Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Budujemy z162 Kasia i Mariusz

Recommended Posts

Mam nadzieję że nie będzie problemu z dodaniem zdjęć

Mniejsza z tym. Zaczynamy.

Pomysł budowy pojawił się w tamtym roku w wakacje. Działkę podarował nam teść nie jest duża, ale domek się zmieścił. Wybór domku się był łatwy. Ale po dłuższych oględzinach zdecydowalismy sie na z162 z biura Z500, budujemy praktycznie bez zmian. Papierologia trwała od listopada do czerwca tego roku. Długo i nie długo słyszałem o jeszcze dłuższych terminach. Po załatwieniu papierów przystąpiliśmy do działań.

Najpierw geodeta, wytyczył ławy, potem zabraliśmy się za kopanie ław. Zastanawialiśmy się nad ręcznym kopaniem, ale po przeliczeniu kosztów i czasu wybór padł na koparkę. o to efekt

budowa (6).jpg

koszt geodety-450zl

koszt koparki-600zł

Po wykopaniu przyszedł czas na wieniec, po zrobieniu wieńca czas na lanie ław. Znowu dylemat grucha czy betoniarka, szybka orientacja w kosztach i nijak nie wychodziło lanie z betoniarki, koszt cementu, kruszywa oraz ich transport zbliżył nas do ceny gruchy a zaważyło to że w betoniarce nijak nie da się zrobić B20, więc grucha:)budowa (4).jpgbudowa (5).jpg

koszt drutu -ok 500zł

koszt betonu - 3120zł(12m3)

Po wylaniu fundamentów przyszedł czas na murowanie, tata główny technolog no i budowa (7).jpgbudowa (11).jpgpomocniczo ja i żona

pomału wychodzimy z ziemi

budowa (17).jpg

niestety to było ostatnie zdjęcie jakie zrobiłem przy fundamentach;/ Ogólny koszt stanu zero:

piasek --400zł

cement-500zł

wapno- około200zł

bloczek betonowy -4000zł