bowess 26.08.2011 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2011 Ten ostatni to mój "nieulubiony" typ - czterospad z garażem ku przodowi. Dyskusyjna uroda, dużo fundamentów, drogi dach, a pod nim mało funkcjonalne poddasze. Za to parter ma ciekawy i właściwie nie ma się do czego przyczepić. Część dzienna skromniejsza niż w Funkcjonalnym, ale słoneczna i ustawna (no a jednak Funkcjonalny miał sporo metrów użytkowej więcej), zadaszony taras. Tylko połączenia garażu z wnętrzem brak, ale jeżeli w sypialni 4 byłyby schody, to można by i drzwi do garażu tam wstawić. Pokażę jeszcze coś - dom pośredni wielkością i prosty w budowie. Można się czepiać elewacji właściwie bez żadnego pomysłu, ale można ją też przeprojektować, bo z racji wyjściowej prostoty potencjał jest spory i to zarówno w stronę wykończenia nowoczesnego, w stylu wiejskim, jak i takim nieokreślono-ozdobnym, nawet i z przyporami i boniowaniem, jak ktoś lubi. Ten dom to Chaber z MTM Styl: http://pprojekt.pl/foto/widok/4783_small.jpg Bardzo klasyczny rozkład z kuchnią na front. Ma spore pomieszczenie gospodarcze, spiżarenkę, kuchnię otwartą, a niewidoczną z salonu, ciekawie zagospodarowane poddasze. Pamiętam też dyskusję o projekcie Chaber 2, gdzie padła ciekawa propozycja poprawy strefy wejściowej. Na froncie wiatrołap połączony z wc i tu też przejście do garażu, a wc w aktualnym korytarzyku dom-garaż. Wc wyszło ciemne, ale za to w wiatrołapie było dużo wygodniej, no i przejście z garażu wygodniejsze do pozostawienia okrycia, czy zmiany butów po drodze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek131 28.08.2011 15:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2011 (edytowane) Wiatrołap ,fakt masakra.Trzeba by poprawić.Ale ma jeszcze coś czego nie trawię - schody w salonie niemal.Nie lubię jak koledzy i koleżanki moich dzieci łaża mi po głowie.Non stop muszę poprawiać swą wygodną pozycję na kanapie w salonie Ponadto mam wrażenie,że na wąskiej działce lepiej wygląda dom z kalenicą prostopadle do drogi.Jakoś tak szerzej taki dom wygląda,a może mi się wydaje Co do tego ostatniego d22 zaciszny ,to wiem ,że poddasze tam nie cudowne wychodzi ,ale miałby to być duży pokój córki np 20m powyżej 1.90(tam gdzie lukarna) i reszta na coś innego ,gospodarczego raczej.Ale ten dół mi nie pasi jakoś Swoim projektem (ta sama pracownia)przypomniałaś mi o moim niedawnym faworycie http://www.domywstylu.pl/projekty/jednorodzinne_z_uzytkowym_poddaszem/amulet/#view I teraz porównując te dwa czyli funkcjonalny z NNdom (ten z pierwotnego pytania) do tego Amuleta z domy w stylu. I tu zagadka, bo na oko bym powiedział ,że Amulet być może mógłby być domem tańszym w realizacji lub na tym samym poziomie ,tymczasem kosztorys Amuleta był na jakąś wielką kwotę.Pamiętam ,że dzowniłem i do pracowni i do tych co go wyceniali i pytałem na forum i tak naprawdę do dziś nie wiem.Niby jakieś kominy policzone strasznie drogo , jakiś taras tam zrobiony jak bunkier ponoć.Drążyłem temat ,ale nie dostałem pełnej odpowiedzi i zrezygnowałem trochę.Widziałem go gdzieś na jakiejś rosyjskiej stronie zbudowanego,ktoś gdzieś kiedyś mówił ,że to chyba indywidualny ,który trafił do gotowców.Bałem się kwiatków i jakiś nienormalnych kosztów i zrezygnowałem.A może nie potrzebnie. Funkcjonalny na lepszą część gospodarczą ,lepszy ,większy garaż (choć stropodach na nim to wieczny problem)ale np dużą komunikację na górze w porównaniu z Amuletem ,noi w Funkcjonalnym łacząc te pomieszczenia 2,4 i 8 i dzieląc powstałe pomieszczenie na pół ,te powstałe pokoje będą mieć 11.4m powyżej 1.90 wysokości.Nie cudo.Amulet dodatkowo ma spiżarkę i 2x większą kuchnię! P.S Już nawet wymyśliłem ,że w Funkcjonalnym wysunę ,wydłużę, część z kuchnią o jakieś 0.5m powiększając ją w ten sposób ,a te dodatkowe 0.5m (albo metr ,jak już wydłużać?)pomoże mi wygospodarować spiżarkę pomiędzy pomieszczeniami 7 i 8 (po likwidacji pralni z pom nr 7 i być może jednej szafy garderobianej z pom 8 .Być może ,dlatego ,że po wydłużeniu domu może nie będzie konieczne wywalanie tej szafy garderobianej)Architekt wstępnie mówi,że powinno się udać i wydłużenie to nie taki problem,gorzej z poszerzeniem. Edytowane 28 Sierpnia 2011 przez tomek131 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek131 30.08.2011 20:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2011 bowess jesteś jeszcze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bowess 31.08.2011 07:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2011 A jestem. Amulet z wyglądu jest bardzo fajny. Zgrabny, proporcjonalny i z ładnie zaprojektowaną elewacją. Kosztorys ma kosmiczny. Roboty ziemne powalają, dach też skalkulowany tak wysoko, że zastanowienie bierze, co tam na tym dachu leży. Bardzo drogo policzona również elewacja. Nawet gdyby ocieplać wełną 20 cm (u siebie mam taki biały system), to wychodzi mi raczej połowa tej kwoty i to z robocizną licząc. Chyba, że te placki kamienia i drewna to jakieś rzadkie cuda sprowadzane z indiańskich rezerwatów. Zgadzam się, że decyzja kupić/nie kupić taki projekt łatwa nie jest, bo może się okazać, że w ramach adaptacji trzeba dużo elementów upraszczać - zmniejszyć i poprzeliczać monolity betonowe, sprawdzić konstrukcję dachu, dostosować pokrycie, docieplenie itp. Z innych rzeczy - raczej zrezygnowałabym z obniżenia podłogi w salonie. Na stronie MTM są dwie realizacje, jedna faktycznie podpisana po rosyjsku, ale druga może już krajowa. Dom jest ładny, ma fajny rozkład - może warto jeszcze raz spróbować dojść, czy obniżenie kosztów budowy do poziomu typowego dla takiej bryły i metrażu wiąże się z jakimiś dużymi przeróbkami, czy są to kwestie lekkiej kosmetyki. Jeżeli w realu faktycznie wychodzi tak drogo, to lepiej wybrać Funkcjonalnego z poprawkami. Jeszcze jedno rozwiązania funkcjonalne: Ametyst z MTM. http://www.domywstylu.pl/projekty/jednorodzinne_z_uzytkowym_poddaszem/ametyst/#view Jest na jeszcze węższą działkę, niż Twoja, ale ma dość fajny środek. Mi też na wąskie działki lepiej wizualnie pasują domy z kalenicą prostopadle do drogi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek131 31.08.2011 08:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2011 Ametyst fajny (ciekawsze elewacje na zewnątrz,w środku wolę Amuleta)ale nie chce by dom wyglądał wąsko.Więc szukam czegoś co mieści się na działce z ustawowymi odległościami.Nie chce czegoś węższego niż pozwala moja i tak dość wąska działka.Nawiasem mówiąc wolę taką niż wiele innych.Ideał to to nie jest,ale mnie zależało na ogrodzie z tyłu domu ,nie z boku ani przodu.Mam 100m długości więc z tyłu na 5 arach zasadzę lasek ,a w środku ławeczkę w cieniu na starość.I powiem Ci,że niby kwadratowe działki takie poszukiwane,a w takim kwadracie jak na środku postawi dom ,to tak naprawdę miejsca nie ma specjalnego z żadnej strony (mówię o działkach w zwyczajnych wymiarach ,nie o wymiarze 3 hektarów).Ale to tak na marginesieNo z tym Amuletem to problem mam.Obdzwoniłem wtedy tą pracownie i rozmawialem z architektem oraz tymi co dla nich wyceniaja.Zwracalem uwage na jakies dziwnie kosmiczne wyceny wielu elementow.Bylo to z pol roku temu.Nikt precyzyjnie nie odpowiedzial.Nikt do dzis nie zmienil wycen na stronie.Dach za jakies kosmiczne pieniadze z tego co pamietam i wiele innych rzeczy.Przeciez pracownie raczej wola zanizyc niz zawyzyc kosztorys.O co wiec chodzi?Kto rozszyfruje?Sa okna narozne i troche elewacji z kamienia,ale to nie moze stworzyc takiego kosztorysu.Sam SSO jest juz zdaje sie wysoki.Juz nie pamietam.A dom mi sie podoba.Ale boje sie o co moze chodzic.Zwykla bryla,prosty dach.Co tam jest takiego.Inne domy na stronie tej pracowni maja raczej zwyczajne kosztorysySorry ,wywalilo mi znowu polskie znaki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek131 31.08.2011 17:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2011 Jeszcze raz przejrzałem i dalej mają w Amulecie ,przy aktualnym kosztorysie 271tys za stan surowy.Co to za dom??????Niepoważna pracownia,przecież na zdrowy rozum to nie może tyle kosztować.Na ich stronie zadałem z pół roku temu pytanie ,ale wisi sobie bez odpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek131 02.09.2011 08:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2011 Bowess zbieram głosy.Na co idzie twój na Funkcjonalnego czy Amuleta?Oczywiście głosy każdego innego ,mile widziane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bowess 02.09.2011 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2011 No to ja za Amuletem. Moim zdaniem jest to dom do zamieszkania za jakieś 350 tys., a nie za 450 bez instalacji. Bardziej zwarta bryła, ładniejszy front. Przed ostateczną decyzją warto poprosić o rysunki szczegółowe - będzie więcej widać. Przydałby się szczególnie przekrój budynku - byłoby widać, jakie tam fundamenty przewidziano, ile wysokości mają pomieszczenia parteru, ile poddasza, ile zostaje stryszku. A wysokość budynku możesz taką mieć? Amulet jest bardzo wysoki w kalenicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek131 02.09.2011 14:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2011 Kurde i Ty też za Amuletem.Znajomy architekt też.A mnie się bardzo podoba w funkcjonalnym ,że ma dużo pomieszczeń gospodarczych na dole i w garażu (24 m zamiast 17.5 w Amulecie) zmieściłyby się rowery ,opony i warsztat mały.Z oka ten Amulet wygląda na tańszy,architekt też nie widzi cudów.Może to kwestia wyceny np dach 90tys.Przecież to by 1.5 raza większy zrobił wielospadowy z lukarnami za 90 tys.Z drugiej strony pytałem w pracowni ,dzwoniłem do tych co wyceniają ,pisałem na forum strony pracowni.Dalej ta sama wycena.Przecież to odstrasza ludzi od projektu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts