Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Jasne, że tak. Wiele osób twierdzi, że to się nie opłaca, ale ja widziałem takie projekty bez mieszkalnego poddasza (czyli D08) i sami właściciele mówili, że źle zrobili nie podwyższając podddasz tak, żeby można tam było coś zrobić. Zamierzam podnieść górę i według mnie nie będzie to kosztowało o wiele więcej niż w wersji podstawowej.

• 2 months później...

W wątku powyżej D08 Przestronny - ktoś pisał o kosztach poddasza - ok 40 -50 tys.

Nie jest to mało - my nie chcieliśmy wpaść w pułapkę za dużego domu.

Ja nie miałam ochoty na sprzątanie takiej rezydencji, a poza tym to trzeba ogrzać, wykończyć.

Specjalnie wybraliśmy dom w którym poddasza po prostu nie da się wykorzystać (wiązary, niski kąt nachylenia dachu etc.)

Jak dom dwukondygnacyjny - to nie taki rozłożysty, wtedy można sobie wybrać domek mniejszy na parterze. Dom parterowy opłaca się budować tylko wtedy gdy rzeczywiście jest parterowy. Oczywiście, fajnie jest mieć dużo przestrzeni - ale są dwa warunki sin aequa non - kasa i gosposia do sprzątania.

• 1 year później...
Przymierzałem się do budowy tego projektu, ale po analizie doszedłem do wniosku, że jest naprawdę bardzo skomplikowany w budowie. Wybrałem inny projekt, dokonałem odpowiednich zmian i teraz jestem na etapie wykańczania. Poza tym , nie podobał nam się układ wewnętrzny, dużo musielibyśmy zmieniać, a to nie miałoby sensu. Mój projekt wygląda bardzo podobnie, ale jest chyba dużo tańszy. Podaj ile wynosi wstępny kosztorys twojego projektu, podam ci czy robisz dobry interes. Pozdrawiam.