kubazz 19.08.2011 14:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2011 Witam wszystkich, Stałem się posiadaczem działki rolnej z planem zagospodarowania o powierzchni 3499 metrów. klasa gruntów: RIIIb i PsIII. Przeznaczenie w planie to: "teren zabudowy usługowej transportu". Mam w związku z tym pytanie, może ktoś już próbował się tym zajmować: - co należy zrobić żeby dostać pozwolenie na zabudowę takiej działki? - jak przebiega ewentualne przekształcenie na działkę budowlaną? Działka jest w drugim rzędzie zabudowy od autostrady A4. Wszelkie media są dość daleko od linii granicznej, dojazd jest drogą nieutwardzoną, powiedziałbym nawet że 'miedzą' Bardzo proszę o pomoc, wszelkie poradniki w internecie przedstawiają sprawę dość chaotycznie - może ktoś z Forumowiczów zetknął się z taką sytuacją i byłby w stanie pokazać mi pierwsze działania. Z góry dziękuję, pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marchew 19.08.2011 15:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2011 jakiem niespecjalista, to jak jest przeznaczenie w planie x, to działka nadaje się na x tylko. zeby wybudować coś innego, trzeba wystąpić o/ czekać do zmiany planu zagospodarowania. Plan jest zwykle dla jakiegoś większego obszaru, np gminy. plan się aktualizuje co kilka lat średnio. przy okazji takiej aktualizacji zgłaszasz swoje postulaty - zostają lub nie zostają przyjęte.teraz możesz budować zabudowę usługową transportu.przy procedurze składania wniosku o pozwolenie na budowę owej zabudowy transportowej, będziesz musiał wystąpić o "wyłączenie z produkcji rolnej" tego kawałka działki, na której staną zabudowania. to nie wymaga zmiany planu, robi się praktycznie z automatu. ale najpierw musisz mieć plan zagospodarowania działki Twojej, czyli m.in. projekt zabudowań transportowych. jednym słowem:1. jeśli kupiłes działkę pod usługi transportowe, to wszystko jest ok, odrolni się "po drodze", architekt adaptujący projekt/ robiący projekt indywidualny Ci powie gdzie i jaki wniosek pod ile metrów kwadratowych.2. natomiast jeśli kupiłeś działkę z myślą o budowaniu domu jednorodzinnego, to nie dostaniesz pozwolenia. chyba że zmienią plan. przy autostradzie a4 pewnie nie zmienią. klapa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kubazz 20.08.2011 11:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2011 Dzięki za szybką odpowiedź. Przeznaczenia w planie nie chce zmieniać - traktuję to jako grunt inwestycyjny. Jako że działkę otrzymałem darowizną zaczął mi się ten okres 5 lat podatku 19% od sprzedaży i przez ten czas chciałbym zrobić jak najwięcej żeby wzrosła jej wartość. Dlatego właśnie, może gdybym pozałatwiał część formalności to łatwiej byłoby mi zainteresować potencjalnego klienta. A może to w ogóle nie ma sensu, to odrolnienie? Może starać się ją przekształcać w działkę budowlaną? Tylko to pewnie się wiąże z dużymi kosztami? Chciałbym zainwestować czas i pieniądze (bardziej czas ), żeby zwiększyć wartość nieruchomości opisanej w pierwszym poście tematu.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marchew 20.08.2011 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2011 masz czas, to doczytaj co to jest plan zagospodarowania, działka budowlana, odrolnienie itp.Bo teraz piszesz, że nie chcesz zmieniać przeznaczenia w planie, a jednak chcesz przekształcać na budowlaną.....powoli, z uwagą... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kubazz 20.08.2011 23:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2011 Nie sądziłem, że jedno wyklucza drugie? Czyli rozumiem, że jeżeli działka ma przeznaczenie w planie zabudowa usług transportu to nie potrzebuje żadnych dalszych pozwoleń na rozpoczęcie budowy tego typu? Bo jednak nadal widnieje jako działka rolna. A wydawało mi się, że plan zagospodarowania posiadają również działki budowlane. Zadam więc pytanie bardziej ogólne - mianowicie - co zrobić, żeby zwiększyć jej wartość? pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marchewkowa 01.09.2011 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2011 co zrobić, żeby zwiększyć jej wartość? uzbroic i zapewnic dobry dojazd,bo nie wiem co mozna wiecej zrobic? to np dla bankow,rzeczoznawcow czy urzedow skarbowych,bo przy sprzedazy nieruchomosc jest tyle warta ile ktos zechce za nia zaplacic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts