Kukunia 11.03.2004 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2004 W 2003 wybudowałam stan surowy. Do końca 2004 muszę oszczędzać w Kasie Mieszkaniowej, a wycofanymi pieniędzmi zamierzam wykończyć dom w 2005 roku (no i ulgę rozliczyć w na początku 2006 roku). Szkoda mi tej kupy faktur (za prawie 50 tys), które mam za materiały do budowy mojego domu, więc sobie pomyślałam, ze przynajmniej wykorzystam ulgę remontową około 4700 na 2003-2005. Faktury wystawiane były oczywiście na mój obecny adres (własościowe spółdzielcze).Już nawet wypełniłam PITa, tylko jednak boję się, że jak mnie wezwą z fakturami, to mogą się przyczepić, że remonowałąm cegłami, cementem, abizolem, stalą ciągniona itp...Z drugiej strony są to materiały, którymi MOŻNA przeprowadzić remont mieszkania, czyż nie? Czytałam to rozporządzenie, do którego odsyła instrukcja wypełniania PIT D, i kompletnie to nic nie wnosi do mojego dylematu. A Wy co myślicie? Kuka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kukunia 12.03.2004 18:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2004 Czy naprawde nikt nie wie?Bardzo prosze o pomoc. Pozdrawiam, Kuka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Żaba1719499177 13.03.2004 06:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2004 Witaj, oczywiście teoretycznie można odliczyć te faktury, ale... No właśnie jesli dojdzie do kontroli to trudno bedzie ci udowodnić że te wydatki poniosłaś na remont mieszkania. Jakieś małe ilości cementu, cegieł.. jeszcze można wytłumaczyć ale kwota 50.000 sugeruje US że przeprowadziłaś generalny remont i może przyjrzeć sie co jest na fakturach. Gdyby to była wykończeniówka to może by przeszło, ale stan surowy ? No cóż decyzje musisz podjąć sama Pozdrawiam Żaba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 15.03.2004 08:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2004 To co chciałabyś zrobić to jest spore przegięcie......Osobiście nie radzę. Niemniej gdybyś się jednak zdecydowała odliczyć ten beton i stal zbrojeniową jako ulge remontową to weź pod uwagę, że spokojnie będziesz mogła zasnąć dopiero w 2012 roku.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts