Genesis72 13.05.2019 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2019 To prawdaTylko czy w ciagu tych 10 min. miałbym inną prace - alternatywną do przepompowania wody Przy zastosowa pompkinp. pompka bierze 20 watt na godzine i pompoje 12 l/minPrzypuśćmy, że działa przez 5 minut, czyli bierze (20/60)*5=0,33 watt/min = 0,00033 Kwhx0,55zł(koszt prądu)=0,00018zł.Czyli koszt zastosowania pompki (nie wliczając jej zakupu) to poniżej 1 groszaTaki byłby koszt przepompowaniaTo są wyliczynia teoretyczna, muszę to w praktyce sprawdzicAle sprawdz mnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samotnik 13.05.2019 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2019 Na segregowanie śmieci nie poświęcam dodatkowego czasu, wynoszę wszystkie rodzaje jednocześnie, a samo wrzucanie do różnych pojemników nie wymaga dodatkowego czasu. Poza tym jest to obowiązek nałożony prawem. Obowiązek to ma państwo - musi osiągnąć cel w segregacji odpadów. Obowiązek ten bezczelnie usiłuje przerzucić na szarego obywatela - coś jak z odśnieżaniem chodnika. Na szczęście nie ma chyba gminy, gdzie mieszkańcy mają obowiązek sortować, jest tylko obowiązkowa presja finansowa. Mnie na szczęście stać na niesortowanie - bez tego, przy częstotliwości wywozu większości frakcji w mojej gminie (co kilka miesięcy), utonąłbym w tych plastikach (śmierdzących z reguły, bo w tym są różne tacki po mięsie itd), szkle itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 13.05.2019 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2019 Tylko czy w ciagu tych 10 min. miałbym inną prace - alternatywną do przepompowania wody To już Twoja wiedza i Twój wybór. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 13.05.2019 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2019 Obowiązek to ma państwo - musi osiągnąć cel w segregacji odpadów. Obowiązek ten bezczelnie usiłuje przerzucić na szarego obywatela To Państwo ma prawo nakładać obowiązki na swoich szarych obywateli... czy według Ciebie ma to sens czy nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Genesis72 13.05.2019 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2019 (edytowane) Czy moje wyliczenia z zastosowaniem pompki się zgadzaja? Z tego co wiem, to w większości krajów sie segreguje odpady, juz poczynajac od obywateli.Niestety jeszcze nie ma skupów butelek platykowych (słyszałem tylko o Krakowie) Odchodzi się od platykowych butelem na rzecz butelek szklanych - ponowne wykorzystanieZ woda będzie podobnie, "woda czysta" zdatna do picia bedzie coraz droższa - a my niestety przyczyniamy sie do tego marnując ja- nie oszczędzając jej Ale tu można cały szereg przykładów dawac Powiadasz, że nie wykonujesz pracy przy segregacji, tylko godzisz sie na koszty (na ktore musisz zarobic, czyli musisz wykonac przed tym jakąś pracę by móc zapłacic za wywóz-segregację odpadów) Edytowane 13 Maja 2019 przez Genesis72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts