Pawel_1007 21.08.2011 00:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2011 Witam! Jestem laikiem w tych sprawach, ale postanowiłem obliczyć zapotrzebowanie na ciepło jednego budyneczku. W tym celu ściągnąłem sobie w.w normę wraz z przykładem obliczeń i tu pojawia się moje pytanie: W załączniku C czyli przykładzie obliczenia obciążenia cieplnego wychodzi ono ok. 10kW. Chciałbym to porównać np ze standardem domów pasywnych (15 kWh/m^2/rok), tylko nie jestem pewien czy dobrze liczę. Bo jeśli podzielę 10kW przez 110 m^2 a następnie pomnożę przez 8760h (265 dni*24h) to wychodzi wynik ok 800kWh/m^2/rok. Rozumiem, że budynek pasywny musi się charakteryzować niskim zapotrzebowaniem cieplnym ale tu wychodzi coś za duża różnica... Czy coś źle liczę albo źle rozumuje? Byłbym wdzięczny za wytłumaczenie mi tego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 21.08.2011 05:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2011 ....PS darmowy program audytor OZC liczy te rzeczy w biegu Z tym biegiem to przesadziłeś. Pobrałem OZC ver.4.8 i padłem na tym, że bydlę(program) nic nie liczy tylko wywala długą listę nieprawidłowości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawel_1007 21.08.2011 12:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2011 no właśnie ja też go ściągnąłem i mam zamiar go później użyć, ale najpierw chcę to policzyć samodzielnie i porównać wyniki. Powiedzmy że dostałem takie zadanie, ale chce to policzyć i dla własnej satysfakcji. Tylko że muszę mieć wyniki w kWh/m^2 czyli pracę. A moc to stosunek pracy do czasu, czyli da się to przecież porównać. A mam porównać do standardu domu pasywnego czyli 15 kWh/m^2/rok. Czyli dla małego domku o powierzchni 100m^2, praca powinna wynosić 1500 kWh/rok. A to po podzieleniu przez 8760 h daje wynik mocy 0,17 kW. A wiec coś tu nie gra (w przykładzie z danej normy dla domku 110 m^2 zapotrzebowanie wychodzi rzędu 10 kW... czyli ok 60 razy większe... Zaczynam mieć mętlik w głowie ;/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawel_1007 21.08.2011 21:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2011 no z tego co czytałem to dom pasywny ma ok 10 razy mniejsze zapotrzebowanie cieplne od nowego tradycyjnego. 60 razy mniejsze wydaje się zbyt nieprawdopodobne.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dendrytus 22.08.2011 05:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2011 Jaka jest średnia moc Aston Martin Virage, którego silnik rozwija moc maksymalną 363kW?To takie zadanie dla co niektórych mających problem ze zrozumieniem czym jest moc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts