asterixx 20.08.2011 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2011 (edytowane) Witam, Czy budowa przyłącza wodociągowego wymaga zgłoszenie w starostwie powiatowym? Dzwoniłem do starostwa i powiedziono mi, że jak chce, to mogę zgłosic, ale nie muszę bo przyłącza ich nie interesują. Mam tylko przed zasypaniem wezwać geodetę aby namierzył wykonane roboty i wprowadził je na mapach w geodezji. Umawiam wiec geodetę, aby przyjechał. A on mi mówi, ze musi byc to zgłoszone, bo on potrzebuje, bo musi miec jakas tam mapkę z pieczątkami. Nic z tego nie rozumiem. I nie wiem, co robic. Mialem robic przylacze za kilka dni, a teraz juz nie wiem, jak to załatwić. Przyłącze musze zgłoszać do starostwa, czy nie? Czy ktos mi może to wyjaśnić? Przeczytałem Ustawę Prawo Budowlane i w art. 29a jest zapis, których chyba mówi o tym, ze nie muszę zgłaszać budowy przyłączy. Ale mimo to, nie do końca rozumiem o czym pisze ten paragraf. Co znaczy zapis, że "wymaga sporządzenia planu sytuacyjnego na kopii aktualnej mapy zasadniczej lub mapy jednostkowej przyjetej do państowowego zasobu geodezyjnego i kartograficznego." Kto ma sporzadzić ten plan sytuacyjny i kiedy? Przed wykonaniem prac czy po wykonaniu prac - jako powykonawczy? W art. 30 par.1 pkt. 1a zapisano, że budowa przyłączy wymaga zgłoszenia z zastrzerzeniem art. 29a - który częściowo przytoczyłem powyżej. Czyli jak rozumiem przyłącza nie wymagaja zgłoszenia.... ale jak to bywa z polskim prawem.... pewnosci nie mam. Prosze o pomoc w rozwiazaniu tej hydro-zagadki pozdrawiam wojtek Edytowane 20 Sierpnia 2011 przez asterixx Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WOJSKI 22.08.2011 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2011 (edytowane) Przyłącze (każde: prąd, woda, kanalizacja, gaz etc) wykonujesz według warunków a je wydaje właściciel lub administrator mediów. Jak takowe masz to wyczytaj jak to ma być wykonane. Jak nie masz warunków to będzie to przyłącze nielegalne a za to jest właściwa kara.Oczywiście po wykonaniu przyłącza (każdego) musi być naniesione na mapkę, ale to można zrobić przy okazji inwentaryzacji budynku Edytowane 22 Sierpnia 2011 przez WOJSKI Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
roberts78 23.08.2011 17:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2011 Witam.Ja mam zgłosić w wodociągach rozpoczęcie prac i położyć rurę pod wodę do nawiertki oraz zrobić kanalizację.Następnie umówiam się na odbiór a po odbiorze zasypuję.Koszt odbioru 150 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asterixx 23.08.2011 19:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2011 Witam, Przyłącze (każde: prąd, woda, kanalizacja, gaz etc) wykonujesz według warunków a je wydaje właściciel lub administrator mediów. Jak takowe masz to wyczytaj jak to ma być wykonane. Jak nie masz warunków to będzie to przyłącze nielegalne a za to jest właściwa kara. Oczywiście po wykonaniu przyłącza (każdego) musi być naniesione na mapkę, ale to można zrobić przy okazji inwentaryzacji budynku Chyba nie do konca o to pytałem. Nie pytam o warunki. Warunki wydaje zakłąd wodociągów i warunki owszem, okreslają wymagania techniczne wykonania przyłącza. A ja pytam o procedurę wynikajaca z PRAWA BUDOWLANEGO, a nie z warunków a wiec tak naprawde o to, co napisałeś w ostatnim zdaniu. Po drugie wydaje mi się, że robienie inwentaryzcji przyłączy przy okazji inwentaryzacji budynku jest co najmniej lekko naciągane. Na wykonanie inwentaryzacji jest określony czas, i czekanie z inwentaryzacją do czasu wybudowania budynku to proszenie sie o kłopoty. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WOJSKI 24.08.2011 05:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2011 więc w warunkach masz wszystko napisane co musisz zrobić żeby wykonać przyłącze. Jeżeli z przyłączem "przechodzisz przez drogę też powinieneś mieć opisane jak to wykonać.A teraz wracając do inwentaryzacji. Przypuśćmy że nie masz jeszcze budynku a zapragnąłeś mieś wodę więc robisz przyłącze do studni tam umieszczasz wodomiar kranik i całą resztę zaworów. I teraz pytanie jak zamierzasz to zinwentaryzować skoro przyłącze nie jest doprowadzone do domu?Przeczytaj warunki tam jest wszystko napisane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
byry007 03.11.2011 07:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2011 A jak to sie ma jak bym chciał przyłącze wodne do działki budowlanej na której chce najpierw postawić pomieszczenie gospodarcze i do tego pomieszczenia wodę podłączyć ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 03.11.2011 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2011 A jak to sie ma jak bym chciał przyłącze wodne do działki budowlanej na której chce najpierw postawić pomieszczenie gospodarcze i do tego pomieszczenia wodę podłączyć ?? Tak samo jak powyzej. Zakladam, ze pomieszczenie gospodarcze bedzie tymaczasowe na czas budowy? Wiec robisz przylacze jak opisane wyzej, prawdopodobnie ze studzienka wodomierzowe gdzies na Twojej posesji (lub w drodze) do ktorej bedzie doprowadzona woda, z wodomierzem siedzacym w owej studzience. To jest normalne przylacze, tylko nei zakonczone w budynku tylko w owej studzience. Musisz miec wydane warunki, mapki, projekty i co tam jeszcze potrzeba, wiec przylacze konczace sie na studzience pewnie powiat automatycznie na podstawie projektu zinwentaryzuje. Na czas budowy se ciagniesz wode do pom. gospodarczego jak tam chcesz. Po wybudowaniu domu, robisz sobie przylacze od studzienki do domu i inwentaryzujesz przy odbiorze domu. Juz od Twojego wodociagu i warunkow technicznych bedzie zalezalo, czy wodomierz ma byc wtedy przeniesiony ze studzienki do domu czy nie. Studzienka ma tak zalete, ze jak jest w drodze, to inkasent z wodociagow sam sobie licznik odczyta bez bezsensownego pukania do Twoich drzwi pn-pt 8-16, gdy Cie w tym domu pewnie nigdy nie ma. Marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aglig 03.11.2011 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2011 Interpretacja prawna Głównego Inspektora Nadzoru Budowlanego Dostępna na tej stronie http://www.gunb.gov.pl/ w zakładce Informacje/ Interpretacje prawne/Stanowisko GINB W sprawie budowy przyłaczy W zwiazku z pojawiajacymi sie watpliwosciami dotyczacymi budowy przyłaczy i własciwego stosowania art. 29a ustawy Prawo budowlane, wprowadzonego ustawa z dnia 28 lipca 2005 r. o zmianie ustawy – Prawo budowlane oraz o zmianie niektórych innych ustaw (Dz. U. Nr 163, poz. 1364), której przepisy weszły w "ycie z dniem 26 wrzesnia 2005 r., przedstawiamy nastepujace stanowisko. W obecnym stanie prawnym, tj. od dnia 26 wrzesnia 2005 r., w przypadku budowy przyłaczy, inwestor ma prawo wyboru procedury pozwalajacej na realizacje inwestycji i mo!e skorzystac z jednej z dwóch mo!liwosci: 1. na podstawie zgłoszenia (art. 30 ust. 1 pkt 1a w zw. z art. 29 ust. 1 pkt 20), 2. bez zgłoszenia (art. 29a). Ad. 1. Przepis art. 29 ust. 1 pkt 20 ustawy Prawo budowlane zwalnia z obowiazku uzyskania pozwolenia na budowe wykonanie przyłaczy elektroenergetycznych, wodociagowych, kanalizacyjnych, gazowych, cieplnych i telekomunikacyjnych, niezale"nie od tego czy sa zwiazane z jakims obiektem budowlanym, czy prowadza do niezabudowanych działek. Na podstawie art. 30 ust. 1 pkt 1a inwestor mo"e dokonac zgłoszenia budowy przyłaczy do własciwego miejscowo organu administracji architektoniczno-budowlanej (starosty). Procedura zgłoszenia nie uległa zmianie w wyniku nowelizacji przepisów ustawy. I tak w zgłoszeniu nale"y okreslic rodzaj, zakres i sposób wykonywania robót budowlanych oraz termin ich rozpoczecia. Do zgłoszenia nale"y dołaczyc: oswiadczenie o prawie do dysponowania nieruchomoscia na cele budowlane, w zale"nosci od potrzeb, odpowiednie szkice lub rysunki, a tak"e pozwolenia, uzgodnienia i opinie wymagane odrebnymi przepisami. Do zgłoszenia budowy przyłaczy nale"y ponadto dołaczyc projekt zagospodarowania działki lub terenu wraz z opisem technicznym instalacji, wykonany przez projektanta posiadajacego odpowiednie uprawnienia budowlane. Zgłoszenia nale"y dokonac przed terminem zamierzonego rozpoczecia robót budowlanych. Do wykonywania robót budowlanych mo"na przystapic, je"eli w terminie 30 dni od dnia doreczenia zgłoszenia własciwy organ nie wniesie, w drodze decyzji, sprzeciwu i nie pózniej ni" po upływie 2 lat od okreslonego w zgłoszeniu terminu ich rozpoczecia. Nale"y w tym miejscu zauwa"yc, "e uzupełniono równie" art. 57 Prawa budowlanego, poprzez nało"enie na inwestora obowiazku dołaczenia do zawiadomienia o zakonczeniu budowy obiektu budowlanego lub wniosku o pozwolenie na u"ytkowanie, potwierdzenia odbioru wykonanych przyłaczy. Ad. 2. Dodany art. 29a ustawy Prawo budowlane daje inwestorowi mo"liwosc realizacji przyłaczy bez zgłoszenia. Zobowiazuje jednak"e inwestora do wykonania na odpowiedniej mapie planu sytuacyjnego przyłacza. Do planu tego beda miały zastosowanie odpowiednie przepisy Prawa geodezyjnego i kartograficznego, a do wykonywania przyłaczy – w zale"nosci od rodzaju przyłacza – Prawa energetycznego badz ustawy o zbiorowym zaopatrzeniu w wode i zbiorowym odprowadzaniu scieków. Inwestor ma prawo wyboru jednej z ww. procedur. Zatem nie mo"e miec zastosowania do budowy przyłaczy przepis art. 29a, w sytuacji gdy w tym samym czasie inwestor dokonał zgłoszenia budowy tej samej inwestycji, zgodnie z art. 30 ust. 1 pkt 1a. Przedstawione powy"ej dwie mo"liwosci realizacji przyłaczy zostały wprowadzone do ustawy Prawo budowlane w celu ułatwienia ich budowy, a tak"e poprawy sytuacji inwestora w relacji z przedsiebiorstwami energetycznymi, gazowniczymi i wodnokanalizacyjnymi. Nale!y podkreslic, !e wybór wykonania przyłaczy, na podstawie zgłoszenia albo bez zgłoszenia, jest niezbywalnym prawem inwestora Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
byry007 03.11.2011 14:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2011 A jak jest z wodą czy tez jest tak jak z prądem ze się płaci wiecej jak jest prąd budowlany ??Do mojej działki trzeba zrobić przekop pod drogą asfaltową i dalej drogą wewnętrzną 90m nie utwardzoną ,1m2 przycisku z wężem kosztuje 120zł i tu moje pytanie czy można tak zrobić ze wynajmę firmę do przeciśnięcia sie pod droga i jak juz będą na drodze wewnętrznej to czy mogę dalej sobie sam kopać z zawodu jestem operatorem koparki i te 90m sam bym przekopał i położył rurę nic w tym skomplikowanego nie ma . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts