Kamyczek81 18.08.2011 22:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2011 Witam, posiadam wstępną ekspertyzę gruntu na działce budowlanej którą jestem zainteresowana. Proszę o interpretację i ewentualne rozwiązania oraz ich orientacyjne koszty uzdatnienia gruntu lub przygotowania fundamentów pod dom jednorodzinny parterowy (powierzchnia zabudowy około 190m2 w technologii tradycyjnej). Wiem, że jest to teren torfowy. Działka jest naprawdę fajna tylko nie wiem czy koszty uzdatnienia gruntu pod budowę lub fundamentów mnie nie pokonają Cytuję: Budowa geologiczna i warunki hydrogeologiczne W przypowierzchniowej budowie geologicznej biorą udział utwory czwartorzędowe holoceńskie, reprezentowane przez osady organiczne (namuł organiczny) oraz osady akumulacji rzecznej (piaski drobne barwy szarej), których do głębokości 5m nie przewiercono. Od powierzchni terenu zalega warstwa gleby humusowej. Wodę gruntową o swobodnym zwierciadle nawiercono we wszystkich otworach na głębokości 0,4-0,5m p.p.t. Poziom ten może być wyższy od stwierdzonego w zależności od intensywności opadów Warunki geotechniczne podłoża gruntowego W badanym podłożu nawiercono grunty organiczne (gleba humusowa i namuł organiczny. Gleba ma miąższność 0,4-0,5m. Namuł organiczny nawiercono tylko w otworze nr1 w zakresie głębokości 0,4-0,8m. Niżej występują grunty mineralne, rodzime, niespoiste (sypkie - piaski drobne) w stanie średniozagęszczonym od Id=0,40 do Id=0,45. Przy działce jest rów melioracyjny, nie wiem tylko w jakim stanie:/ Pozdrawiam! Kama Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slawek9000 21.08.2011 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2011 no przecież masz grunty jak najbardziej nośne, torfy masz tylko do głębokości 0,8m. Ale warto by jeszcze było ze szpadelkiem parę dziur porobić na obrysie przyszłego domu czy faktycznie do tych 0,8m występują, czy też nie głębiej przypadkiem w innym miejscu.Woda wysoko, o piwnicach zapomnij Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slawek9000 22.08.2011 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2011 A to czemu? Piwnice można robić bez problemu - tylko trzeba mieć odpowiedni projekt i odpowiednich ludzi. powiedz mi ile razy budowałeś piwnice przy poziomie wód gruntowych -0,50 i czy tak faktycznie nigdy "nie było problemu". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrmak 22.08.2011 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2011 I napisz jeszcze ile droższe są piwnice na terenie wodonośnym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamyczek81 23.08.2011 07:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2011 Piwnicy nie przewiduję, ale najbardziej interesują mnie orientacyjne koszty fundamentów na takiej działce lub ewentualne inne rozwiązania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
antech 31.08.2011 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2011 piwnica w takich warunkach to niepotrzebne wwalanie kasy, podraża to inwestycje o jakieś 30 procent (samo zabezpieczenie przeciwwodne, poprawne).Zibig to prezejedź sie do tych garazy teraz, albo podczas ulew, a zobaczysz czy sa problemy, czy nie, bo "kwiatki" wychodzą po latach nie po sezonie. Kamyczek..koszty nieiwele się róznia, tylko musisz zadbać Ty albo ekipa, zalezy jak sie dogadasz aby zapewnic obniżenie poziomu wody na czas budowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szybkaosa 31.08.2011 22:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2011 a rzeka (której dno jest na -2 m) płynie tylko podczas ulewy...? Jak czytam takie mądrości to coraz bardziej zastanawiam się jaką nadprzyrodzoną siłą stoją wieżowce kilkudziesięcio (czy set) piętrowe jak wy nie potraficie poprawnie głupiego domeczku postawić. Zapominasz chyba o jednym, nie każdego inwestora budującego domek stać na wywalenie sporej kasy by zrobić sobie piwnice w gruncie o wysokim poziomie wód gruntowych. Tego raczej nie zrobi przypadkowy murarz. Oczywiście, że się da to zrobić. Pytanie, czy stosunek kosztów do uzyskanego efektu nie będzie sensowny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slawek9000 01.09.2011 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2011 Projektowalem i nadzorowałem wykonanie garaży podzniemnyc na - 15 m w bezpośrednim sąsiedztwie rzeki - i nie było "problemu"... "problem" na -0,5 metra? Jedtyny problem to beznadziejna i przypadkowo zebrana grupa ludzi oraz brak projektu. tylko powiedz, ile wyniósł rachunek za pracę pomp oraz ile średnio kosztuje 1m2 izolacji bentonitowej, a potem zastanów się czy ponoszenie takich kosztów w przypadku gdy można zaprojektować dom na płasko, ma sens. Poza tym, znam przypadek z Krakowa, gdy na ciasnej działce nie dało się zrobić piwnic. Mimo zrobienia ścianek szczelinowych dookoła, napływ wody od spodu był tak wielki że fizycznie nie dało się odpompować wody i budynek - w zamyśle projektanta z podziemnymi garażami- został ich pozbawiony. Co to oznaczało dla dewelopera jest oczywiste. Można oczywiście z Japonii sprowadzić roboty do prac kesonowych, bo robotników do takiej pracy się nie znajdzie, tylko jak zwykle - koszty. Mądry inżynier, nie walczy z naturą ale stara się z nią współpracować dopóki można. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
freetask 01.09.2011 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2011 Jak czytam takie mądrości to coraz bardziej zastanawiam się jaką nadprzyrodzoną siłą stoją wieżowce kilkudziesięcio (czy set) piętrowe jak wy nie potraficie poprawnie głupiego domeczku postawić. echhh, a dlaczego nie robi się crash testów dla rowerów za 500zł? daj spokój, porównujesz inwestycję za kilkaset milionów, do budowy domku, nie te kwoty, nie te technologie, nie ci specjaliści... czy mają sens badania i przygotowania, których koszt przewyższa wartość budynku? Wcale nie twierdzę, że jak ktoś buduje dom za 500 tyś, to może to robić byle jak, ale dysponując taką kwotą jest się ograniczonym co do wyborów, a oczywiście zupełnie inną kwestią jest czy ktoś w ramach tej kwoty robi potem osczędności na nadzorze budowy czy na klamkach... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
antech 01.09.2011 15:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2011 a rzeka (której dno jest na -2 m) płynie tylko podczas ulewy...? Jak czytam takie mądrości to coraz bardziej zastanawiam się jaką nadprzyrodzoną siłą stoją wieżowce kilkudziesięcio (czy set) piętrowe jak wy nie potraficie poprawnie głupiego domeczku postawić. Garaż jest poniżej gruntu , rzeka nawadnia grunt i wolniej wyrównuje sie poziom wód gruntowych po opadach, co powoduje zwiekszone cisnienie wody na izolacje w piwnicy (garaże), a to daje dodatkowe 2 m słupa wody, a wtedy każde niedociagniecie w wykonastwie wyłazi bardzo szybko. Moja rada przejedź się tam a sam zonbaczysz czy wszystko jest ok i czy nie robiono juz remontów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szybkaosa 01.09.2011 16:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2011 I dochodzimy do sedna sprawy - nie ma pieniędzy na budowę to się czegoś zwyczajnie nie buduje. Dlatego taki ktoś nie robi piwnic ale dom buduje. Nic na siłę. PS. Kto to jest "przypadkowy murarz"??? Albo ktoś jest murarzem (prawdziwym murarzem z wykształceniem zawodowym, papierami i doświadczeniem) albo nie jest. Np murarz [niekoniecznie po specjalistycznej szkole ] z dużym doświadczeniem w budownictwie tradycyjnym, który prawidłowo niejeden dom pobudował ale bez znajomości specjalistycznych technologii wykonywania szczelnych piwnic... Słyszałeś np kiedyś o kanalizacji deszczowej? Pozostałych wywodów nie chce mi się nawet komentować Mógłbyś to rozwinąć bo to mnie zaintrygowało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
antech 01.09.2011 17:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2011 I dochodzimy do sedna sprawy - nie ma pieniędzy na budowę to się czegoś zwyczajnie nie buduje. PS. Kto to jest "przypadkowy murarz"??? Albo ktoś jest murarzem (prawdziwym murarzem z wykształceniem zawodowym, papierami i doświadczeniem) albo nie jest. Słyszałeś np kiedyś o kanalizacji deszczowej? Pozostałych wywodów nie chce mi się nawet komentować Zibig kolego a co jeszcze mi powiesz?. Było powiedzieć o tej kanalizacji deszczowej wcześniej, jasnowidzem nie jestem, a Ty zamiast wyjaśnić coś rzeczowo to walisz półsówkami i sie delektujesz jak to inni cos pisza, podnieca Cie to czy jak? A Twoje słowa że jak nie masz kasy to nie buduj..to znaczy że jak przyjdzie ktos do Ciebie i powie że nie chce mieć piwnicy bo to drogo, to Ty mu powiesz to spadaj i sobie dorób? Wstyd mi jest jednej rzeczy , że też jesteś inżynierem, Powinieneś kandydowac do sejmu i brać udzieł w komisjach sledczych, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 01.09.2011 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2011 nie karmcie trolaDziewczyna pyta o nosność gruntów i czy może zwykłe ławy/fundamenty, czy musi coś ekstra.Ona na razie piwnicy nie buduje, tylko zastanawia si.e nad kupnem działki. I dobrze, ze się zastanawia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jan_z_wolna 01.09.2011 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2011 Kamyczku drogi, a popytaj w sklepie czy ten kanał/rzeczka kiedyś wylała. 5m osadów rzecznych oznacza sporą aktywność rzeki w jej łożysku. Popytaj. Jak pisze zibik domek da się postawić wszędzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jan_z_wolna 01.09.2011 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2011 Zibig kolego a co jeszcze mi powiesz?. Powinieneś kandydowac do sejmu i brać udzieł w komisjach sledczych, Ej się tam tak nie bzdrycz. Zibik taki jest "delikatny inaczej". Ale raczej zawsze ma rację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts