Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Alarm w domu parterowym

Gość

Recommended Posts

oczywiście zawsze trzeba opty,malizować koszty - dlatego polecam BMS. Układ zawiera w sobie wszystko (sterowanie pogodowe kotłem >2000PLN, sterowanie roletami/oświetleniem zew/wentylacją >3000, system dozoru/włamania/alarmowy >1000PLN każdy).

Jeśli podejść kompleksowo to można zastosować jeden sterownik/procesor i zamknąć się w 6000 tyś z okablowaniem i uruchomieniem. A jeśli ktoś ma smykałkę to zrobi to sam (bez obaw) i zaoszczędzi jeszcze ze 2 patyki

Każdemu kto ma ochote spróbować służę radą i doświadczeniem. Czy nikt już nie pamięta LEGO?

Koszt jest dużą kwestią. Osoby o których wspominałam dały za cały system 8500tys (1,5 roku temu). Dlatego właśnie na początek położę okablowanie, które w stosunku do całości inwestycji są pestką, a dopiero kiedyś uzbroję system w pełni. Na razie natomiast będzie działał częściowo (czujki ruchowe)i część okiennych.

Pozdrawiam wszystkich,

A.

słuchajcie Alicjanki

BMS-system zarządzania budynkiem - powszechny w biurowcach hotelach urzędach wysokiej klasy

ale dla małych też można coś takiego zbudować. Cena zależy od ilość i rodzaju sygnałów. Koszt sterowania CO za system z górnej połki (sterownik, kable, czujniki, zawory/siłowniki, pompka) to około 5000PLN. Itd

Upraszczając sterownik PLC (swobodnie progrmowalny: do każdego zastosowania) kosztuje około 3000PLN ale obsłuży nam wszystkie możliwe układy/systemy: CO, antywłamaniowy/alarmowy (to 2 systemy), oświetlenia zew, pożarowy, bramę wjazdową, i co tam jeszcze sobie wymyślicie.

jeśli szukasz prostego i "taniego" (pojęcie względne) rozwiązania topolecam elementy firmy Fael Legrand, gdzie elementy (centralka,zamki, czujki) można umieszczać w standardowych puszkach elektrycznych obok gniazdka lub klawisza dopasowane do nich także kolorystycznie. W razie czego służę dobrym kontaktem w wielkopolsce

• 3 weeks później...

On 2002-05-22 22:09, baribal wrote:

Czy słyszał ktoś z Was o systemie "meduza"?

System czy nazwa agencji w Poznaniu?

Tak na marginesie całej dyskusji:

- system alarmowy jest częścią systemu ochrony nie można go rozpatrywać bez innych czynników - poziom zagrożenia, czas interwencji, zabezpieczenia mechaniczne,

- wynika z tego, że to co bedzie dobra dla pana AA może być zupełnie niewystarczające dla pan BB i zbyt szczelne a więc i zbyt kosztowne dla pana CC / oczywiście pod literami okreśłającymi panów mam na myśłi konkretne domy,/

- Niemcy stosują trzy poziomy zagrożeń dla domów SH-1 do Sh-3, ja określam pięć poziomów zagrożeń dla mieszkań,

do każdego poziomu jest inny zestaw urządzeń zabezpieczających, inna sygnalizacja, inna weryfikacja alarmu, i co najważniejsze a w całej dyskusji to nie wystąpiło - współdziałanie zabezpieczeń mechanicznych i elektronicznych

Dlaczego tak - w zależności od poziomu zagrożenia należy spodziewac się innej wiedzy i umiejętności włamywacza czy napastnika a przecież nie warto wydawać nieproporcjonalnie wstosunkui do zagrożenia pieniędzy n aochronę

Stefan Siudalski

Witam,

Ja zrobilem tak:

Dookola domu posiadam czujki zewnetrzne.

W ten sposob unikam zagrozenia, ze ktos niepowolany wejdzie do domu podczas snu. Nawet podczas dnia kiedy przebywam w domu system jest czesto wlaczony. Daje to zwiekszone poczucie bezpieczenstwa - wiem, ze nikt nie czai sie za drzwiami lub oknem. Inne wazne motywy to fakt, ze pies nie wlaczy mi alarmu gdy zostaje sam w domu oraz to, ze nikt nie podejdzie mi do okien tarasu obejrzec jakie rzeczy trzymam w salonie (mialem juz taki przypadek w czasach kiedy opieralem sie wylacznie na instalacji wewnatrz budynku).

W domu w kilku drzwiach zainstalowalem dodatkowo kontaktrony oraz dodatkowe czujki ruchu (w miejscach gdzie nie chodzi pies), ktore wlaczam kiedy wychodze do pracy. W ten sposob gdy ktos jakims cudem sforsuje instalacje zewnetrzna (i psa) wpadnie na zasadzke w domu.

Podstawa to moim zdaniem pytanie: "Przeciw komu ma byc zainstalowany alarm?". Zawodowiec "grzecznie" poprosi mnie na parkingu jeszcze w pracy abym z nim przyjechal do domu i wylaczyl alarm. Jednak zawodowcow sie nie obawiam - dla telewizora i starego DVD nie oplacaloby sie robic takiej akcji. Wiecej ciekawych rzeczy w domu nie posiadam. Moja instalacja jest skierowana raczej przeciw przygodnym 'gosciom', ktorzy widzac dom bez krat chcieliby sprawdzic jakie to skarby trzyma jego wlasciciel. Na takich powinno starczyc.

Pozdrowienia,

Tomek