Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak wykonczyc (naprawic) te okna ?

Recommended Posts

Witam,

wiem ze na prawidlowy montaz okien to w moim przypadku juz troche za pözno ale moze da sie jeszcze cos z tym zrobic. Firma w ktörej zamawialem okna wraz z motazem nie poinformowala mnie o listwach wspierajäcych czy kotwach i zostalo to tak zrobione a nie inaczej. Pytanie jest teraz w jaki sposöb mozna by bylo to naprawic???Tzn. utawic okna na podporach czy kotwachDSC09497.JPGDSC09499.JPG

Z göry dziekuje

HenKor

Edytowane przez HenKor

Witam,

wiem ze na prawidlowy montaz okien to w moim przypadku juz troche za pözno ale moze da sie jeszcze cos z tym zrobic. Firma w ktörej zamawialem okna wraz z motazem nie poinformowala mnie o listwach wspierajäcych czy kotwach i zostalo to tak zrobione a nie inaczej. Pytanie jest teraz w jaki sposöb mozna by bylo to naprawic???Tzn. utawic okna na podporach czy kotwach[ATTACH=CONFIG]70999[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]70998[/ATTACH]

Z göry dziekuje

HenKor

Nie, no chyba na jakichś kotwach to sie trzyma? Bo stoi na listwie progowej, ale chyba bez klocków podporowych. Wstaw klocki pod każdy słupek, uzupełnij szczeliny pianą i uszczelnij całość od wewnątrz (silikon?) i od zewnątrz (taśma paroprzepuszczalna?). Jeśli kotew jest za mało (powinny być co 70 cm), to może być kłopot z parciem wiatru (drżenie całej witryny), ale przeciekać nie powinno. Pamiętaj o dobrze zamontowanym parapecie i osłoń tą piankę, bo zaczęła się już krystalizować.. najbardziej bym się obawiał o połączenie skrzynki rolety z ościeznicą: czy jest tam stalowy profil wzmacniający i na ilu kotwach to się trzyma? pzdr

Witam i dziekuje za odpowiedz.

Na bokach sä po cztery kotwy a u göry skrzynka od rolet ma szesc kotew. Natomiast na dole nie bylo nic, firma ktöra montowala okna postawila go na trzech ceglach (po bokach i jednä na srodku) i powiedziano zeby tego im nie spier.... przy robieniu wylewki. Kotwy juz zamontowalem ale wychodzi na to ze za malo(cztery). Klocköw tez wlasnie brak, jesli mozesz odpowiedziec jakich klocköw ma uzyc???Z czego-metal,beton, czy co??? Pianka jest juz oslonieta bo zrobilem ocieplenie.

Pzdr.

Jak już miałeś podniesione otwory pod rolety nadstawne to wykonuje się roletę integro zamontowaną np. na poszerzeniu. W zależności od grubości docelowego ocieplenia okno jest montowane na lico lub trochę cofnięte do środka. Jeżeli okno trzeba cofnąć można dać po obu stronach poszerzenie 4-5cm na docieplenie boków ściany od zewnątrz.

Tu masz orientacyjny schemat: roleta integro z poszerzeniem

Zrobienie na takie okno (szerokość pewnie około 400cm) rolety nadstawnej ?! Przecież te skrzynki są z plastiku i nawet 10 kotew niewiele pomoże w usztywnieniu tego.

..dokładnie , mają producenci fantazje. Albo to dealer z fantazją okna kupił osobno rolety osobno i sam zlepił. Inna sprawa że to stałe nie otwieralne więc górny ramiak nie opadnie a jak dołożono kotew to ma szanse wytrzymać wiatry. Oczywiście skrzyneczka będzie stanowić jeden wielki mostek termiczny no ale...

wow jakie okno i to jedna rama ! prosze można

przypomina mi to przeszklenie u jednego z klientów gdzie montowalismy okna które kupił w firmie (dobry plastik = ... )firma wykreciła nr ze okna tylko dowiezli a juz niee montowali.Ale to jeszcze nic ,suwanka w srodku boczne naswietla +naswietle górne plus roleta nadstawna i wszystko na łaczniki typ grzybek...

Ja wiem ze hardcore to jest popic gruszke mlekiem ale jak to nazwac?