chris37 18.08.2011 23:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2011 Szukałem trochę informacji na sieci ale bez skutku. Co myślicie o pomyśle zakopania rury gwc pod salonem w domu. Czerpnię chciałem zrobić przy podbitce dachowej, poprowadzić kominem pod salon i z powrotem na górę do rekuperatora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 19.08.2011 05:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2011 Pewnie że można. Tylko pomyśl co uzyskujesz. Wyziębiasz grunt pod domem a to powoduje że ogrzewanie więcej cię będzie kosztować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chris37 19.08.2011 06:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2011 Pewnie że można. Tylko pomyśl co uzyskujesz. Wyziębiasz grunt pod domem a to powoduje że ogrzewanie więcej cię będzie kosztować. Myślisz, że bilans faktycznie byłby gorszy niż poprowadzenie rur w ogródku? Nie mam takiej fizycznej możliwości, dlatego chciałbym się zdecydować na coś takiego. Grunt w sumie jest dobrze izolowany, w salonie przewiduję drewnianą podłogę i ogrzewanie tradycyjne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 19.08.2011 14:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2011 No to pomyśl sam. Ocieplenie masz na płycie.Strumień erergii idzie od pomieszczenia cieplejszego do zimniejszego. Tym szybciej im większa jest różnica temperatur. I nic nie pomoże stwierdzenie typu "moim zdaniem". Poprostu tak jest.Jeśli grunt pod płytą ma 11st. bez gwc a dzięki gwc będzie miał np.2st. to masz większe straty czy nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz80 19.08.2011 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2011 Straty czego ?? Grunt nie ogrzewa domu a wręcz przeciwnie,to dom ogrzewa nam grunt(straty ciepła). Zagalopowałeś się,skąd wiesz,że przy GWC pod płytą grunt się wychładza do 2st.C ? dobrze piszesz, idąc tym tokiem myślenia - ogrzewasz domem grunt. GWC owy grunt wychłodzi i ten pochłonie więcej energii (ciepła) do ogrzania się.... ...czyli jest to trochę błędne koło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelpiwowarczyk 19.08.2011 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2011 Warto zauważyć, że ciepło niechętnie migruje w dół. Ja wykonałem GWC ceramiczny pod salonem.Tutaj znajdują się zdjęcia: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?171455-Budujemy-DOM-komentarze&p=4794724&viewfull=1#post4794724 Nie będę zanudzał szczegółami, ale z moich wyliczeń wynika, że wychłodzenie gruntu pod salonem spowoduje konieczność dostarczenia nie więcej, jak 2GJ ciepła na rok. Jeśli przyjąć, że 1GJ ciepła z kotła gazowego kosztuje 50zł, 2GJ będą kosztowały 100zł. Rocznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts