qbek17 09.05.2019 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2019 Wczoraj zmierzyłem temp zimna woda ok 18 stop Woda z wanny oscylowała miedzy 26 a 30 stopni Więc pralka tylko ja lekko dogrzeje do temperatury nastawionej np 40 stop Nie musi grzać z 18 do np 40 stopni A woda nie jest az tak brudna Pomijam już kwestie higieniczne, ale jak chcesz rozwiązać magazynowanie tej wody żeby utrzymać tą temperaturę? Chyba, że planujesz robić pranie tylko po lub w czasie kąpieli. Ile litrów wody pobiera pralka na pranie wstępne (obstawiam, że nieco mniej niż pojemność wanny) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Genesis72 10.05.2019 06:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2019 (edytowane) Woda z wanny/ z pryszniku nie jest aż tak brudna, jak się kąpie/bierze prysznic człowiek codziennie.Chyba, ze ktoś pracuje w warsztacie i rzeczywiście woda jest bardzo brudna Nie chce je magazynować, tylko po kąpieli wpompowac wode do pralki Wczoraj mierzyłem miernikiem zużycia prąduPranie po wpompowaniu wody do pralki z wanny, pranie w temp 30 stopni - pobór 0,190 Kwh ( wsad-ubrania ciezkie) zrobiłem drugie pranie, tym razem woda pralka sobie ciągnela z sieci, tez tem prania 30 stopni (wsad lekki, byl powiedział bardzo lekki) - pobór prądu 0,330 Kwh Zysk ok 73%0,330-0,190=0,140 Kwh tyle zaoszczędziłem prąduCzy dobrze liczę? Woda z wanny była ciepła ok 27-30, więc pralka już nie grzała tej wody (przy pierwszym praniu)A woda z sieci 17 stopni, wiec musiała podgrzać tą wodę (przy drugim praniu) Po prostu wykorzystuje ta wodę-ciepłą drugi razLiczyłem tylko pobór prądu Edytowane 10 Maja 2019 przez Genesis72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 10.05.2019 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2019 0,330-0,190=0,140 Kwh tyle zaoszczędziłem prądu Czy dobrze liczę? Uwzględnij jeszcze prąd zużyty na przepompowanie wody Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Genesis72 10.05.2019 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2019 Z tego widać jak dużo energii(prądu) idzie w grzanie wody Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 10.05.2019 14:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2019 Tak!To prawda!Ale...Decyduje rachunek ekonomiczny w miarę dobrze sporządzony. ILE tej wody grzejesz?Mało - nie ma sensu bawienie się w uzdatnianie wody szarej...Dużo? - Należy zbudować system odzysku ciepła i wody szarej. Praktyka pokazuje, że w domu jednorodzinnym, jak to ma być DOBRZE zrobione to skórka niewarta wyprawki.(Zrobisz ŹLE to narobisz sobie i kłopotu i wydatków...) Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 10.05.2019 14:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2019 Myślałeś o systemie solarów cieczowych?Działa! Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Genesis72 12.05.2019 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2019 Myslę, że nie ważne ile wody grzejeważe jest to, że pralka zużyka na energie elektryczna o 73 % mniej Ale oczywiscie wysze dodac koszt (energie) przypompowania wody z wannyMyslalem nad solarami, panelami wytwarzającyli prad - mniszy kłopot w instalacja - nie wiem jak sprawność ma sie takich paneli paneli solarnych do paneczy na ciecz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 12.05.2019 13:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2019 Wybacz, ale bredzisz...Uświadom to sobie!Obliczanie czegokolwiek w wartościach wyrażanych procentowo to droga do nikąd. Kupiłeś kopertę za 5 groszy.Poleżała w sejfie i dziś taka sama kosztuje 1zł.Na przechowywaniu starannym, dbaniu o nią, "zarobiłeś" 100/5 = 20 krotnie czyli 2000%Ile jest sensu w budowie sejfu do wyłącznego jej przechowania?Więc...WAŻNE JEST ile się tej wody grzeje oraz jak szybko. Na każdy nasłoneczniony 1m2 powierzchni, u nas, Słoneczko dosyła MOC rzędu 1000W.Przeciętny panel PV z 1m2 na prąd przetwarza około 20% tej energii (jak jest DOBRY, bo bywa od 6 przez 15 do tych 20%).Solar cieczowy robiony "tymi ręcami" z kaloryfera płytowego malowanego na czarno i oszklonego przejmuje nie mniej jak 80%.O "kupnych" piszą, że do 96%.Czyli...Oferta Słoneczka to 1000W1m2 solara PV "daje" 200W1m2 solara cieczowego 800 do 960WALE...Porównaj koszt 1m2 PV z 1m2 solara cieczowego.A potem coś sobie postanów. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Genesis72 12.05.2019 14:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2019 pralka "zaoszczedziła" 0.190 Khw Czy licząc tylko pranie w pralne- było o 190 Watt tańsze", czy si e zgodzisz z tymOk 8 litrów przepompowałem do pralki Wracajac do paneli słonecznychRozumie, ze panele cieczowe sa 0 400 % sprawniejsze (mozesz wiecej energii uzyskac) Ile energii uzyslas w ciagu roku? Jaka powierzchnie masz ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Genesis72 12.05.2019 14:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2019 (edytowane) pralka "zaoszczedziła" 0.190 Khw Czy licząc tylko pranie w pralne- było o 190 Watt ( na godzine)tańsze", czy si e zgodzisz z tym Czyli ilac ok 0.55 zl za prad to 0,190*0,55= ok o 0.11 zl panie bylo tansze na pradzie tylko Ok 8 litrów przepompowałem do pralki Wracajac do paneli słonecznych Rozumie, ze panele cieczowe sa 0 400 % sprawniejsze (mozesz wiecej energii uzyskac) Ile energii uzyslas w ciagu roku? Jaka powierzchnie masz ? Ile energii - ciepła potrafisz uzyskac w taki dzien jak dzies z maneli cieczowych? Czy masz wiedze ile pradu mozesz uzyskac z PV? Edytowane 12 Maja 2019 przez Genesis72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 12.05.2019 15:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2019 Coś liczysz...Możesz napisać - co?Bo z tym, co piszesz zgodzić się nie można. W WATACH (kilowatach) mierzymy moc.W watogodzinach (kilowatogodzinach) mierzymy energię (pracę wykonaną przez ten np. prąd).Moc to PRACA WYKONANA W CIĄGU 1 SEKUNDY. Nie wiem, jak jest u Ciebie, ale u mnie słońca nie ma.Panele PV pracują na 1/10 swoich możliwości.Solary cieczowe też słabo. Tak na 1/6-8 . Wiem ile można energii uzyskać ze Słońca w różnych warunkach. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Genesis72 12.05.2019 16:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2019 0.190 Kwh (kilowatogogziny)= 190 watt na godzinę, czyli w ciągu godzinyCzyli liczę wszystko w ciagu godziny U mnie pogoda jest listopadowa 9 stopni i deszcz padaCzy panel PV nie pracuje dłuze w ciagu dnia (zimnego) niz panel cieczowy?Jak jest np w listopodzie bądz o porze zimowej? Do panelu cieczowego trzeba miec cala instalacje (cieczy). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 12.05.2019 16:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2019 Źle jest.Słonecznych dni mało a dzień krótki.Do każdej instalacji trzeba mieć jakieś 'wiaderko" na energię. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Genesis72 12.05.2019 17:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2019 Dlaczego jest zle? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 12.05.2019 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2019 0.190 Kwh (kilowatogogziny)= 190 watt na godzinę, czyli w ciągu godziny Czyli liczę wszystko w ciagu godziny A przeliczyłeś sobie to na złotówki? Ile pieniędzy zaoszczędziłeś i ile Twojego czasna to poświęciłeś (może być także w przeliczeniu na godzinę)? Czyli innymi słowami - ile zarobiłeś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 12.05.2019 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2019 Dopłacił, oczywiście, ale...Satysfakcja - bezcenne! Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Genesis72 13.05.2019 05:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2019 (edytowane) Wczesniej napisałem, ze liczac prad po 0,55 zł to 0,190x0,55=0,11 zł samego prąduWoda to koszt minimalny, czas 5-10 minut - tego nie licze Ile czasu poswiecamy segregując odpady w ciagu roku? Ile nas kosztuje zakup pieca min 5 kategorii, kiedy to sie zwróci?Myslę, że tu wazniejsza jest ekologia i wyposrodkowanie miedzy ekologia a ekononiaTroche wiecej pracy poswiecimy na lepsza ekologię Pochwał sie jaki panel cieczowy masz - powierzchnia?Jaki masz zbiornik i instalację?Ile energii uzystaleś (ciepla) w okresie listopad - styczen? Edytowane 13 Maja 2019 przez Genesis72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 13.05.2019 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2019 Wczesniej napisałem, ze liczac prad po 0,55 zł to 0,190x0,55=0,11 zł samego prądu Woda to koszt minimalny, czas 5-10 minut - tego nie licze No właśnie jak to policzysz to wyjdzie, że godzina Twojej pracy to zysk 60 groszy brutto. Myslę, że tu wazniejsza jest ekologia i wyposrodkowanie miedzy ekologia a ekononia OK. Rozumiem i szanuję takie podejście. Ale trzeba to jasno powiedzieć od początku, że to kwestia ideologiczna a nie ekonomiczna, a nie przekonywać, że to oszczędność. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Genesis72 13.05.2019 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2019 Wyjasnij, jak to policzyłeś? Czy liczysz pracę jaką np. musisz wykonac segregując smieci (też poświęcasz czas)?Czy liczysz pracę jaka musisz wykonac wnosząc węgiel i wyciągając popiół - praca dużo bardziej kosztowna? Można przejść na gaz i uniknąć tych kosztów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 13.05.2019 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2019 Wyjasnij, jak to policzyłeś? Poważnie? Sam podałeś wszystkie dane... 10 min pracy i oszczędność 10 groszy (zaokrągliłem w dół - powiedzmy, że to uwzględnia koszty prądu do pompowania wody) Można przejść na gaz i uniknąć tych kosztów Można wylać wodę z wanny, podgrzać czystą wodę i uniknąć tych kosztów... Na segregowanie śmieci nie poświęcam dodatkowego czasu, wynoszę wszystkie rodzaje jednocześnie, a samo wrzucanie do różnych pojemników nie wymaga dodatkowego czasu. Poza tym jest to obowiązek nałożony prawem. Za to Ty dobrowolnie próbujesz zrobić "oszczędność na prądzie i wodzie" inwestując w to własny czas. Z prostego obliczenia wynika, że nie cenisz go zbyt wysoko - i to Twoje prawo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts