bresland 19.08.2011 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2011 Witam!Szczypie się z takim oto tematem, czy możliwe jest umieszczenia anemostatu nawiewnego nad drzwiami, tak aby wymiana powietrza następowała w całym pomieszczeniu, a nie tylko w obrębie drzwi. W moim przypadku podprowadzenie anemostatu pod okno jest możliwe technicznie, jednak niekorzystne estetycznie. Kwestia dotyczy pokoju o pow. ok 15 m2 (3,6mx4m), kubaturze 45 m3, w którym przebywają i śpią dwie osoby - planowana wymiana powietrza to 30-40 m3/h (w nocy 30). Znalazłem anemostat z kratką z regulowanymi dyszami i nawet mi estetycznie odpowiada, z tym, że jego najmniejsza wersji przy zakładanym wydatku ma bardzo mały zasięg strumienia wywiewanego powietrza (1-1,5 m) i nie wiem czy się tym przejmować, czy nie. Znalazłem również inne rozwiązanie - dysza nawiewna, kierowana, jednak brzydko to wygląda, a dodatkowo w pokoju mógłby powstać wzmożony ruch powietrza co również byłoby nieprzyjemne. Czy ktoś ma jakieś doświadczenie w opisywanej przeze mnie sytuacji i mógłby coś doradzić, byłbym bardzo wdzięczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 20.08.2011 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2011 -przemyśl spręż dostępny w pojedynczej nitce zasilającej pomieszczenie--przemyśl jak działa dysza i co powoduje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bresland 21.08.2011 19:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2011 -przemyśl spręż dostępny w pojedynczej nitce zasilającej pomieszczenie --przemyśl jak działa dysza i co powoduje Nie bardzo wiem, o co chodzi w tych pytaniach - moja cała wentylacja oparta jest o centralę Brink Medium i ma ona obsłużyć mieszkanie o pow. 71,2 m2, spręż dyspozycyjny przy max wydatku 300m3/h wynosi 150 Pa, więc przy zakładanej pracy na 1 biegu (100m3/h) będzie on znacznie większy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 21.08.2011 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2011 mniejszy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bresland 21.08.2011 22:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2011 mniejszy To zależy od oporów, ale jeżeli chodzi o wydajność centrali - spręż dyspozycyjny będzie chyba większy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 22.08.2011 06:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2011 chyba ze chodzi o zapas, centrala pracujaca z mniejszym wydatkiem generuje mniejszy spręż, te same opory i mniejszy spręż to mniejszy przepływ powietrza a większy zapas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bresland 22.08.2011 08:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2011 A wracając do problemu, którego nie da się tak prosto policzyc, bo takie kwestie o ile dobrze pamietam (mieszanie sie gazów) opisuje sie rownaniami rózniczkowymi, a tu potrzeba bardziej opinii doswiadczonej osoby w tym wzgledzie niz specjalisty projektanta - mógł by Pan cos doradzić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orko 22.08.2011 14:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2011 Potrzeba odrobiny zdrowego rozsądku a nie doświadczenia.Skoro chcesz mieć anemostat nad drzwiami bo nad oknem źle wygląda to nie rób go wcale - efekt będzie podobny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 22.08.2011 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2011 wracając do problemu, takie umiejscowienie anemostatu jest kiepskie, zakładanie dyszy niczego nie da bo ma ona swój opór i obniża ciśnienie, nawet gdy dalej dmuchnie to mniejszą dawką powietrza , ale wbrew temu co napisał orko lepiej dac nawet nad drzwiami niż wcale Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orko 22.08.2011 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2011 Fakt - przynajmniej drzwi będzie miał dobrze wentylowane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelpiwowarczyk 22.08.2011 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2011 bresland, ja myślę, że jeśli wszystko zrobisz z głową, efekt może być bardzo dobry. Wystarczy wykorzystać zjawiska fizyczne.Sugeruję byś zainteresował się zjawiskami zwanymi "przepływ zwarciowy" (to tobie niestety grozi) i "efekt coandy" (doskonałe rozwiązanie twojego problemu).Na wielu stronach firm zajmujących się wentylacją, możesz znaleźć poradniki opisujące jak uniknąć pierwszego i jak wykorzystać drugie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bresland 23.08.2011 01:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2011 "W budynkach pasywnych wykorzystywane są nawiewniki podłogowe, sufitowe lub ścienne. Często stosowanym rozwiązaniem są nawiewniki, a nawet dysze dalekiego zasięgu, umieszczane nad drzwiami, w odległości 150÷200 mm pod sufitem. Pozwala to na skrócenie długości kanałów wentylacyjnych i wykorzystanie efektu Coandy. Lokalizacja nad drzwiami nie powoduje utrudnień przy ewentualnej późniejszej zmianie aranżacji i ustawienia mebli w pomieszczeniu. W instalacji należy unikać przepływu zwarciowego, co dotyczy przede wszystkim wywiewników zlokalizowanych w pomieszczeniach sanitarnych. Usuwanie powietrza powinno się odbywać możliwie blisko miejsc emisji zanieczyszczeń (np. prysznic, kuchenka gazowa), a także z dala od grzejników. W budynkach powinny być wykorzystywane efektywne okapy wentylacyjne kuchenne pracujące na obiegu zamkniętym. W celu zapewnienia prawidłowego przepływu powietrza pomiędzy pomieszczeniami niezbędne jest zastosowanie otworów transferowych. " http://www.mitech-mb.pl/Wentylacja_z_Rekuperacja.html Dziękuję za wskazówki, na razie studiuję powyższe zagadnienia i mam pytanie. Ponieważ efektu coandy nie mogę zastosować na suficie (wystające drewniane belki stropowe) to czy zadziała to na ścianie bocznej i jak policzyć opadanie strugi powietrza w takim przypadku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 23.08.2011 06:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2011 przy parametrach przepływu wymuszanych w domach, coandy raczej nie wykorzystasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bresland 24.08.2011 15:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2011 Dziękuję za rady, przekonaliście mnie do podprowadzenia kanałów nawiewnych pod okno. Aby to zrobić zredukowałem ich średnicę z fi 100 do fi 80, co przy 30-40 m3/h da prędkości przepływu w zakresie 2-3 m/s - czyli w normie, a na długości 10 m od skrzynki rozdzielczej spadek ciśnienia nie powinien być znaczny (sonoduct PE AD-L). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karol_dr 22.10.2017 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2017 Temat bardzo stary, ale mam to samo pytanie. Ze względów technicznych w starym domu byłem zmuszony 3 anemostaty nawiewne umiejscowić nad drzwiami maksymalnie pod sufitem. Aktualnie mam zamontowane anemostaty, ale chciałem zapytać co lepiej by się sprawdziło zamiast tych anemostatow, żeby wtłoczyć powietrze w głąb pomieszczeń?Może zwykłe kratki nawiewne, czy lepiej jakaś dysza? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 23.10.2017 05:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2017 Mam podobny dylemat.Zastosować umieszczony pomiędzy szafą a sufitem anemostat dmuchający poziomo czy prowadzić brzydkie peflexy pod sufitem do anemostatu umieszczonego centralnie? Nie planuję i nie potrzebuję podwieszanego sufitu. Jak to zrobić estetycznie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts