darecki86 20.08.2011 15:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2011 Witam,Jestem nowy na forum, i z góry przepraszam, jeżeli taki post już był.Myślę o budowie domu. Narazie nie mam jeszcze nawet działki, ale chciałbym wszystko w miarę wcześniej zaplanować. Moje pierwsze pytanie jest następujące, czy budować przez firmę czy samemu. Zdaję sprawę, że przez firmę będą dodatkowe koszty. Jak narazie nie jestem przekonany co do firm, u mnie dość dużą rolę odgrywają finanse. Jednak, czy jeżeli sam będę wszystko załatwiał, to nie sprzymierzy się to przeciwko mnie?Dziękuję bardzo za rady i pozdrawiam,Darecki86 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość zibik_eng 20.08.2011 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2011 Jeżeli naprawiasz sobie samemu auto (np planowanie głowicy, czy spawanie aluminiowych rurek klimatyzacji), wycinasz wyrostek robaczkowy, plombujesz zęby czy samodzielnie wykonujesz inne ciekawe "proste" czynności to śmiało "samemu" buduj dom... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 20.08.2011 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2011 Lub możesz zatrudnić firmę budowlaną z odpowiednim sprzętem, kierownictwem, księgowością, magazynem lub małą firemkę w której większość pracowników zna się na swojej pracy jak zibig na wytworności i kulturze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 20.08.2011 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2011 nie bardzo rozumiem, co znaczy sam a firma. Firma czyli np jeden buduje SSZ. Sam znaczy sam umawiasz murarzy, dekarzy, sam zamawiasz materiał? CZy sam jak Netbet, tymi ręcami dom lepisz? Ta ostatnia opcja jest najtańsza. A odpowiedź jest prosta. Zależy ile masz czasu. Po pierwsze pozbądź się złudzeń. Znać się musisz przynajmniej teoretycznie na wszystkim niezależnie czy firma czy ekipy. Bo inaczej kit wcisną a potem będą posty "mam mokre ściany" itd. Po drugie na budowie i tak musisz być co dzień a najlepiej cały czas. Musisz zdobyć ponadto umiejętności Sherlocka Holmesa w tropieniu, gdzie murarz "poszedł na skróty" i czego nie zrobił ale ziemią przysypał, żeby wyglądało na zrobione. Tutaj niewątpliwie przejawia się wyższość budowania gospodarczego, bo jak coś wynajdziesz, to możesz wymagać poprawienia albo rozwiązać umowę, a przy firmie ekipy mają cię w odwłoku i musisz negocjować z szefem, a szefa albo nie ma albo chce chłopaków zabrać na następną budowę więc będzie gotów przysiąc, że wszystko jest OK, byle nie przedłużać pracy. No i z firmą nie obchodzi cie, kto źle zrobił, a przy kilku ekipach zawsze usłyszysz od cieśli, że to wina murarza, od dekarza, że cieśli, od kafelkarza, że wszystkich przed nim. I wiele innych spraw, poczytaj sobie dzienniki budowy. Podsumowując - jeżeli uważasz, że nie masz zdolności organizacyjnych i negocjacyjnych a ponad to swój czas potrafisz przełożyć na pieniądz, to bierz firmę. Jeżeli liczysz każdą złotówkę, mozesz wisieć w pracy na telefonie i brać częste urlopy "bo cementu brakło" lub masz duże talenty organizacyjne, to buduj sam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość zibik_eng 20.08.2011 21:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2011 Znać się musisz przynajmniej teoretycznie na wszystkim niezależnie czy firma czy ekipy. Bo inaczej kit wcisną a potem będą posty "mam mokre ściany" itd. Po drugie na budowie i tak musisz być co dzień a najlepiej cały czas. Mus.... BZDURY BZDURY I JESZCZE RAZ BZDURY... Inwestor nie musi się znać na budownictwie ani nie musi być dzień w dzień na budowie (bo i po co??? chyba że kierownik budowy to zatrudniona "pieczątka" która przyjedzie na koniec i podstępluje lewy dziennik), tak samo jak nie musi się znać na mechanice samochodowej czy stomatologii... Ma mieć odpowiedni budżet na zlecenie roboty odpowiednim ludziom z odpowiednim wykształceniem, którzy przypilnują i pokierują budową w profesjonalny sposób. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajmanxxl 21.08.2011 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2011 Racja jest zawsze po środku kiedy buduję uczciwa firma są to profesjonaliści budowa idzie szybko i w najwyższym standardzie ale i kolejki do takich firm są długie i oni chcą dobrze zarobić czyli dla klienta jest drogo. Jak nie masz dobrej firmy to kombinatorów i cwaniaków jest mnóstwo na rynku budowlanym, uważał bym zwłaszcza na tych co prowadzą firmy budowlane a kiedyś sprzedawali np warzywka, oni tylko pośredniczą między budowlańcami a Tobą i chcą za to najwięcej kasy, szukaj firm małych które prowadzą bezpośrednio budowlańcy i sami w nich pracują, oni dbają o jakość roboty bo to ich marka i chleb na całe życie. Można też budować samemu będzie najtaniej ale czy jesteś w stanie zrobić to na przyzwoitym poziomie????? Pracuje na budowach wiele lat mam stosowne wykształcenie ale i tak nie znam dokładnie wszystkich szczególików nie mam praktyki we wszystkich czynnościach, podjąłem wyzwanie postawić swój dom samemu koledzy wpadną tylko podpisać papiery których ja sam nie mogę bo moje polskie uprawnienia wygasły, dałem sobie rok czasu na projektowanie i przygotowania, doszkalanie, obliczenia i kalkulacje. Dom ma być bardzo innowacyjny i postawiony najtaniej jak to możliwe, dlatego dla budowlańca jest on wyzwaniem. Takie są realia czy jesteś w stanie im sprostać???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pearl3434 21.08.2011 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2011 Jezeli licza sie finanse to buduj systemem gospodarczym i sam kupuj materialy.My tak robimy.Kontrolujesz jakosc.Nie musisz byc codziennie na budowie,Wystarczy,ze masz dobrego i rzetelnego kierownika budowy.Ale jak sie nie znasz na budowie ( tak jak ja przed rozpoczeciem budowy) to musisz poczytac troche.Murator jest niezlym zrodlem informacji.Ale GOOGLE tez:) Ja spedzilam setki godzin na lekturze,podpytywania kierownika budowy i murarzy.:)Bledow sie nie ominie.Byleby byly male.Ale przede wszystkim jest ogromne zmeczenie.To musisz brac pod uwage.Pracujesz,biegasz kolo budowy i materialow,trzeba jednak odwiedzac budow i na biezaco placic za materialy,sprawdzac rozne opcje.Ten czas wlasnie kosztuje.I tak kilka miesiecy.Jak zatrudniasz ekipe do stanu developerskiego to masz duzo z glowy....ale i z kieszeni.Im zalezy na czasie a nie na cenie.Przekonalam sie o tym raz i absolutnie nie pozwolilam na powtorke z rozrywki;)Jak masz sily i czas na zglebianie lektur-buduj z ekipa,ale kontroluj wszystko i sam kupuj materialy.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przem79 21.08.2011 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2011 Buduj sam. Nie miałem ekipy po której nie musiałbym potem czegoś poprawiać. Przynajmniej sam zrób stan surowy. Tu bardziej liczy się zdrowy rozsądek i logika niż zdolności manualne. Przy wykończeniówce już bym się zastanawiał. I jeszcze jedno, zawsze patrz fachowcom na ręce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martunika 21.08.2011 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2011 Jak się znasz na budownictwie to powinieneś najlepiej wiedzieć czy sprostasz temu wyzwaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiellkopolska 21.08.2011 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2011 1. samemu kontra firma?czy2. system gospodarczy kontra firma od A do Z? ad 1. jak masz czas i umiejętności to czemu nie? Buduj sam (znaczy się samemu z pomocnikami). Skoro pytasz o budowanie samemu to zakładam, że umiesz zrobić w budowlane z 50-70% prac, więc chyba sam winieneś wiedzieć co zrobić!ad 2. polecam system gospodarczy. Stracisz czas, nerwy, ale dobrze możesz na tym zarobić. Tak na domku za SSZ z 50 tys. U mnie to było najszybciej zarobione 50 tys. w życiu (nakład pracy/godziny/50 000). A wykonanie nie będzie gorsze niż u firmy od A do Z. Sądzę, że nawet lepsze (jak nie oszczędzisz sam na ekipach). A tak przyjdziesz do domu mieszkać po firmie od A do Z i jak nie bywałeś na budowie to tylko wiesz jak tynk w środku i na zewnątrz wygląda. A co pośrodku - słodka tajemnica. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 21.08.2011 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2011 Ma mieć odpowiedni budżet na zlecenie roboty odpowiednim ludziom z odpowiednim wykształceniem, którzy przypilnują i pokierują budową w profesjonalny sposób. Nie rób ludziom wody z mózgu. Kierownik budowy nie będzie patrzył czy ściana nierówna albo czy są kąty proste, bo od tego dom się nie zawali, tylko potem to my zapłacimy więcej za tynk albo kaflarzowi. Żaden profesjonalista nie będzie dbał o moje pieniądze lepiej, niż ja sama. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darecki86 31.08.2011 14:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2011 Niedawno byłem w Domu Modelowym w Jankach. Takie domy jak tam buduje firma Arkada. Na parkingu w centrum handlowym stoi domek na pokaz, około 150 mkw. Ta firma wyceniła taki projekt na ponad 400 tys. zł w cenie deweloperskiej. Zastanawiam się, ile by wyniósł koszt budowy metodą gospodarczą. Wiem, że to zależy od projektu, mi szczerze mówiąc zależy na domach parterowych, a taki rozkład jak tam mi odpowiadał. Budując dom na pewno nie chciałbym oszczędzać na materiałach, aby to się nie sprzeciwiło przeciwko mnie za pare lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darecki86 31.08.2011 15:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2011 samemu miałem na myśli systemem gospodarczym, nie mam niestety doświadczenia w murowaniu, czy w innych pracach budowlanych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agruus 21.09.2011 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2011 My budujemy z firmą dlatego że:1. nie znamy się na budowaniu zupełnie2. nie mamy czasu aby dowozić na budowę "worek cementu" bo brakło 3. chcemy mieć gwarancję4. chcieliśmy uniknąć zrzucania winy jednego wykonawcy na drugiegoGeneralnie jest tak że jesteśmy świadomi tego że płacimy więcej, ale przynajmniej mam pewność że będzie dobrze bo to jest inwestycja życia i ważne by była porządnie wykonana. A z doświadczenia znajomych wiem że różowo nie jest jak się samemu nad tym wszystkim siedzi, dodatkowo poprawki kosztują a ile stresu przy tym jest...Wybór jest trudny ze względu na kalkulacje ale uważam że należy brać pod uwagę inne rzeczy nie tylko finanse - które w rezultacie mogą wyjść na równi.Życzę powodzenia!Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alic 21.09.2011 17:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2011 My też budujemy z firmą i bardzo sobie chwalę takie rozwiązanie,firma jest solidna,szef zawsze dostępny ,kompetentny i otwarty na wszelkie uwagi i pytania,na budowie bywam raz na tydzień,w trzy miesiące mamy sso i lecimy dalej.Jak ktoś ma czas niech buduje sam,ale czas mają chyba tylko Ci,którzy pracują na etatach 8 godzin,jak się prowadzi działalność gospodarczą,to można zapomnieć o ośmiogodzinnym dniu pracy.Ja wolę robić to na czym się znam i zarabiać pieniądze na budowę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aleksandryta 21.09.2011 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2011 alic OK , ale moglbys tez w tym wątku pochwalić niezależnego kierownika budowy, który nadzoruje tak chwaloną przez Ciebie firmę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alic 22.09.2011 06:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2011 Tak,to fakt,kierownik budowy jest doświadczony i niezalezny i ma opinię trochę upierdliwego dla budowlańców,często wpada na budowę bez zapowiedzi i sprawdza,nie jest to żaden nasz znajomy,po prostu nie podpisze się pod byle czym,niestety trochę nas to kosztuje.Znajomi mają takiego kierownika,ktory nawet na zalaniu stropu nie był. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
buzzer11 22.09.2011 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2011 ...Generalnie jest tak że jesteśmy świadomi tego że płacimy więcej, ale przynajmniej mam pewność że będzie dobrze bo to jest inwestycja życia i ważne by była porządnie wykonana. A z doświadczenia znajomych wiem że różowo nie jest jak się samemu nad tym wszystkim siedzi, dodatkowo poprawki kosztują a ile stresu przy tym jest... Powiem tak, pewności że firma wykona wszystko dobrze nigdy nie ma. Zawsze mogą trafić się partacze w ekipie i nawet tego nie zauważysz jak coś spieprzą. Mogą się trafić ludzie solidni jak i partacze. Na jednych i drugich można trafić budując przez firmę bądź zatrudniając samemu poszczególne ekipy. Ja zbudowałem dom systemem gospodarczym i nie narzekam. Moja ekipa murarzy bardzo solidna, nie można złego słowa powiedzieć. Co do ludzi co mi więźbe stawiali to akurat nie było tak różowo i musiałem im na ręce cały czas patrzeć. Generalnie najgorszemu wrogowi bym ich nie polecił. Kolejna ekipa deskowała i papowała dach - super, bez żadnych zastrzeżeń. Będą mi w przyszłym roku kładli blachę na dach. Ekipa murarzy, którą miałem obecnie robi mi tynki cementowo-wapienne. Jak narazie nie narzekam i jestem zadowolony (oby nie zapeszyć ) Przyjeżdzam raz na tydzień i oglądam co zrobili. Jak ewentualnie braknie jakiegoś materiału to wcześniej dzwonią i ja zamawiam poprzez telefon w hurtowni i mi przywożą. Tynki wychodzą równiutko i są gładziutkie jak dupcia miemowlęcia )) Wszędzie można trafić na partaczy jak i na solidnych ludzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bocian_86 22.09.2011 07:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2011 Prawda jest taka, że jak się dobrze zaplanuje, to budowa systemem gospodarczym może wyjść o 30-40% taniej niż firmą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agruus 22.09.2011 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2011 Może wyjść ale nie musi, dobre zaplanowanie to jedno, dochodzi jeszcze wybór ekip, nadzorowanie, no i gwarancja... plan planem a na bieżąco może wyjśc coś innego i wtedy są nerwy.Ja nie neguję wyboru budowy systemem gospodarczym , jedynie zwracam uwagę na fakt że to jest kupa roboty i rzadko zdarza się ze budowa minie bezboleśnie... niestety takie są realia że teraz jest na rynku bardzo dużo oszustów... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts