Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam wszystkich,

Stałem się posiadaczem działki rolnej z planem zagospodarowania o powierzchni 3499 metrów. klasa gruntów: RIIIb i PsIII. Przeznaczenie w planie to: "teren zabudowy usługowej transportu".

Mam w związku z tym pytanie, może ktoś już próbował się tym zajmować:

- co należy zrobić żeby dostać pozwolenie na zabudowę takiej działki?

- jak przebiega ewentualne przekształcenie na działkę budowlaną?

Działka jest w drugim rzędzie zabudowy od autostrady A4. Wszelkie media są dość daleko od linii granicznej, dojazd jest drogą nieutwardzoną, powiedziałbym nawet że 'miedzą' ;)

Bardzo proszę o pomoc, wszelkie poradniki w internecie przedstawiają sprawę dość chaotycznie - może ktoś z Forumowiczów zetknął się z taką sytuacją i byłby w stanie pokazać mi pierwsze działania.

Z góry dziękuję, pozdrawiam

jakiem niespecjalista, to jak jest przeznaczenie w planie x, to działka nadaje się na x tylko. zeby wybudować coś innego, trzeba wystąpić o/ czekać do zmiany planu zagospodarowania. Plan jest zwykle dla jakiegoś większego obszaru, np gminy. plan się aktualizuje co kilka lat średnio. przy okazji takiej aktualizacji zgłaszasz swoje postulaty - zostają lub nie zostają przyjęte.

teraz możesz budować zabudowę usługową transportu.

przy procedurze składania wniosku o pozwolenie na budowę owej zabudowy transportowej, będziesz musiał wystąpić o "wyłączenie z produkcji rolnej" tego kawałka działki, na której staną zabudowania. to nie wymaga zmiany planu, robi się praktycznie z automatu. ale najpierw musisz mieć plan zagospodarowania działki Twojej, czyli m.in. projekt zabudowań transportowych.

jednym słowem:

1. jeśli kupiłes działkę pod usługi transportowe, to wszystko jest ok, odrolni się "po drodze", architekt adaptujący projekt/ robiący projekt indywidualny Ci powie gdzie i jaki wniosek pod ile metrów kwadratowych.

2. natomiast jeśli kupiłeś działkę z myślą o budowaniu domu jednorodzinnego, to nie dostaniesz pozwolenia. chyba że zmienią plan. przy autostradzie a4 pewnie nie zmienią. klapa.

Dzięki za szybką odpowiedź.

Przeznaczenia w planie nie chce zmieniać - traktuję to jako grunt inwestycyjny. Jako że działkę otrzymałem darowizną zaczął mi się ten okres 5 lat podatku 19% od sprzedaży i przez ten czas chciałbym zrobić jak najwięcej żeby wzrosła jej wartość. Dlatego właśnie, może gdybym pozałatwiał część formalności to łatwiej byłoby mi zainteresować potencjalnego klienta.

A może to w ogóle nie ma sensu, to odrolnienie? Może starać się ją przekształcać w działkę budowlaną? Tylko to pewnie się wiąże z dużymi kosztami? Chciałbym zainwestować czas i pieniądze (bardziej czas :) ), żeby zwiększyć wartość nieruchomości opisanej w pierwszym poście tematu..

Nie sądziłem, że jedno wyklucza drugie? Czyli rozumiem, że jeżeli działka ma przeznaczenie w planie zabudowa usług transportu to nie potrzebuje żadnych dalszych pozwoleń na rozpoczęcie budowy tego typu? Bo jednak nadal widnieje jako działka rolna. A wydawało mi się, że plan zagospodarowania posiadają również działki budowlane.

Zadam więc pytanie bardziej ogólne - mianowicie - co zrobić, żeby zwiększyć jej wartość? ;)

pzdr

• 2 weeks później...