, zabezpieczenia mechaniczne, - wynika z tego, że to co bedzie dobra dla pana AA może być zupełnie niewystarczające dla pan BB i zbyt szczelne a więc i zbyt kosztowne dla pana CC / oczywiście pod literami okreśłającymi panów mam na myśłi konkretne domy,/ - Niemcy stosują trzy poziomy zagrożeń dla domów SH-1 do Sh-3, ja określam pięć poziomów zagrożeń dla mieszkań, do każdego poziomu jest inny zestaw urządzeń zabezpieczających, inna sygnalizacja, inna weryfikacja alarmu, i co najważniejsze a w całej dyskusji to nie wystąpiło - współdziałanie zabezpieczeń mechanicznych i elektronicznych Dlaczego tak - w zależności od poziomu zagrożenia należy spodziewac się innej wiedzy i umiejętności włamywacza czy napastnika a przecież nie warto wydawać nieproporcjonalnie wstosunkui do zagrożenia pieniędzy n aochronę Stefan Siudalski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
baribal 09.06.2002 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2002 Chodzi o system ochrony nie o agencję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SJS 10.06.2002 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2002 On 2002-06-09 20:33, baribal wrote: Chodzi o system ochrony nie o agencję a kto to oferuje 0 bo ja pierwsze słyszę SJS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomK 10.06.2002 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2002 Witam, Ja zrobilem tak: Dookola domu posiadam czujki zewnetrzne.W ten sposob unikam zagrozenia, ze ktos niepowolany wejdzie do domu podczas snu. Nawet podczas dnia kiedy przebywam w domu system jest czesto wlaczony. Daje to zwiekszone poczucie bezpieczenstwa - wiem, ze nikt nie czai sie za drzwiami lub oknem. Inne wazne motywy to fakt, ze pies nie wlaczy mi alarmu gdy zostaje sam w domu oraz to, ze nikt nie podejdzie mi do okien tarasu obejrzec jakie rzeczy trzymam w salonie (mialem juz taki przypadek w czasach kiedy opieralem sie wylacznie na instalacji wewnatrz budynku). W domu w kilku drzwiach zainstalowalem dodatkowo kontaktrony oraz dodatkowe czujki ruchu (w miejscach gdzie nie chodzi pies), ktore wlaczam kiedy wychodze do pracy. W ten sposob gdy ktos jakims cudem sforsuje instalacje zewnetrzna (i psa) wpadnie na zasadzke w domu. Podstawa to moim zdaniem pytanie: "Przeciw komu ma byc zainstalowany alarm?". Zawodowiec "grzecznie" poprosi mnie na parkingu jeszcze w pracy abym z nim przyjechal do domu i wylaczyl alarm. Jednak zawodowcow sie nie obawiam - dla telewizora i starego DVD nie oplacaloby sie robic takiej akcji. Wiecej ciekawych rzeczy w domu nie posiadam. Moja instalacja jest skierowana raczej przeciw przygodnym 'gosciom', ktorzy widzac dom bez krat chcieliby sprawdzic jakie to skarby trzyma jego wlasciciel. Na takich powinno starczyc. Pozdrowienia,Tomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts